BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan’ın önceki gün bireysel emeklilik sistemini yeniden düzenleyeceklerini açıklamasının ardından gözler sektöre çevrildi. Sektördeki 2 milyon 694 bin katılımcının yanı sıra yeni üye olacak kişileri de ilgilendiren düzenlemelerin sektöre ivme getirmesi bekleniyor. Sektördeki şirketlerin, bireysel emekliliğin daha hızlı büyümesi için daha önce gündeme getirdiği vergi düzenlemelerinin artırılmasına yönelik talepler üzerine hükümetin hareke geçtiği öğrenildi.
% 60’ı avantajı kullanmıyor
Cari açığın azaltılmasında tasarruf oranlarının artırılmasının öneminden yola çıkan hükümet, 2012-2014 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da da bu konuya yer vermişti.
Sektörün, sisteme katılımları teşvik için vergi oranlarını artırmanın yanı bu avantajdan yararlanmayı kolaylaştıracak düzenlemeler talep ettiği biliniyordu. Şu anda sistemdeki katılımcıların yüzde 60’a yakını mevcut vergi avantajını kullanmıyor.
Vergi avantajının ‘doğrudan’ yapılmasının planlandığı tahmin ediliyor. Buna göre, şu anda kişiler ödedikleri primlerin makbuzlarını çalıştıkları kurumların insan kaynaklarına veya muhasebesine veriyor. Yapılan ödeme miktarı ve kişilerin vergi dilimlerine göre, vergi avantajı maaşa ekleniyor.
İki fon hesabı olacak
Yeni uygulamada ise vergi avantajı için ayrı bir fon oluşturulacak ve avantaj maaş hesabına değil bu fona yatırılacak. Yani, bir kişi 100 TL prim ödediğinde maaşına 25 TL ekleniyorsa, yeni uygulamada emeklilik hesabında 125 TL yatırmış görünecek. Ama bu tek hesapta değil. Biri 100 TL’nin yatırıldığı fon, diğeri de 25 TL’nin yatırıldığı fon. Böylece, kişilerin toplam hesabında 125 TL işlem görecek. Tek fonda toplanmamasının amacı da kişileri sistemde tutmak. Çünkü, 10 yıldan önce ayrılmalarda bu ikinci fondaki (vergi avantajının yatırıldığı) paralarını alamayacaklar.
Ayrıca, bireysel emeklilik sisteminden ayrılmalarda da 10 yılı bekleyenler için stopaj sadece ilk fondan kesilecek. Vergi avantajının yatırıldığı ikinci fonda ise stopaj olmayacak.
Ayfer YILDIZ / Milliyet