BEŞİKTAŞ ŞEHİR: 100 bin kişi kıtalar arası koştu

ORTAKÖY-33. Avrasya Maratonu gerçekleştirildi. Köprünün sallanmaması için her iki yönde denize bakan iki şerit yaya trafiğine kapatıldı. 33. Kıtalararası Avrasya Maratonu, yağmura rağmen yaklaşık 100 bin kişinin katılımıyla koşuldu. Geçtiğimiz yıl köprü direklerinin tehlike arz edecek şekilde sallanması, köprünün yıkılma tehlikesi olup olmadığı tartışmalarını da beraberinde getirmişti.

İKİ ŞERİT KAPATILDI
Yetkililer, tartışmaların önüne geçmek için bir takım önlemler aldı. Boğaziçi Köprüsü’nün her iki yönündeki denize bakan iki şerit kapatıldı. Ayrıca maratona katılanlar bölüm bölüm köprüye giriş yaptı. Bu önlemlerle birlikte geçen yıl kameralara yansıyan ve herkesi korkutan direklerin sallandığı görüntüler bu yıl yaşanmadı.

Organizasyona büyük ilgi gösteren yaklaşık 100 bin kişi Asya kıtasından Avrupa kıtasına yürüyerek geçmenin keyfini yaşadı. Daha önce köprü üzerinde kitap okumak, çay demlemek, mangal yakmak gibi eylemlere bu yıl izin verilmeyeceği açıklanmasına karşın, 5 kişilik bir sporcu grubu rugby oynayarak köprüyü geçti. Avrasya Maratonu’nda erkeklerde geçen yılın birincisi Kenyalı Vincent Kiplagat, birinci olurken, Kenyalı Jufar ikinciliği, Etiyopyalı Tsegay Gebreselassie ise üçüncülüğü elde etti. Kadınlarda ise ilk 3 sırayı Etiyopyalı atletler paylaştı.

Doğum günü pastası
Bir vatandaşın doğum günü kutlaması Boğaziçi Köprüsü üzerinde yapılırken, kesilen pasta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a da ikram edildi.

216 bin dolar ödül dağıtıldı
Maraton renkli görüntülere sahne olurken, yarışta birinci olan atletlere 50’şer bin, ikincilere 25’er bin, üçüncülere 5’er bin, dördüncüler 10’ar bin ve beşinciler ise 8’er bin dolar ödül verildi.

‘Üniversiteliler yolda kalmasın’
Avrasya Maratonu’nda madde bağımlılığına dikkat çeken üniversiteliler, üzerinde “Made bağımlılığı eğlence değildir” yazılı tişörtlerle koşup vatandaşların dikkatini çekti. Tüm Üniversiteliler Derneği Genel Sekreteri Onur Yarar, “Büyük Türkiye hedefine giden yolun bağımsız üniversitelerden geçtiği söyleniyor. Ama 3.5 milyon üniversiteli bu sorumluluğu taşımaya ne kadar hazır. Anketler üniversitelilerin yüzde 5’inden fazlasının madde bağımlısı olduğunu gösteriyor. Esrar, afyon gibi maddeleri en az bir defa kullanma oranı ise yüzde 15’e yaklaşıyor. Üniversiteliler madde bağımlılığını gündemlerinin ilk sırasına almalı, her türlü uyuşturucuya karşı arkadaşlarına sahip çıkmalı” dedi.

Ufuk TUNCAELLİ / BUGÜN