KENT: Mecidiye Muhtarı Cemal Şensöz mahallesini anlattı

MECİDİYE Muhtarı Cemal Şensöz:
‘Kültürlerin birleştiği noktayız’
Beşiktaş’ın mahallelerini turlayarak sürdürdüğümüz yazı dizimizin yeni durağında Mecidiye Mahallesi sakinlerinin konuğu oluyoruz. Boğaziçi Köprüsü’nün ayakları altında bulunan mahalle şirin bir mahalle olarak karşımıza çıkıyor.
Ancak günümüz koşullarında o da sıkıntılardan nasibini almış. Sultan Abdülhamid’in sahilde yaptırdığı camiden adını alan mahallede yaklaşık 15.000 kişi yaşıyor. Mahallenin doğusunda Dereboyu Caddesi, batısında Merkez Komutanlığı, kuzeyinde Levazım – Balmumcu Mahalleleri yer alıyor. Mecidiye Mahallesi’nin güneyinde ise İstanbul Boğazı yer alıyor. Mahalle sahil kenarında yer alan ve defalarca fotoğraflanan şimdilerde restorasyon çalışmaları sürdürülen Mecidiye Camii ile de ünlü bir mahalle… Mahalle Muhtarı Cemal Şensöz muhtarlığı evi gibi görüyor ve muhtarlığa gelen kentlilere adeta yuva sıcaklığındaki neşeli, candan bir tavır ile karşılıyor. Şensöz, başlıyor mahallesini anlatmaya. Geçmiş yıllarda Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri Şefliği görevlerini de yapan Şensöz, çalışanlarına ‘Hadi yavrum işlerinizi bitirin, evinize gidersiniz’ diye hitap ettiği için ‘Yavrum Cemal’ lakabını da almış.

İÇ İÇE YAŞARDIK
Mahallesinin köklü bir geçmişi olduğunu söyleyen ve farklı kültürleri de bünyesinde barındırdığını söyleyen Mecidiye Mahallesi Muhtarı Cemal Şensöz, “Mahallemizin geçmişi çok eskilere dayanır. Ortaköy Mecidiye Mahallesi Muhtarlığı, Ortaköy’ün tek muhtarlığı idi. Nüfusun çoğalması ile mahallelere ayrılma ihtiyacı doğdu. Mahallemiz ismini, Sultan Abdülmecid’in yaptırdığı Mecidiye Mahallesi’nden alıyor. Mahallemiz 1266 bina 7366 hane 77 sokaktan oluşuyor. Ortaköyümüz eskiden Rum, Ermeni, Musevi toplumlarıyla iç içe kardeşçe yaşayan bir semt idi. Şu anda yok denecek kadar azınlıkta kaldılar. Ben Ortaköy’de doğmuş bir kişi olarak mahalle sakinlerini çok iyi tanıyan, sorunlarını ve ihtiyaçlarını bilen bir kişiyim” diyor.

ÇİLEMİZ TRAFİK
Mahallesinin öncelikli sorunları arasında yaşanan trafik sıkıntısının geldiğini söyleyen Cemal Şensöz, “Öncelikle birinci sorunumuz trafik… Muallim Naci Caddesi’nde bulunan Trafik Vakfı’na ait otoparkın önüne arabaların duraklama yapmasından dolayı gerisinde birikim oluyor ve dolayısıyla uzun kuyruklar meydana geliyor. Bu durum Sayın Belediye Başkanımız İsmail Ünal Bey’in de dikkatini çekmiştir. Burada bulunan Trafik Vakfı’na ait otoparkın kalkması trafik akışını hızlandıracak görüşündeyim. Ayrıca Dereboyu Caddesi’nde sorumsuzca sağlı sollu bırakılan araçların geliş ve gidişlere mani olmaları neticesinde iki dakikalık yolu otobüs ve diğer taşıt araçlarının 25 dakikada geçtiklerini de söylemeliyim. Bu caddeye iki çekici tahsis edildiği takdirde bu sorunun ortadan kaykacağı kanaatindeyim”dedi.

SAĞLIK OCAĞI GEREK
“Sokaklarımıza mozaik parke yapıldı. Fakat taş araları iyi dolgu yapılmadığı için taşlar sökülüyor, gelip geçen araçlar bu sökülen taşları etrafa sıçratarak tehlikeli bir hal alıyor. Bu sokaklara çimento kum ve kalekim karışımı ile dolgu yapılması gerekiyor. Üçüncü sorunumuz ise, sokaklarımızda ve cadde üzerinde başıboş gezen köpekler. Bilhassa bu durum sabah okula giden çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın korkudan sinir sistemlerini bozuyor. Belediyemizce bu hayvanlarımıza barınak yaptırılarak yaşam şartlarının daha elverişli hale getirilmesi ile birlikte bu sorunun ortadan kalkacağına inanıyorum. Belediyemiz öncülüğünde yaptırılacak bir tam teşekküllü sağlık ocağı sadece Mecidiye Mahallesi sakinlerinin değil tüm çevre mahallelerinin ihtiyacıdır. Bu sağlık ocağının Ortaköy, Mecidiye, Ulus, Kuruçeşme, Bebek ve Levazım Mahalle sakinlerine de hizmet vereceği düşünüldüğünde semtimizin birinci önceliği olduğu kanaatindeyim.”

ÇALIŞMALARDAN MEMNUNUZ
“Belediyemizin çalışmalarından çok memnunuz. Başkanımız ve yardımcıları, kısım müdür ve şefleri bizlere her zaman destek olmakla imkanlar el verdiğince isteklerimizi yerine getiriyorlar. Ben derim ki, ‘Ortaköy’lü olmak bir ayrıcalıktır.’ Bu yüzden Ortaköyümüze sahip çıkmalıyız. Çöpleri rastgele sokak ve caddelere bırakmamak, ev hayvanlarını gezdirirken dışkıların sokaklarda bırakmayıp poşetle toplanıp çöp konteynerlerine atmalıyız. Muhtarlığımız her zaman vatandaşımızın hizmetinde olup sokaklarında ve çevrelerinde gördükleri aksaklıkları bizlere iletip yardımcı olmalarını mahalle sakinlerimden istiyorum. Öte yandan gerekli noktalara MOBESE kameraları konulması isteniyor. Böylelikle hırsızlık olayı dahada azalacaktır. Dereboyu Caddesi Büyükşehir’e ait ancak asfaltlama yapmıyor ve gelen geçen araçlar elbette yolun bozuk olmasından dolayı yağmurlu havalarda etrafa su sıçratıyorlar. Bir pardesünün kaça temizlendiği düşünülürse o kişilerin psikolojisini anlatmak zordur. Mahallemizde elektrik kesintileri devamlı oluyor. Vatandaşlar bu kesintilerden dolayı evlerinde ve işyerlerindeki elektronik eşyalarının da bozulduğundan dem vuruyorlar. Acilen trafo merkezlerinin daha verimli hale getirilmesi gerekli. Mahallemizde D 1, D 2, 30 D otobüs seferleri yapılıyor. Özellikle 30 D seferlerinin sayılarının arttırılması vatandaşlar talep ediyorlar. Yeni gelen otobüslerin Büyükşehir Belediyesi tarafından niçin mahallemize verilmediği de vatandaşlarımız tarafından sorgulanıyor.”

Kentli ne diyor neler istiyor?..
Mahalle yaşayanları Mecidiye Mahallesi’nde olmaktan memnun olduklarını dile getirirken yaşanan bazı sıkıntıların da bir an önce bitmesini diliyorlar. Mahalle sakinlerine göre ön plana çıkan sıkıntıların başında sık sık yaşanan elektrik kesintileri ve trafik geliyor.

Mahalle sakinlerinin görüşleri şu şekilde:
SAHİP ÇIKILMALI: “Mahallemizde başıboş sokak hayvanları var. Mahallemizde bulunan sokak hayvanlarına sahip çıkılması gerekir. Ayrıca mahallemizde sık sık elektrik kesintisi yaşanıyor. Bu elektrik kesintilerinin de bir an evvel son bulması gerekir.” Nurettin Gümüşbaş.

AMBULANS GEREK: “Belediyemizin bir ambulansı var ve var gücü ile çalışıyor. Ancak Mecidiye’de yaşanan trafik ambulansın mahallemize inmesini geciktiriyor. Genç bir insanımızı bu nedenle yakın bir zamanda kaybettik. Mahallemizin uygun bir yerinde ambulans bulundurulması gerekir.” Bayram Yılmaz.

DESİBELİ AŞIYORLAR: “Mahallenin en büyük problemlerinden bir tanesi gürültü kirliliği yıllardır yaşadığımız bir sorun. Ortaköy için ses perdelemesi çalışması yapılması gerekir. Ulaşım problemimizinden çözülmesi gerekir.” Çetin Akgün.

GÜRÜLTÜ OLMASIN: “Bu mahallede yaşıyor olmak güzel ancak yaşanan gürültü kirliliği bizi bazen bezdiriyor. Mahallemize el birliği ile sahip çıkarsak daha güzel bir yaşamımız olur. Trafik sorunumuz da bitirilmeli.” Selçuk Çobankent.

BİRAZ DUYARLILIK: “Vatandaş olarak beklentilerimiz biraz fazla olsa gerek. Trafik sorunu çözülsün diyoruz ama herkes özel aracı ile bir yerlere gitmeye çalışıyor. Toplu ulaşım çözüm ama trafik çilesinden zamanında gelemiyor otobüsler.” Naim Turaboğlu.

ENERJİ SORUNU: “Mahallemizde kimi zaman 11 saat elektrik kesintisi oluyor. Artık bu alt yapı yeterli gelmiyor. Bir an evvel alt yapının değiştirilip elektrikte kesintisiz günlere kavuşmalı mahallemiz…” Hızır Yılmaz.

OTOPARK GEREK: “Duruma bakıldığında mahallemize acilen bir otopark gerekli. Otopark yapılırsa mahallenin trafiği rahatlar. Genel olarak da bakarsak Ortaköy’de yaşamak çok daha güzel olmalı. El birliğiyle mahallemize sahip çıkmalıyız.” Bayram Pural.

SAHİP ÇIKALIM: “Mecidiye’de yaşamak çok güzel bir duygu. Ortaköy tüm dünyanın ilgisini çeken bir semt. Eline fotoğraf makinasını alan bizim mahallemize koşuyor. Koşuyor ama buraya gelene kadarda trafik işkencesi çekiyor. El ele mahallemize sahip çıkmalayız” Ahmet Arpacıoğlu.

BURAYI SEVİYORUM: “Kültürlerin iç içe geçtiği bir mahallede yaşamak çok güzel. Eskiden farklı kültürleri barıdırırdı mahallemiz. Şimdilerde ise o insanlarımız yok artık. Ama ben yine de mahallemi seviyorum” Ayşe Bayraklı. (15/10/2011)