SAĞLIK: GİDERLERİ KURUM KARŞILIYACAK

GENEL Sağlık Sigortalısı (GSS) olmayanların sadece Türkiye’de meydana gelen kazalardaki tedavileri karşılanacak. Bu kişilerin Karayolları Trafik Kanunu’nda tanımlanan trafik kazası tarifine uymayan kazalar sonucu ortaya çıkacak tedavi giderleri kurumca karşılanmayacak. SGK Başkanı Fatih Acar imzasıyla 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda tanımlanan trafik kazası tarifine uyan ve ülke sınırları dahilinde meydana gelen trafik kazaları sonrasındaki tedavi giderlerinin karşılanmasıyla ilgili bir genelge yayımlandı. Acar, genelgede, “6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’da, trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedellerinin, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın SGK tarafından karşılanmasının öngörüldüğünü hatırlattı.
Aynı düzenlemeyle kanunun yayımlandığı tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle sunulan sağlık hizmet bedellerinin de kurum tarafından karşılanacağının hükme bağlandığını ifade eden Acar, Hazine Müsteşarlığı tarafından da Trafik Kazaları Nedeniyle İlgililere Sunulan Sağlık Hizmet Bedellerinin Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik yayımlandığını belirtti.

Ülke dışındakiler karşılanmayacak
Acar imzalı genelgeyle söz konusu yasa ve yönetmelik çerçevesinde trafik kazaları sonucu oluşan sağlık giderlerinin karşılanmasına ilişkin şu usul ve esaslar belirlendi:

*Trafik kazasının olduğu tarihe ve kazazedenin genel sağlık sigortalısı olup olmadığına bakılmaksızın 25 Şubat 2011 tarihinden itibaren kurumla sözleşmeli/protokollü üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilecek tüm sağlık hizmet bedelleri Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hüküm ve ekleri esas alınarak kurumca karşılanacak.

*Genel sağlık sigortalı kazazedeler için trafik kazası geçirilen araç/araçlardan birinin plaka bilgisi yeterli olacak. Trafik kaza tespit tutanağı veya trafik kazası geçirdiğine dair kanıtlayıcı belge istenmeyecek, genel sağlık sigortalısı olmayanlar içinse kaza tespit tutanağı veya trafik kazası geçirdiğine dair kanıtlayıcı belge istenecek.

*Genel sağlık sigortalısı olmayanların tedavi giderlerinin karşılanması, ülkede meydana gelen trafik kazalarıyla sınırlı olacak. Bu kişilerin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda tanımlanan trafik kazası tarifine uymayan kazalar sonucu oluşacak tedavi giderleri kurumca karşılanmayacak.

*Yabancı plakalı araçların karıştığı, ülkede meydana gelen trafik kazalarından kaynaklanan sağlık hizmet bedelinden yeşil kart sigortası çerçevesinde yabancı plakalı araç işleteninin sorumluluğuna isabet eden kısım il müdürlüklerince Türkiye Motorlu Taşıt Bürosundan (TMTB) talep edilecek. Bu grup tedaviler için kaza tespit tutanağıyla birlikte tüm sağlık hizmeti giderlerin belgeleri ve kaza tespit tutanağının bir örneği TMTB’ye gönderilecek.

*Yabancı uyruklu kişilerin trafik kazalarına bağlı tedavilerinin devamını yabancı ülkelerde sürdürmeleri halinde yurt dışında verilen tedavi hizmetlerinin bedeli kurumca karşılanmayacak. Türkiye Cumhuriyeti uyruklu kişilerin yurt dışı tedavileri ise kurumun ilgili mevzuatı çerçevesinde yürütülecek.

*Trafik kazalarına bağlı tıbbi malzeme, yol, gündelik, refakatçi giderleri şahıs ödemeleri ve optik provizyonu sistemi üzerinden ilgili kurum mevzuatı doğrultusunda SUT hüküm ve ekleri esas alınarak kurumca karşılanacak.

*Trafik kazalarına bağlı ilaç giderlerinin ödemelerinde sağlık hizmet sunucularınca düzenlenen reçeteler üzerinde reçeteyi yazan hekimce trafik kazasına bağlı tedavi reçetesi olduğu mutlaka belirtilecek. İlaç giderleri eczane provizyon sistemi üzerinden SUT hüküm ve ekleri esas alınarak kurumca karşılanacak.

Kanun yürürlüğe girmeden önce meydana gelen kazalar

Genelgede, kanunun yayımlandığı tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle sunulan sağlık hizmet bedellerinin karşılanmasıyla ilgili de şu hükümlere yer verildi:

*Trafik kazasının olduğu tarihe ve kazazedenin genel sağlık sigortalısı olup olmadığına bakılmaksızın 25 Şubat 2011 tarihinden önce üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca verilen, ancak, “Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” kapsamında olmadığından (kusur oranı, araç işletenin tedavisi, tek taraflı kaza gibi) dolayı sigorta şirketlerince ödemesi yapılmayan sağlık hizmet bedelleri SUT hüküm ve ekleri esas alınarak kurumca karşılanacak.

*Kurumla sözleşmeli olmayan sağlık hizmet sunucularınca verilen trafik kazalarına bağlı sağlık hizmeti giderleri SUT hüküm ve ekleri esas alınarak ödenecek.

*Mükerrer ödemeleri önlemek amacıyla sağlık hizmeti sunucuları kaza tespit tutanağıyla birlikte trafik kazası sağlık giderlerine ait bedelleri sigorta şirketlerinden veya tedaviyi gören kişilerden tahsil etmediğine veya kısmen tahsil ettiğine dair belgeyi ibraz edecek.

*Kısmi olarak tahsil edilen bedeller kurumca yapılacak bedelden düşülerek ödeme yapılacak.

*Gördüğü tedavi bedelini kendileri ödeyen kişilerin tedavi giderleri SUT hüküm ve ekleri esas alınarak kurumca karşılanacak.

*Trafik kazalarına bağlı tıbbi malzeme, ilaç, yol, gündelik ve refakatçi giderlerini kendileri karşılayan kişilerin bu giderleri şahıs ödemeleri ve optik provizyonu ve MEDULA eczane provizyonu üzerinden ilgili kurum mevzuatı doğrultusunda SUT hüküm ve ekleri esas alınarak kurumca karşılanacak.

*Kanunun yayımı tarihinden önce meydana gelen trafik kazalarından kaynaklanan ve anılan tarih itibarıyla ödenmemiş tüm sağlık hizmeti bedelleri kanunun geçici 1’inci maddesi kapsamında kurumca ödenecek.

*Bu tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle ilgili sigorta şirketlerinden ve güvence hesabından tahsil edilen tutarlar bakımından ilgili sigorta şirketlerine ve güvence hesabına herhangi bir iade yapılmayacak.
(Hürriyet)