AKTÜEL: Diziler kilo aldırıyor

Yavaş çalışan bir metabolizmanız varsa, egzersiz çok önemlidir. Kas dokusundaki artış ve yağ dokusundaki azalışla birlikte metabolizma hızı artar ve yediklerinizi daha hızlı yakmaya başlarsınız. Metabolizma hızınız normal olsa da, kilo vermek için çabalarken bazı şeyleri yanlış yapıyor olabilirsiniz. Sağlıklı kilo vermek için Uzman Diyetisyen Dilara Koçak önerilerde bulunuyor.

Bazal metabolizma hızı (BMH) 24 saat boyunca hiç hareket etmeden hayati fonksiyonların devamı için harcanan enerjidir. BMH kadınlar için ortalama 1.000 – 1.400 kalori; erkekler içinse 1.200 – 1.600 kalori diye düşünülebilir. Kilo vermek için kadınlar 1.000 – 1.200 kalori, erkekler 1.200 – 1.600 kalori alabilir. Kiloyu muhafaza etmek için kadınların günlük ortalama 2.000 kalori erkeklerin ise ortalama 2.500 kalori alması tavsiye edilir.Ancak tabii ki, tüm bunlar ortalama değerlerdir. Düşük kalorili beslenmenize rağmen kilo kaybedemiyorsanız, bazal metabolizma hızınız ortalama değerlerden düşük olabilir.

Vücudumuzun yaşamak için kullandığı enerji (kalori) miktarı olan metabolizma hızı, kişiler arasında oldukça değişkenlik gösterir. Bu da onların kilo alıp vermelerini etkiler.

Bazı kadınlar günde 1.600 kaloriyle hızla kilo verirken, günde 800 kalori almalarına rağmen yavaş kilo veren insanlar da nadir olmakla birlikte vardır. Bu insanlar enerjiyi depolayarak ve kilo aldırarak daha idareli çalışan bir metabolizmaya sahiptirler. Eğer bu şekilde yavaş çalışan bir metabolizmanız varsa, egzersiz çok önemlidir.

Kas dokusundaki artış ve yağ dokusundaki azalışla birlikte metabolizma hızı artar ve yediklerinizi daha hızlı yakmaya başlarsınız. Düzenli egzersize bağlı olarak vücut enerjisi artar, yorgunluk hissi minimuma düşer.

Daha önce kilo alıp veridiyseniz bedeniniz önceki kilolarınıza sadakat gösterme eğiliminde olur. Uzun süre kaldığınız bir kilo, diyetin tam orta dönemine denk gelip kilo verme hızınızı oldukça yavaşlatabilir.

Bu durumda sabırla, hareketi arttırarak negatif enerji dengesine yardımcı olmak en doğru yoldur. Aç kalmak kesinlikle çözüm değildir.Aç kaldıkça metabolik hızınız yavaşlar ve daha sonra kilo alma riski doğar. Bunun yerine öğün sıklığını arttırmak, diyetin karbonhidrat miktarını azaltıp yağsız proteini arttırmak denenebilir. Bunu yaparken yeterli miktarda karbonhidrat almak gerekir. Beyin dokusu enerji için sadece karbonhidrat yani glikoz kullanır.

Diyet ürünler tehlikesiz göründükleri için aşırı tüketime oldukça müsait. İstenmeyen tablo bu gıdaların diyet etiketli olmasına rağmen hala kalorili olduklarını unutunca ortaya çıkıyor. Ambalajında light etiketi bulunması istediğiniz kadar tüketebileceğiniz anlamına gelmiyor.

Kilo sorunumuzu düşünmeden bol bol yediğimiz salatalar dikkat edilmez ise kilo almamıza sebep olabiliyorlar. Örneğin salatayı daha çekici kılmak için ilave edilen baştan çıkarıcı ve kalori yönünden zengin soslar yüzünden. Salata hazırlarken koyu yapraklı malzemelere ağırlık vermeniz ve salatayı soslar yerine peynir, avokado, kuru meyveler ve tahıllarla süslemeniz size iyi bir çözüm sunar. Ayrıca sağlıklı olmasına rağmen zeytinyağının her tatlı kaşığında 45 kalori bulunduğunu da unutmamak gerek.

Yapılan bir araştırmaya göre kadınların fazla kilolarının bir suçlusu da diziler. Kadınlar en sevdiği diziyi 10. defa izlemeye bile karşı koyamıyor. İzlemenin keyifli olması içinde atıştırmalıkları yanı başından ayıramıyor. Bir başka tehlike ise akşam yemeğini TV karşısında yemek. Normalden çok daha fazla uzuyor. TV karşısında bir şeyler yemek istediğinizde yoğurt ve meyve gibi sağlıklı besinlere yönelmek yararlı olacaktır.