Uzmanlar diyabetin kısa zaman içinde gittikçe yayıldığına dikkat çekiyor ve bunun çözümü ve önlenmesi için de sosyal politika geliştirilmesi gerektiğine işaret eiyorlar.
İşte Hürriyet Gazetesi’nde yer alan haberden bazı detaylar:
Sigara gibi şekerle de mücadele edilmeli
PROF. Dr. Temel Yılmaz, diyabetle etkin mücadele için şu önerilerde bulundu:
Ülkemizde 7.2 milyon diyabetli ve 12 milyon civarında obez olmasına rağmen sadece 550 civarında endokrinoloji ve metabolizma uzmanı mevcut. Bu uzmanlar aynı zamanda tiroid, hipofiz, sürrenal, gonad hastalıkları gibi ülkemizin çok önemli sağlık sorunlarıyla da baş etmek zorunda. Diyabete ayıracak yeteri kadar zamanları bulunmuyor. Bu nedenle diyabet ve obeziteyle mücadele eden uzman doktor sayısı artırılmalı.
sağlıklı beslenme için devlet önlemler almalıdır. Özellikle çocuk ve gençlerin beslenmesinden başlanmalı. Okul kantinlerinde Avrupa ve ABD’deki gibi seçenekli sıcak yemek-sebze, meyve ağırlıklı mönüler sunacak düzenlemeler yapılmalı.
DİYET PAHALI
Diyet ve diyabetik ürünlerin fiyatı daha pahalı. Diyet ve diyabetik ürünlerin fiyatları ucuzlatılmalı, üretici ve tüketici için teşvik edici cazip önlemler alınmalı.
sağlık bakanlığı sigarayı önleme kampanyasının benzerini, şeker, beyaz un ve tuz tüketiminin azaltılması için yapmalı. Sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleriyle birlikte etkin kampanyalar düzenlenmeli.
Tüm besin ve gıda öğelerinin kalori, karbonhidrat ve yağ oranlarını belirten etiketleri görünür ve okunur şekilde konulmalı. Halka yönelik gıda etiketi okuma, bilgilendirme toplantıları yapılmalı.
BÜROKRASİ KALKMALI
Egzersiz ve spor gençlerden başlayarak teşvik edilmeli. Özellikle diyabet ve obezite açısından yüksek risk altında olan ev kadınlarını yürüyüşe teşvik için bilgilendirici, özendirici politikalar oluşturulmalı.