“Yargı içi yapılanma”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Avukatlar Haftası Programı ve Hukuk Okulu 2. Sertifika Töreni”nde 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonlarına değindi.
Başbakan Erdoğan, “17 Aralık bal gibi darbe girişimidir. Yargı içerisine girmiş bazı odaklarca yapılan operasyonlar tamamen hukuk dışıdır. Hükümete karşı alçakça bir saldırı başlatılmıştır. Eğer 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonları karşısında dik durmasaydık, hükümet devrilecek, koalisyordan oluşan bir hükümet işbaşına getirilecekti. Kapalı kapılar ardında bunun senaryosunu uygulamaya çalıştılar” dedi.

Erdoğan, Türkiye’de yargı vesayetinin 27 Mayıs ile başladığını, darbe ürünü mahkemeler kurularak millet adına değil, belirli odaklar adına kararlar verildiğini söyledi. 12 Eylül ve 28 Şubat’ta da aynı anlayışın devam ettiğini anlatan Erdoğan, “28 Şubat’ta aynı şekilde hukuk cinayetlerine tanık olduk. Benim hakkımda, Siirt’te okuduğum bir şiir nedeniyle dava açtılar. Her ne hikmetse kısa süre içinde ceza verdiler. Son 12 yıl içinde defalarca benzeri hukuk cinayetlerine şahit olduk. Kapatma kararı, başörtüsü kararı, Türk milleti adına değil, belli odaklar adına verilen kararlardı. 27 Mayıs’ı yapanlar demokrasiyi askıya almış, ama sonraki yılları da etkisi altına alacak bir vesayet rejimi kurmuşlardır. Yargı, yasama ve yürütmenin üzerinde bir erk olarak konumlandırılmıştır. 1960 ihtilalinden bugüne bakın. Yanrgının her an siyasete müdahale ettiğini, siyaseti şekillendirdiğini, siyasetin üzerinde demoklesin kılıcı gibi her an sallandığını görürsünüz. Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi, HSYK gibi kurumlar çoğu zaman adaletin hızlı ve güvenilir olarak tecelli etmesini bir kenara bırakmış, siyaseti sınırlandırmak, kendilerince hizaya sokmak gibi bir vazife yüklenmişlerdir” diye konuştu.