Uzmanlar, kış mevsiminde risk gruplarının üst solunum yolları ile bulaşan enfeksiyonların tedavisinde grip aşılarının önemli olduğunu söyledi.
Kış aylarının gelmesiyle beraber özellikle havaların soğuması, iklim değişiklikleri ile birlikte insan vücudunun bağışıklık siteminin büyük ölçüde gerilediğini belirten uzmanı, vücudun bundan dolayı da dış koşullardaki enfeksiyonlara açık hale geldiğini anlattı.
Solunum yoluyla, damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonlara karşı hastaların kendilerini korumaları gerektiğini vurgulayarak, “Çünkü sıklıkla soğuk algınlığı, grip, faranjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları gibi ya da bronşit, zatüre gibi akciğer enfeksiyonlarına daha çok yatkın hale geliyoruz. Bunlar daha çok solunum yoluyla ve damlacık yoluyla dediğimiz hapşırma, öksürme, tıksırma şeklinde bulaşabilen enfeksiyonlar. Özellikle kalabalık olarak bulunduğumuz okul ortamlarında, hastane ortamlarında ya da aynı evde beraber yaşadığımız kişilerden rahatça bize enfeksiyon bulaşabilmektedir” deniyor.
Enfeksiyonların riskli gruplarda tedavi edilmediği takdirde hastaneye yatışın gerektiğini de vurgulayan uzmanlar, “Bazı hastalarımız çok geç bize başvuruyor. Kendileri bir şekilde evde bu durumu alt etmek için çeşitli yöntemler deniyorlar ama hastalık ilerlemiş oluyor. Bu tür durumlarda geç kalınırsa kan dolaşımını bozabiliyor solunum yetmezliğine neden olabiliyor. Bu tür durumlarda yoğun bakımda yatışlara kadar gidebilen ciddi durumlar olabilir. O yüzden bu tür hastalarımız eğer birkaç gündür şikayetleri devam ediyor, 48-72 saatten fazla ateş yüksekliği özellikle 37,5 ya da 38 derecenin üzerinde ateşleri devam ediyorsa mutlaka doktora başvurmaları gerekir” diye konuştu.