SİYASET-Mecliste taktik

meclis-te-taktik-savasiTürkiye’de büyük tartışmalara yol açan tarihi anayasa değişikliği teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başladı. Taktik savaşının yaşandığı görüşmelerde muhalefet “usul tartışması”, “grup önerisi” ve “yoklama talebi” dahil her türlü engelleme yöntemine başvurdu. Teklifin maddelerine geçilmesi için yapılan oylamada 333 kabul oyu kullanıldı. 73 ret, 2 çekimser ve 2 de boş oy verildi. Tam kadro katılan Ak PArti’de ilk etapta 2 fire gözlendi.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in yönettiği anayasa teklifi görüşmeleri, Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamaması nedeniyle Ak Parti grup önerisi olarak Genel Kurul’a getirildi. Görüşmeler “usul tartışmalarıyla” başladı. CHP Grup Başkanvekilli Hakkı Suha Okay, Şahin’in taraflı davrandığını savunarak “Dakika bir gol bir. Başkan içtüzüğü ihlal etti” dedi. Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise “Her türlü çaba içinde olacağınızı biliyoruz ama bunu kurallara uygun, şık bir şekilde yapalım” yanıtını verdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Şahin’e “Sayın Başkan, özel talimatla buraya gelmişseniz Meclis Başkanlığı sıfatıyla yakıştıramadım” diye seslendi.
Usul tartışmalarının ardından CHP, MHP ve BDP’nin grup önerileri reddedildi. Yapılan bu tartışmalar ve önergelerin reddinin ardından 6.5 saat sonunda paketin tümü üzerindeki görüşmelere geçilebildi.