TÜRKİYE-Yaptırıma karşı güç birliği

erdogan2Erdoğan’ın İran’a yaptırıma karşı çıkmasına Brezilya’nın solcu liderinden destek… Dün, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen Nükleer Zirve’ye katılan ve ABD Başkanı Barack Obama ile planlananın ötesinde 45 dakikalık bir görüşme yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tahran yönetiminin nükleer faaliyetlerine karşı planlanan yaptırımlara BM Güvenlik Konseyi’nde destek vermeyeceğini açıkladı.

Türkiye’nin, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından sık sık dile getirilen “komşularla sıfır sorun” olarak özetlenebilecek dış politikasından taviz vermeyeceğini gösteren bu yaklaşım, BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a karşı yeni yaptırımlar konusunda Türkiye’nin desteğini alacağına inanan ABD yönetimi için kötü bir sürpriz oldu.

Daha büyük sürpriz ise küresel ekonomik krizden ülkesini başarıyla çıkardığı tüm dünyaca kabul edilen Brezilya’nın reformcu-solcu devlet başkanı Lula da Silva’nın Başbakan Erdoğan’a verdiği destek oldu. Üstelik, dünyanın iki ucunda büyüyen iki ekonominin başındaki iki ismin, İran’la nükleer sorunun çözümünü sağlayacak alternatif bir ortak plan üzerinde çalıştıkları da ortaya çıktı.

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, düzenlediği basın toplantısında Türkiye ve Brezilya’nın İran’ın nükleer program sorununun çözümü için yaptırımları içermeyen, ortak bir öneri üzerinde durduklarını doğruladı. Ortak öneri, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında Washington’daki görüşmede ele alındı. Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere ABD’den Brezilya’ya geçeceği açıklandı.

BM Güvenlik Konseyi’nin iki geçici üyesi Türkiye ve Brezilya’nın bu ortak tavrı, ABD’yi uluslararası arenada zora sokarken ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley, “Türkiye ve Brezilya kendi kararlarını kendileri verecek” diye konuştu.

Da Silva ile güç birliğine giden Başbakan Erdoğan, böylece ülke içinde kendisini ABD’ci olmakla suçlayanların elinden de bir kozu almış oldu.