Dışişleri Bakanlığı’ndaki Suriye toplantısının kayıtlarının yayınlanmasının ardından YouTube’a getirilen erişim yasağına itiraz geldi.
Ankara Barosu, video paylaşım sitesi Youtube’a erişim yasağı getirilmesini mahkemeye taşıdı. Baro, Youtube’a erişimi engelleyen TİB’in yetki gaspı yaptığı gerekçesiyle Ankara İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı.
Twitter’dan sonra, Suriye toplantısının ses kayıtlarını yayınlayan ünlü video paylaşım sitesi YouTube’a da dün erişim yasağı getirilmişti.
TİB’in aldığı idari kararın gerekçesi ise ‘ulusal güvenliğin birinci dereceden tehdit edilmesi’ olarak duyurulmuştu.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Büyükelçi Ömer Önhon, Suriye konulu toplantının ses kayıtlarının yayınlanmasının ardından dün Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na Youtube’a erişimin engellenmesi talebiyle bir yazı gönderdi.
Yazıda, YouTube üzerinden yayınlandığı belirtilen 15 ayrı içerik için “ulusal güvenliğe birinci derecede tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle erişim engeli istenmişti.
Yazıyı alan TİB, YouTube yetkilileriyle temasa geçerek bu içeriklerin çıkarılmasını istedi.
YouTube, “Durumu değerlendireceğiz” yanıtını verdi ancak değerlendirme için 4 saatlik sürenin ise yetersiz olduğunu bildirdi.
Bunun üzerine TİB, “ulusal güvenlik” gerekçesiyle dün YouTube’a erişimi engelledi.
Yasalara göre TİB, ulusal güvenlik sözkonusu olduğunda mahkeme kararına gerek kalmadan idari tedbirle erişimi engelleyebiliyor.
Ancak bu karar 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulmak zorunda. Yasak kararıyla ilgili Ankara Sulh Ceza Hakimliği 48 saat içinde karar verecek.