Merkez Bankası kritik kararı açıkladı. Merkez Bankası yılın üçüncü PPK toplantısında faizi değiştirmedi, faizin alt ve üst koridoruna da dokunmadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın görüşmesinin ardından yapılan ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkan faiz kararı açıklandı. Ocak ayında politika faizini 50 baz puan, şubatta ise 25 baz puan indiren Merkez Bankası ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yarın yapacağı kritik toplantı öncesinde bu ay faizlerde değişikliğe gitmedi.
Merkez Bankası, politika faizini yüzde 7,5’te sabit bıraktı. Banka, faizin alt ve üst koridoruna da dokunmadı. Faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25, üst bandı ise yüzde 10,75’te sabit bırakıldı.
Kurul 24 Şubat’taki bir önceki toplantıda bir hafta vadeli repo ihale faizinde indirime giderek yüzde 7.75’ten yüzde 7.50’ye düşürmüş, ayrıca faiz koridorunda da değişiklik yaparak, üst bant olan gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11.25’ten yüzde 10.75’e ve alt bant olan gecelik borçlanma faizini ise yüzde 7.50’den yüzde 7.25’e indirmişti.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ALB Menkul Değerler Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, şunları söyledi:
“Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmeme kararı almasıyla beraber yurtiçi piyasalar kritik virajlardan ilkini başarıyla geçmiş görünüyor. Mevcut durum içinde son dönemde döviz kurunda artan yukarı yönlü volatilite ve kritik Mart toplantısı öncesinde ABD Merkez Bankası FED’e ilişkin riskler nedeniyle eğer herhangi bir faiz indirimi yapılmış olsaydı, bu durum Türk Lirası’nın olası FED kaynaklı bir dış şoka karşı kırılganlığını muhtemelen artıracaktı. Bir önceki toplantıda önceden daha yüksek tutulan gecelik borç verme faizinin yüzde 10,75’e indirilmiş olması ise dışsal risklerin kırılganlığı artırması ihtimalinin halen masada olmasına neden oluyor. Ancak şu anda Merkez Bankası’nın atması gereken temkinli adımları attığını görüyoruz.
Geçtiğimiz hafta yapılan Beştepe zirvesinde Merkez Bankası Başkanı Sn. Erdem Başçı’nın hazırlamış olduğu sunum Türk lirasındaki değer kaybının olası risklerini enflasyon üzerinden gözler önüne sermişti. Merkez’in bugünkü politika açıklamasında para politikasına yönelik kararlarda enflasyon gelişmelerinin yakından takip edileceği de bir kez daha vurgulandı. Enflasyon gelişmelerinde gıda fiyatlarındaki oynaklığın ise yeniden risk oluşturmaya başladığı görülüyor. Böyle bir yurtiçi ve yurtdışı konjonktürde Merkez’in indirim kararı alması kurdaki yükselişi artırabileceği gibi ithal mallar kanalıyla enflasyon görünümünü de riske atacaktı, ki enflasyon beklentilerindeki bozulma da piyasa faizlerinin yüksek kalmaya devam etmesine yol açacaktı.
Yarın FED’in atacağı adımlar da yurtdışı konjonktür açısından son derece önemli olacak. Mevcut veri setimiz FED’in “sabırlı” ifadesini kaldırması ve kaldırmaması ihtimallerinin birbirine çok yakın olduğunu gözler önüne seriyor. FED’in istihdam, büyüme ve çekirdek enflasyon kısmına ağırlık vermesi halinde söz konusu ifadeyi kaldırması ihtimalinin masada olmasını sağlıyor. Ancak küresel bazdaki dezenflasyonist hareketlerin manşet enflasyon açısından risk oluşturması ve öncü göstergelerdeki gerileme de hesaba katılmalıdır, ki eğer “sabırlı” kalkmazsa olumlu bir dışsal şok yurtiçi piyasalarda fiyatlanacaktır. Bu arada dolar endeksinin de çok uzun zamandır “sabırlı” ifadesinin kalkması ve faiz artırım sürecini fiyatladığı unutulmamalıdır.”