TBMM Başkanlığı’na verilecek teklifle zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılıyor ve 8’inci sınıf olan imam hatipleri de içine alan mesleki eğitimi tercih 4’üncü sınıfa çekiliyor. 1+4+4+4 sistemiyle 1 yıl da okul öncesi eğitim hedefleniyor. AK Parti yetkilileri, “28 Şubat kalıntıları temizleniyor diyebilirsiniz” yorumunu yaptılar.
AK Parti Grup Başkanvekillerinin imzası ile ilginç bir teklif hazırlandı. Önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı’na verilecek teklifle, zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılıyor. Ancak sistem, 1 yılı okul öncesi eğitim olmak üzere 1+4+4+4 şeklinde bölünüyor. Teklifin gerekçesinde, öğrencileri 4’üncü sınıftan sonra mesleki eğitime yönelmesine imkan sağlamanın amaçlandığı yazılacak. Mesleki eğitime imam hatip okulları da girdiği için bu okullarda eski sisteme dönülecek. Parti yetkilileri, “28 Şubat kararlarından önceye dönülüyor. Bir nevi 28 Şubat kalıntıları temizleniyor diyebilirsiniz” yorumunu yaptılar.
8. yıl 4’e çekiliyor
28 Şubat kararlarından önce imam hatip okullarına 5 yıllık ilkokul eğitiminden sonra gidilebiliyordu. 28 Şubat sonrası Ağustos 1997’de temel eğitim 8 yıla çıkarıldı. Şu an öğrenciler imam hatibe bu 8 yıllık eğitimi tamamlandıktan sonra gidebiliyorlar. Yeni düzenlemeye Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in de sıcak baktığı biliniyor. Tartışmaların Dinçer üzerinden yapılmaması için düzenleme, tasarı yerine grup başkanvekillerinin teklifi olarak verilecek.
Hayata geçiriyoruz
Parti yöneticileri, düzenlemenin ‘Eğitimde 2023 Vizyonu’nun tartışıldığı 18’inci Milli Eğitim Şûrası’nda alınan kararlardan yola çıkarak gündeme getirildiğini söylediler. Yöneticiler, “Okul öncesi 1 yıllık eğitim zorunlu değil. Ancak birkaç yıl içinde bu eğitim de zorunlu hale gelecek ve zorunlu eğitim süresi 13 yıla çıkacak” dediler.
Şûra kararı
Şûra toplantısında, gelişim özellikleri bakımından farklı düzeylerdeki öğrencilerin, bir arada bulunmasının ortaya çıkardığı pedagojik sorunların ortadan kaldırılması gerektiği dile getirilmişti. Şûra’da, ilköğretim okullarında 8 yıllık zorunlu eğitimin öğrencilerin yaş ve gelişim özellikleri dikkate alınarak kademelendirilmesi, fiziksel mekanların bu kademelere göre öğrencilerin ayrı alanlarda eğitim görmelerini sağlayacak biçimde bölümlendirilmesi önerilmişti. Kurulda, “Eğitim süreleri 1 yıl okul öncesi eğitim, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl yönlendirme ve ortaöğretime hazırlık eğitimi, 4 yıl ortaöğretim olmak üzere zorunlu eğitim 13 yıl olacak” şekilde düzenlenmesi önerilmiş ve oylanarak kabul edilmişti. O dönem, Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, bu konunun önemli olduğunu belirterek, böyle bir konuda bilimsel bir çalışma olmadan değişiklik yapılmasının doğru olmadığını savunmuştu, Adıbelli’nin bu önergenin yeniden tartışılması yönündeki önerisi kabul edilmemişti.
Nuray BABACAN / HÜRRİYET