Cİ Estetik Plastik Cerrahi Kliniği Plastik Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Evren Tevfik İşçi konu hakkında bilgiler verdi.
Estetik ameliyatlarda iz kalmaz?
YANLIŞ
Yara izleri, hastaların ve doktorların zihinlerini en çok yoran konulardan biridir. İnsan vücudunda yaralar tıp dilinde ‘’skar’’ dediğimiz iz (nedbe) dokusu ile iyileşir. Bu türümüzün bir özelliğidir. Bir çok diğer canlıda bulunmayan keloid veya kabarık iz (hipertrofik skar) bize ait iyileşme ve iz bozukluklarıdır. Cilt iki tabakadan oluşmaktadır. Üstteki koruyucu tabaka ve alttaki esnekliği dayanıklılığı veren bağ dokusu tabakası. Cilt yaralanma ve kesilerinde bağ dokusu tabakasındaki hasarlar iyileşme reaksiyonunu tetikler ve yoğun bağ dokusu oluşumuna sebep olur. Bu cilt yüzeyinde düzensizlikler ve renk kontrastına ve iz diye bildiğimiz görüntüye sebep olur. İz; ameliyatların ciltteki (hatta daha derin dokularda bile) kaçınılmaz sonucudur. Ameliyatın estetik (kozmetik) ameliyat olması bu sonucu değiştirmez. Sanılanın aksine estetik ameliyat hiç izin kalmadığı bir ameliyat değildir. İz az ya da çok kalacaktır. Estetik ameliyat; dokuya en az hasar tekniğinin kullanıldığı izlerin doğal kıvrımlara ve sosyal hayatta hiç görünmeyen ya da daha az görünen bölgelere gizlendiği mümkün olabilecek en az izin bırakılmaya çalışıldığı ameliyatlardır. Kalacak olan iz; ameliyat edilen bölgeye, hastanın bünyesine, hastanın yaş durumu ve fiziksel durumuna, cildin kalitesine, ameliyattan sonra enfeksiyon gelişip gelişmediğine bağlı olarak kişiden kişiye değişir.
Cildimizdeki izler yok edilebilir mi? Silinebilir mi?
İzler ömür boyu sizlerle birlikte olacaklardır. İzlerin tamamen yok edilmesi hiçbir teknikle şu anda mümkün değildir. Lazerin iz tedavisinde kullanımı çoğunlukla kabarık, kızarık, kaşıntılı abartılı izler içindir. Normal, kabarık olmayan, soluk ve ince bir izin zımparalanarak veya lazerle silinmesi gibi bir tedavi şekli yoktur. Bazen izler iyileşme sürecinde genişleyebilir bu geniş ve kaba görünen izler ameliyatla daha ince hale getirilebilir; ancak bu iz düzeltme ameliyatlarında bile, başarı şansı daraltılmaya çalışılan bölgenin gerginliğiyle çok yakından ilgilidir. Gergin bölgelerde vücut gene izi gerip bir miktar genişletebilir.
İzler vücutta fonksiyon bozukluğuna neden olabilir mi?
Bazı kabarık sert ve gergin izler; hele ki vücudun eklem gibi oynayan bölgeleri üzerindeyse çekmelere ve hareket kaybına neden olabilir. Bu tür izler özellikle yanık gibi derin ve geniş sahaları etkileyen yaralanmalardan sonra görülmektedir. Bu gibi durumlarda izin bazı kesi ve dikiş teknikleri ile yeniden yönlendirilmesi ve gevşetilmesi gerekmektedir.