MAHALLELER VE GÖRÜŞLER: “İletişim herşeydir!..” “Yeni Belediye Başkanından neler istiyor, neler bekliyor” sorusunu yönelttik. Bunları kısa kısa özet olarak sizlere sunuyoruz. Daha sonra yine
mahallelere alfabetik olarak yayınlayacağız ve her yeri tüm cadde, sokak tarayarak,
vatandaşlarla görüşeceğiz. Yapılan görüşmeleri de bu sayfalardan bir yıl
boyunca kamuoyuyla paylaşacağız. Sorunlara, dertlere cevap arayacağız.
Yıllardır olduğu gibi yine Beşiktaş’ın mahallelerindeyiz. Muhtarlarımız ile söyleşilere yeni baştan alfebetik sırayla başlayacağız ve Beşiktaş Belediye Başkanından neler istediklerini soracağız. Söyleşileri geniş bir biçimde herkesle paylaşacağız.
Öte yandan bu iki sayı kentliye genel olarak “Yeni Belediye Başkanından neler istiyor, neler bekliyor”sorusunu yöneltttik. Bunları kısa kısa özet olarak sizlere sunuyoruz.
Daha sonra yine mahallelere alfabetik olarak yayınlayacağız ve heryeri tüm cadde, sokak tarayarak, vatandaşlarla görüşeceğiz. Yapılan görüşmeleri de bu sayfalardan bir yıl boyunca kamuoyuyla paylaşacağız. Sorunlara, dertlere cevap arayacağız. Sizin istek ve önerilerinizi yayınlayarak, belediye başkanı ve yetkililerle bağlantı kurmaya gayret edeceğiz. Görüş, öneri ve yorumlara yer vereceğiz. Verilen cevapları da aynı sayfalarda sizlere ileteceğiz.
İşte bu sayımızdaki yeni görüşler, öneriler ve paylaşımlar…
Saba Tenzile: “Akatlardayım. Kültür sanat faaliyetlerini beğeniyorum. Beşiktaş Gazetesi’ni muhtarlardan ve kültür merkezlerinden alıyorum. Kafelere de dağıtıyor belediye. Çok güzel oldu. Baharda açık havada okuyoruz. Oyunlara ve etkinliklere buradan ulaşıyorum. Başkandan isteğim her türlü iletişimi arttırsın.”
Ali Fırat: “Başkandan isteğimiz iletişim yollarını açık tutması, kapılarını ardına kadar açması. Bunları yapacağına inanıyorum. Tek isteğimiz sosyal belediyecilik.”
Ali Altun: “Beşiktaş’a metro gelmesini istiyorum. Özellikle ulaşımda sıkıntının giderilmesi acil bir konu.”
Ali Aşık: “Beşiktaş’ta öncelikle otopark istiyorum. Araçlarımızı park etmek için hergün kavga ediyoruz.”
Ayşe Şam: “Vasıta sorunumuzu çözmesini istiyorum. Dikilitaş’ta oturuyorum, çok büyük sıkıntılar içindeyiz, o kadar az vasıtamız varki onu çözmesini istiyorum. Herşey eksik. Ama onu öncelikle istiyoruz.”
Hüseyin Biber: “Beklentiler aslında o kadar çok ki sıralamak için uzunca bir liste yapmak gerekiyor. Ama ilk önce yapması gereken şeyler halkın yaşamını kolaylaştıracak her türlü hizmeti insanlara sağlamaktır.”
Kadir Topuz: “Beşiktaş’ta yayalar için sıkıntıları kaldırması lazım. Bunun için uzun uğraşlar vereceğine inanıyorum. Daha güzel, temiz, yeşil bir çevre istiyorum. Çünkü artık yeşile hasret kaldık, beton yığınları içinde… Beton göre göre bizim de beyinlerimiz betonlaşmaya başladı. Bizim bu beton sevdasından kurtulup bir an önce binalarla mı başlıyor artık çevremizdeki parklarla mı, insan psikolojisini ön plana çıkaracak hizmetlerin yapılmasının taraftarıyım ben.”
İrfan Erkesim: “Beşiktaş’ın sokaklarındaki temizliğin yapılmasını istiyorum. Başkanın işleri gezerek görerek kendi doğruları doğrultusunda yapmasını isterim.Vatandaşlara her ay sorsun isteklerini. Bunu medya olarak da sizlerin araçılığı ile de yapabilir. Yıllardır mahallelerde bizlerle olduğunuz için teşekkür ederiz. Sesimizi duyuruyorsunuz.”
İsmet Bilici: “Yaya kaldırımlarının düzelmesi, güzel bir şekilde yapılması, bir de esnafların yaya kaldırımlarını işgal etmemesi onu düzenlese çok sevinirim.”
Kadir Akın: “Bizim Sinanpaşa Mahallesi’nde bulunan Çelik İş Merkezi’nin bulunduğu adayı komple kentsel dönüşümde Büyükşehir Belediyesi konut alanı olarak uygun görmüş Beşiktaş Belediyesi proje hazırladığında burasının tekrar işyeri olarak gösterilmesini talep edeceğiz. Çünkü burası 35 yıldır işyeri. Bizim karşımızdaki boş alanı ve konutların olduğu yeri ise ticari alan yapmışlar. Yanımızdaki ada turizm alanı. Bizi yılların ticaret ve işyeri bulunan iş merkezlerini bile konut alanı olarak değiştirmişler. Masa başı plan yapılmaz. Duyuru da yapmadıkları için itirazları kaçırdı millet. 1/1000lik planlar için Beşiktaş Belediyesi’ne gelince buranın durumuyla ilgili haberdar edilmek istiyoruz medya kanalıyla bez afişlerle, bilboard ve web sitelerinden… Başkandan isteğimiz bu durumun düzeltilmesi…”
Mehmet Tekkol: “Öncelikle Beşiktaş’a metronun gelmesini bekliyoruz. Büyükşehir’in işi bu ancak akşam ve sabah saatlerinde trafik felaket oluyor. Beşiktaş Belediyesi’nin de Büyükşehir’e baskı yapması lazım. O çok iyi olur. Beşiktaş’ın sokakları, kaldırımları çok bakımsız bu konuya eğilmesini istiyoruz.”
Meryem: “Yeni başkanımız da inşaallah samimi olur. Beklentilerim öğrencilere biraz yardım etmesi. Beşiktaş temiz bir yer ama daha hijyenik daha temiz olabilir. Heykellere önem verilebilir. Kültür sanat faaliyetleri oldukça fazla Beşiktaş’ta… Beşiktaş Gazetesi olarak kültür sanata önem veriyor. Devam!..”
Kürşat Elgin: “Parklarda ücretsiz internet olabilir. Daha önce de bunun sözünü almıştık gençler olarak ama yapılmadı. Belediye Başkanı bunu yaparsa seviniriz. Beşiktaş’ta internet kullanıcısı çok. Gazetemizi bile internetten okuyor, radyomuzu internetten dinliyoruz.”
Enver Atak: “Bahçeli evlerin bulunduğu villalarda film çekimleri yapılıyor. Bunların önlenmesi lazım. Koca koca tırlar mahalleleri kaplıyor, valilikten izin aldık diyor. Ama evler için alıyorlar izni. Sokak ve caddelerden geçilmiyor. Belediye bir şey yapamıyor. Akatlar’da bu sorun çok. Mahalleli bıkmış durumda. İzin vermesin belediye bir daha gelmezler. Kendi platolarını kursunlur. Sabahlara kadar rahatsız oluyoruz yüzlerce adamdan…”
Ozan: “İnşaallah yeni başkan Beşiktaş’a hayırlı olur. Genel olarak ekonomi daha önemli ama Beşiktaş’ın ekonomisi daha önemli. İş yapamıyoruz. Kimsede para yok. Bu konuya el atılabilir. Markalaşma dedikleri çalışma olmalı. Belediyenin yaptığı iyi işlere devam etmeli. Kökten değiştirmek doğru olmaz. Beşiktaş’lı zaten duyarlıdır. İyiye de kötüye de tepki koyar.”
Hasan: “Beşiktaş’ta sokak köpeklerine bir çözüm bulunması lazım. Tinerciler konusu önemli. Ortak bir çalışma yapılmalıdır. Ya onlara destek olsunlar, yardımcı olsunlar, ya da başka bir çözüm yolu bulsunlar. Ayrıca, kaldırımların düzenlenmesi lazım. Kaldırımlar kafelerle yer değiştirmiş, düzenlenmesi lazım. Masa ve sandalyelere düzen gelmeli.”
Sabahattin: “Ziyarette bulundular, teşekkür ettik vakti zamanında… Bizim dileğimiz başarılı olmaları, Beşiktaş’a faydalı olmaları. Vatana millete hayırlı olsun diyorum.”
Sadık Yanılmaz: “Ekstra yapmasını istediğimiz birşey yok. Belediye başkanlığının yapması gereken görevler nelerse onları yapmasını bekliyoruz. Anayasa’da yazan belediye başkanının görevleri neyse onu harfiyen yapmasını, eksiksiz olarak uygulamasını bütün Beşiktaş halkı olarak bekleriz. Başka bir beklentimiz yok.”
Zeynep: “Buradan merhaba diyorum kendisine tek istediğim dükkanların önündeki masaların kaldırılması, çünkü insanlar oradan rahat geçemiyorlar. Sadece bunu istiyorum.”
Zuhal: “Akatlar Cebeci Caddesi’nde parka bakan kısımlar birer birer işyeri oluyor. Home ofis olarak izin alıyorlar sonra konut alanında kreş, yuva ve benzeri iş yerlerine dönüştürüyorlar ikişer üçer katlı evleri. Örneğin, en son eski manken Neşe Erberk koca bir okul yaptı sokağın sonuna. Yakın zamanda burada park edecek yer bulamayacağız. Belediyeye, valiliğe şikayet ettik, dava açılıyor ama değişen bir şey yok. Kim izin verdi, nasıl ilerliyor anlamadık. Evimizde bile rahat yok. Konut dokunulmazlığı plan proje hak getire!.. Güzelim Levent böyle elden gitti. Birçok mahallede aynı sorun var.”
Kürşat Salimoğlu: “Bence en büyük sorun, İstanbul’un genelindeki bir problem bu kaldırımların işgali… Çok da yayıldı. Kaldırımlarda yürüyemiyoruz. Hem esnaf hem seyyar satıcı yüzünden yürüyemiyoruz. Ne seyyar satıcı istiyoruz ne gayri nizami dışarı atılmış masa ve sandalye istiyoruz. Ayrıca bazı mahallelerde çöp sorunumuz devam ediyor. Onun haricinde de son zamanlarda çok sık söylenir oldu, bedava internet istiyoruz.”
Mahmut: “Ben yolların, ara sokakların biraz daha itinayla bakılmasını istiyorum. Ara sokaklarda çöp sorunlarımız var. Çöp arabaları sabahları düzenli olarak gelip temizlenmesini dileriz bir esnaf olarak. Bir de bu trafiğe çözüm nasıl bulunur, İstanbul’da ama çözülmesini isteriz. Onun haricinde metro çalışmalarına biraz daha hız verilirse insanlar toplu taşıma araçlarına yönelir, trafik rahatlar. Bunun dışında gelecek olan başkanımıza hayırlı olsun diyorum.”
Naci Saka: “Öncelikle trafik ve park sorunumuzun çözülmesini istiyoruz. Çünkü bu çok sıkıntılı oluyor bizlere.”
Yakup Yılmaz: “Şu Beşiktaş’taki trafik sorununun bir kere çözülmesi gerekiyor. Bu şart olmazsa olmaz. Metro her yere geliyor, Beşiktaş’a metro gelmiyor yani bunu çözmeleri gerekiyor.”
Serap Özdemir: “Öncelikle kaldırımlardan masa ve sandalyelerin kaldırılmasını istiyorum. Sonra da trafiğin çözümünü istiyorum. Aslında şikayetlerimiz çok ama şimdilik bu kadar.”
Mustafa: “Ulaşıma çare bulmasını, başı boş hayvanlara barınak yapılmasını otopark gibi sorunlarımızı çözmesini bekliyoruz.”
Nedim T.: “Bebek’te vale sorunu var. Eskiden değnekçilerle uğraşıyorduk, şimdi başka kişilerle… Araçlarımızı iş yerlerinin müşterilerinden park edecek yer bulamıyoruz. Ayrıca kaldırımların üstlerindeki demirleri söküp park ediyorlar. Sonra tekrar demirleri yerlerine takıyorlar. Söyleyince de dikleniyorlar. Etiler, Gayrettepe’de de bu durumu gözledim. Kafelerin, barların, gece kulüplerinin ve restorantların olduğu yerlere Başkan, akşam üstü bir çıksın, geçemez.”
Mesut. F. Bakır: “Kentsel dönüşüm veya gelişim diye sıkıntıya girmeyelim. Beşiktaş başka ilçelere benzemez. Depremden korunalım ama, yerli yersiz binaları yıkıp, değiştirmek de olmaz. İnsanların konut ve mülkiyet haklarına riayet etmeliyiz. Umarız başkan bunlara dikkat eder. Beşiktaşlı okumuş, tahsilli, mevki sahibi insanların yoğun olduğu bir bölge, sıkıntı olmamalı diye düşünüyorum. İstanbul’un birçok bölgesinde yaşanan rezaletler, Beşiktaş’ta yaşanmadı. Yaşanmayacağına da inanıyorum.”
Tuncay: “Çarşı bir marka olmalı. Eski kaldırımlar, tramvaylar, nostaljik elektrik direkleri, bir örnek tabelalar… Ayrıca buradaki yeni yeni türeyen demir merdivenler kaldırılmalı. İşyerleri ruhsat almak için güzelim Çarşı’yı mahvetti. Daha kötü oluyor git gide… Ayrıca binalara bir çeki düzen verilmeli. Güzel olanlar kalsın, ama kırık dökükler toparlansın, bir proje ile birlikte. Bunu belediye kısa zamanda yapmalı. Yıllardır böylesine köklü bir değişime gidilmedi. El atsın sayın Başkan…”
Gülizar Yeten: “Servis araçları park edecek yer bırakmadı. Okulların servisleri, iş yerlerin servisleri bıktırdı. Sabah koyuyorlar evlerin önüne, sıra sıra akşamüstü servis çekiyorlar. Gitsinler kiminle çalışıyorlarsa onun bahçesine veya önüne koysunlar. Biz mecbur muyuz bütün gün bunları görmeye… Bunlar hemen yasaklanmalı. Kendi mahallemizde Beşiktaş’ta bunlara esir olduk. Bu konuyu çözen Belediye Başkanının heykelini dikmek isterim. Bir anket yapın, en büyük sorun budur Beşiktaş’ta.”
Hamza Çebi: “Beşiktaş’ta yeşili koruyun, imar yoğunluğu ve beton hat safhada, Nispetiye girişi yeni yapılan devasa bina ve rezidans yüzünden bitti. 4. Levent karmakarışık. Gayrettepe bölgesi ve Levent yolunu Zorlu Center bitirdi. Çiftçilerin yaptığı yer de tamamlanırsa her yer beton olacak iyice… Yeter artık. Burada oturan insanlar isyan ediyor. Zamanında Emlak Bankası buraları planlamış ve çarşısı, konut alanı ticaret alanı olarak örnek olarak göstermişti. Başkan bu konuya hassasiyet göstersin. Sahip çıksın… Herşey rant değil!..”