Beşiktaş Belediyesi 19 Mayıs günü etkinlik programını açıkladı. Resmi internet sitesindeki duyuru aynen şöyle: Tarih, bazen yalın gelişmelerin, iddiasız atılımların içinde kozalanır; büyür, hayat ve gelecek adına değişime damgasını vurur. 16 Mayıs 1919 tarihinde Beşiktaş kentinde başlatılan hareket de görünürde aynı sıradan ve umursanmaz gelişmelerdi. İsyankâr ve asi kimliği ile bilinen “Sarı Paşa”, ya da Çanakkale Savaşları’nın sembol ismi Mustafa Kemal, sıradan bir yolculuğa çıkmak üzeredir. Askeri deyimle “denetlemelerde” bulunmak üzere Anadolu’ya geçilecektir.
Oysa Mustafa Kemal ve karargâh heyetindeki inançlı insanların akıl ve düşlerinde kuluçkaya yatan “bağımsız ve özgür bir vatan” projesidir. Bilenlerin bildiği, mazlumların umutlandığı, emperyalizme teslim olanların korktuğu, hainlerin de ihbar ettiği bir başlangıçtır bu. Bağımsız ve özgür bir vatan için yola çıkılmaktadır!
Daha üç gün önce emperyalistler İzmir’i işgal etmiş; uygar dünya sessiz, Osmanlı hanedan yönetimi çaresiz seyretmiştir. Ümmet imparatorluğu parçalanmakta, 200 yıldır gerileyerek sığınılan son vatan parçası da işgal edilmektedir. Yoksul ve yorgun olan halk, bu kördüğümü çözecek kurtarıcıyı beklemektedir. Kimi aymazlar ve çıkarcılar ise; “gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içerisinde işgalcilerin emellerine alet olmakta”, işbirliği yapmaktadırlar. “Millet fakr-ü zaruret içerisinde harap ve bitap düşmüş”tür.
Mustafa Kemal önderliğindeki bir avuç yurtsever insan çıkılacak yolculuğun belki de modern zamanlara damgasını vuracak bir müthiş adım olduğunun farkında değildir. Ezilen ulusları, emperyalizmin köleleştirdiği halkları ayağa kaldıracak bir isyanın ateşi yakılmak üzeredir. Ulusun onuru ve geleceği için, bağımsız ve özgür bir vatan için “ilk adım”dır bu. Sadece Türk Ulusu’nun değil, ezilen, sömürülen, hor görülen dünyanın, onurlu halkların bağımsızlığa giden ilk adımıdır.
Tarih : 16 Mayıs 1919
Yer : Beşiktaş
“Sarışın bir kurda benzeyen” adam, Mustafa Kemal Paşa Beşiktaş Sinan Paşa Camisi’nde Padişah Vahdettin ile son görüşmesini yapar. Ardından Akaretler’de oturan annesi Zübeyde Hanım’ın elini öper, kız kardeşi Makbule ile vedalaşır. Ve karargâh heyetinde yer alan asker arkadaşları ile Beşiktaş iskelesinden bir istimbota binerek açıkta bekleyen Bandırma Vapuru’na çıkar.
Kuşku ve korku arasına sıkışmış İngiliz Müstemleke Komutanlığı ve görevli subayları Bandırma Vapurunu aramaya koşarlar. Sorgular ve aramalar Bandırma Vapuru’nu dolduran yurtseverlerin yüreğindeki isyanı ve inadı göremez. 16.30 sularında vapurun çarkları döner ve dünya tarihi yeniden yazılmaya başlar.
16 Mayıs 1919’da Beşiktaş’ta “Bağımsızlık için ilk adım” atılmıştır. Bandırma Vapuru bağımsızlığa, özgürlüğe ve Cumhuriyete giden bir yolculuktur. O yolculuğun büyük komutanı Mustafa Kemal’e, silah arkadaşlarına, kaptanından çımacısına kadar tüm gemi adamlarına selam olsun!
16 Mayıs’ta Beşiktaş’ta başlayan yolculuk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştırır Ulusal Mücadelemizin öncü kadrosunu. Ardından bin bir zorluk ve yokluk içinde verilen Bağımsızlık Savaşı’nın halkaları oluşturulur. Mustafa Kemal ve arkadaşları haklı davalarını Anadolu insanı ile paylaşır, yeni bir geleceğin temelleri atılır. Ulus sadece bağımsızlık için değil, çağdaş ve aydınlık bir yönetim için; Türkiye Cumhuriyeti için ayağa kalkar.
Bandırma Vapuru ile 16 Mayıs’ta Samsun’a doğru yola çıkan subaylar, sadece Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında değil, Cumhuriyetin kurulup geliştirilmesinde de görev alırlar. Yıllarca genç Türkiye Cumhuriyeti’nin başarısı için mücadele ederler.
16 Mayıs 1919 bağımsızlık savaşımızın başlangıç günüdür. Beşiktaş kenti, bu başlangıcın tarihsel mekânı olmaktan kıvançlıdır. Her 16 Mayıs günü Beşiktaş kenti için, Beşiktaşlılar için bir “onur günü”dür; kutlu bir gündür. Bu nedenle her yıl 16-19 Mayıs tarihleri “Bağımsızlık İçin İlk Adım Şenlikleri” olarak kutlanmaktadır, kutlanacaktır.
Hedefimiz bu şenliği bağımsızlık savaşı vermiş, emperyalizm ile boğuşmuş tüm ulusların gençlerinin katılacağı bir şenliğe dönüştürmektir. İnsanlığın, çağdaş toplumların en onurlu varlığı olan “Bağımsızlık” bayrağını, fikrini ve inadını yaşatmaktır.
Selam olsun Bağımsızlık için ilk adımı atanlara…
Selam olsun bağımsızlık ateşini yakanlara…
Selam olsun bağımsızlık sancağını yere düşürmeden taşıyanlara…
Selam olsun emperyalizme direnen uluslara!
Selam olsun Atatürk’e, Bağımsız ve özgür Türkiye Cumhuriyeti idealine…
16-19 Mayıs 2010 “Bağımsızlık İçin İlk Adım” Program
16 Mayıs 2010, Pazar
Saat: 16:00
Akaretler’deki Atatürk’ün evinde toplanma, iskeleye yürüyüş
Bağımsızlık için ilk adım çelenginin denize bırakma töreni
Saat: 16:30
“Bandırma Vapuru’na Binenler” açıkhava sergisi açılışı
Yer: Beşiktaş Meydanı
17 Mayıs 2010 Pazartesi
Saat: 16:30
Konferans: “Cumhuriyet Devrimi Anadolu’nun Devrimidir”
Oktay Ekinci
Sinema: Bir Millet Uyanıyor-Yönetmen: Muhsin Ertuğrul
Yer: Levent Kültür Merkezi
18 Mayıs 2010, Salı
Saat: 16:30
Konferans: “19 Mayıs’tan Kurtuluşa Kadar Türk Siyasi Tarihi” (1919-1922)
Doç. Dr. Rıdvan Akın
Sinema: Bir Millet Uyanıyor-Yönetmen: Muhsin Ertuğrul
Yer: Levent Kültür Merkezi
19 Mayıs 2010 Çarşamba
Saat: 19:00
Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit: “Dolmabahçe ve Atatürk” belgeseli gösterimi
Yer: Levent Kültür Merkezi
Saat: 19:30
Akaretler Şairler Sofası Parkı önünden meşaleli yürüyüş
Saat: 20:30
Bağımsızlık İçin İlk Adım Konseri
Yer: Beşiktaş Meydanı