AKTÜEL: USTALARA SAYGI KUŞAĞINDA BU HAFTA…

BEŞİKTAŞ Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantıları, yedinci sezonuna edebiyatımızın Yeşilçam’ı da besleyen özgün kalemlerinden Osman Şahin için hazırlanan gece ile başlıyor. Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) 5 Aralık Pazartesi akşamı gerçekleştirilecek etkinlik, saat 20.00’de başlayacak.
Torosların bir dağ köyünde, 1940 yılında, 13 çocuklu bir ailenin ferdi olarak dünyaya gelen, ama “dünyaya gözlerini” 2. doğumu olarak gördüğü ‘Diyarbakır Dicle Köy Enstitisü’nde açan Osman Şahin için gerçekleştirilecek gece, usta öykücünün edebiyat dünyasındaki emeği kadar, eğitimcilik hayatı ve sinemamıza olan katkılarına da odaklanıyor.
Faruk Şüyün tarafından hazırlanan “Ustalara Saygı” toplantısına, sinemanın en sevdiği öykücüye saygılarını sunmak üzere Yeşilçam’ın pek çok ustası da katılıyor. “Ustalara Saygı”da ilk kitabı “Kırmızı Yel”den bu yana sinemamızın en sevdiği yazarlardan biri olan ve eserlerinin kaynaklık ettiği filmler arasında; “Kibar Feyzo”, “Fırat’ın Cinleri”, “Züğürt Ağa”, “Adak”, “Derman”, “Kurbağalar”, “Avcı” ve “İpekçe” sayılabilen Osman Şahin için hazırlanan belgeselden mini bir bölüm de seyircilere sunuluyor.
Adnan Özyalçıner, Ataol Behramoğlu, Atilla Dorsay, Buket Şahin, Cengiz Bektaş, Doğan Hızlan, İsa Çelik, Kadir İnanır, Kenan Işık, Özdemir İnce, Tahsin Yücel, Tarık Akan, Türkan Şoray ve Yusuf Ziya Bahadınlı’nın konuşmacı olarak katılacağı “Ustalara Saygı” toplantısında müziğe de yer veriliyor. 17 yaşındayken öğretmen çıkan ve yetiştirdikleri arasında pek çok disiplinin önde gelen isimleri yer alan Osman Şahin’in öğrencisi Selahattin Alpay gecede iki uzunhava yorumlarken, Antalya Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından mezzosoprano Serap Çiftçi, piyanist Nurser Ugan eşliğinde aryalar okuyor.
Öğretmenlik mesleği boyunca yıllarını verdiği Anadolu’yu öykü-romanlarında yaşatmanın yanı sıra folklor araştırmaları da yapan ve bunları yayınlayarak ölümsüzleştiren Osman Şahin için hazırlanan gecede ustanın bir öyküsü seslendirilirken, Zeynep Özden Ayyıldız’da ustanın kaleminden çıkan ve Şahin’in öyküye bakışını en güzel şekilde özetleyen 2009 Dünya Öykü Günü Bildirisi’ni okuyor.