ÜLKE GÜNDEMİ: “TARLADA DOĞDUNUZ SOSYETE OLDUNUZ”

SAĞLIK Bakanı Akdağ, Tam Gün yasasının ardından üzerinde çalıştıkları projeyi anlattı: Mevcut durumda, muayenehanesi olan hoca, üniversitede hastaya bakabiliyor ama döner sermayeden pay alamıyor. Sözleşmeli modelde ise gerekli durumlarda görev yapan öğretim üyesi saat başına 200 ila 400 lira alacak.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, AKŞAM gazetesinin Ankara Bürosu’nu ziyaretinde Tam Gün yasasından kırsaldaki problemlere, telefonla randevu sistemine kadar birçok alanda yaptıkları çalışmaları anlattı.
– TAM GÜN KONUSU TAMAM: Tam Gün uygulaması artık tamamlanmış bir konu. Bunu kabul etmeyen sadece bin 70 doktor kaldı. Burada, muayenehanesi olan öğretim üyesinin üniversitede hastaya teması yasak değil. Sadece döner sermayeden pay alamıyor. Muayenehanesi olan öğretim üyelerinin gerekli durumlarda görev yapabilmesi için sözleşmeli bir model üzerinde çalışıyoruz. Bu modelde sözleşmeli çalışan öğretim üyesinin saat ücreti 200 ila 400 TL arasında olacak. Ancak bu model özellik arz eden durumlar için geçerli olacak. Bu sözleşmeli model, Tam Gün’ü kabul eden öğretim üyelerini de mağdur etmeyecek. Tam Gün’de çalışan öğretim üyelerinin saat ücreti bu rakamın altında. Ancak kadrolu oldukları için hem sabit ücret hem ek ödeme alıyorlar.
– İMAM VE ÖĞRETMEN DEVREYE GİRMELİ: Sosyolojik engeli aşmada eğitim önemli. Ebelerimiz, aile hekimleri, öğretmen, imam gibi toplum önderlerinin devreye girmesi gerekiyor. Köyün itibar edilen öğretmeni erkeklere anlatabilir ya da imamı vaazda söyleyebilir. Kanaat önderleri devreye girerse, ‘ailelerin ikna edilmesi’ engelini aşabiliriz.
– KAR ARACI KULLANIYORUZ: İhtiyacı olan hastalarımızın uygun merkezlere nakledilmesi bizim için çok önemli. Şu an köylere ulaşmak için 270 kar aracımız var. Bu araçların ulaşamadığı noktalara da hava ambulanslarıyla müdahale ediyoruz. Biz göreve geldiğimizde anne ölüm 100 binde 70, kırsalda bunun iki katıydı. Hedefimiz anne ölümlerini 2015’e kadar 100 binde 10’un altına indirmek.
– TELEFONLA RANDEVU: Ay sonu itibariyle, İstanbul dahil ülke genelindeki tüm hastanelerde muayene için telefonla randevu alınabilecek. 182 numaralı Merkezi Hastane Randevu Sistemi’yle (MHRS) vatandaşlarımız Türkiye genelinde, Sağlık Bakanlığı’na ait tüm hastanelerden, istediği doktoru seçerek, randevu alabilecek. Sistem 20 saniye içerisinde vatandaşa yanıt veriyor. Uygulamayı Kayseri ve Erzurum’da başlatmıştık, Ankara’nın da olduğu birçok ilde pilot uygulamaları yaygınlaştırdık. Ülke geneline yayılacak. Bu sistemle vatandaş randevu saatinde hastaneye giderek, saatlerce beklemeden muayene olabiliyor.

KAYINVALİDELER İKNA EDİLMELİ
Özellikle hamilelerimiz için uyguladığımız programla doğumuna bir ay 20 gün kalan kadınlarımızı ilçe ve şehir merkezlerinde misafir ediyoruz. Böylece anında müdahale gerektiren durumlarda anne ve bebeğin sağlığı korunuyor. Ancak bu davetimize her 4 kadından biri ya da daha azı geliyor. Önümüzdeki en büyük engel, geniş aile yapısında büyüklerin sözünün geçmesi. Özellikle kırsalda ortak yaşam var. Evdeki büyüklerin kararları geçerli oluyor. Anneanne veya kayınvalideler ‘Ben tarlada doğurdum. Siz sosyete oldunuz’ diye baskı kuruyor. Bunu yenmeye çalışıyoruz.

182’yi aradık 2 dakikada doktor randevumuzu aldık
BAKAN Akdağ, en iddialı olduğu uygulamalardan Merkezi Hastane Randevu Sistemi’ni, AKŞAM ekibine test ettirdi. Akdağ’ın isteği üzerine, sağlık muhabirimiz Doruk Çakar, 182 numaralı hattı aradı ve beklemeden canlı operatöre bağlandı. 2 dakikaya yakın görüşmede sistem operatörü, istediğimiz devlet hastanesinin ilgili branşından seçtiğimiz doktora randevumuzu verdi.
Doruk ÇAKAR / AKŞAM