“Tohumdan Sofraya” Programı ile Beşiktaşlı Öğrenciler Sağlıklı Besleniyor. Çocuklar ve ailelerinin sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmelerini hedefleyen “Tohumdan Sofraya” programı, Beşiktaş Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Slow Food-Yağmur Böreği Birliği işbirliğinde devam ediyor. Eğitim programı 9 Ocak 2012 Pazartesi günü Nimetullah Mahruki İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilecek.
Beşiktaş Belediyesi, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile Slow Food-Yağmur Böreği Birliği işbirliğinde düzenlenen “Tohumdan Sofraya” isimli eğitim ve çalışma programı 9 Ocak 2012 Pazartesi günü Nimetullah Mahruki İlköğretim Okulu öğrencileriyle buluşuyor.
Beşiktaş Belediyesi’nin desteği ile Ekim 2011’de Beşiktaş’taki Lütfü Banat İlköğretim Okulu’nda başlayan program kapsamında bugüne kadar 250 çocuğa sağlıklı beslenmenin önemi ve yöntemleri anlatıldı. Çocukların evde ve dışarıda daha fazla sebze ve meyve tüketmelerini sağlamayı hedefleyen programda, sağlıklı beslenmek için yenilmesi gereken gıdalara, bilinçli tüketim ve yerel üretimin önemine dikkat çekiliyor. Yapılan çalışmalarda çocuklar teorik bilgi almanın yanı sıra, aşçılarla birlikte yemek yapma ve yaptıklarını tatma şansını da yakalıyor.
“Tohumdan Sofraya” programı, 1989’da hızlı yaşam ve yerel yemek geleneklerinin kaybolmasına karşı bir tepki ve bilinçlendirme hareketi olarak kâr amacı gütmeden başlayan Slow Food İtalya’nın Türkiye’de onayladığı ilk eğitim programı olma özelliğini taşıyor. Eğitim programının ikinci ayağı Mart 2012’de Lütfü Banat ve Nimetullah Mahruki ilköğretim okullarında olacak.
Hem çocuklar, hem de anne-babalar bilgilenecek
“Tohumdan Sofraya” programına hem çocuklar, hem de ebeveynler katılıyor. Farklı oyunlar ve görsel anlatımlarla çocuklar ve aileleri gıdaların tohumdan başlayıp soframıza gelene kadar geçirdiği süreç, meyve ve sebzelerin nasıl yetiştirildiği, alışveriş yaparken ve yemekler hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konularda bilinçlendiriliyor.
Çocuklar, “Tohumdan Sofraya” eğitim programı kapsamında hafta içi teorik bilgi alıyor, hafta sonu ise tadım ve duyu atölyesine katılıyorlar. Aşçı abla ve ağabeyleri eşliğinde yemek yaparak, yaptıklarını tatma şansını yakalayorlar. Program, velilere yönelik beslenmeyle ilgili bir sunumun ardından eğitim alan tüm çocukların, ailelerinin ve mahallenin de katıldığı bir şenlikle sonlanacak.