SON DAKİKA GÜNDEM: İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın: “Rutin çalışmalarımız sürüyor”… AİHM Türkiye’yi haksız buldu… Suriye tasarısı BM’den onay almadı… TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu Teklifi, Meclis Başkanlığına sunuldu…



Operasyonlar rutin çalışma

İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK’ya ve Kadıköy Belediyesine yönelik operasyonlara ilişkin ”Rutin çalışmalarımız, sürüyor” dedi.
Çapkın, basın mensuplarının PKK terör örgütünün şehir yapılanması KCK’ya ve Kadıköy Belediyesine yönelik operasyonlara ilişkin sorularına ”Rutin çalışmalarımız, sürüyor” karşılığını verdi.
Bu arada, KCK’ya yönelik soruşturmanın özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Bilal Bayraktar ve Adnan Çimen tarafından yürütüldüğü, soruşturma kapsamındaki operasyonlarda gözaltına alınanların sayısının da 93’e ulaştığı öğrenildi. Gözaltı sayısının, devam eden operasyon kapsamında artabileceği belirtildi.

***
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu Teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu

Meclis idari teşkilatının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Başkanvekilleri Mehmet Sağlam ve Sadık Yakut’un imzasını taşıyan ”Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu Teklifi”, 6 Ekim Perşembe günü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak.
Teklife göre, TBMM Başkanı’na yardımcı olmak üzere 5 Başkan başmüşaviri, 15 Başkan müşaviri ve Genel Sekreter’e yardımcı olmak üzere de 15 müşavir atanabilecek. Başkan başmüşaviri, Başkan müşaviri ve müşavir kadrolarına, her biri kadro unvanının toplam sayısının yüzde 40’ı oranında devlet memuriyeti hakkındaki hükümlere göre açıktan veya naklen atama yapılabilecek.
Genel sekreter ya da genel sekreter yardımcısı olarak atanabilmek için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren fakültelerinden veya YÖK tarafından kabul edilen yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak ve en az 12 yıl kamu ya da özel sektörde çalışmış olma şartı aranacak. Milli Saraylardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olmak için söz konusu süre şartı aranmayacak.

PERSONEL SINAVLA ALINACAK
Memuriyette ilk defa idari teşkilat kadrolarında başlayacak olanlar, ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı olanlar arasından sınavla seçilecek. Bu şekilde atanacaklarda aranacak özel şartlar ve sınavlar ile atamaya ilişkin usul ve esaslar, Başkanlık Divanı’nca çıkartılacak bir yönetmelikle düzenlenecek.
İdari teşkilatta toplam kadro sayısının yüzde 20’sini geçmemek üzere, sözleşmeli ve geçici personel de sınavla alınmak koşuluyla çalıştırılabilecek. Personel, Başkanlık tarafından uluslararası kuruluşlarda görevlendirilebilecek.
TBMM faaliyetleri ile ilgili Meclis Başkanı’na danışmanlık yapmak üzere, kadro şartı aranmaksızın ve diğer kurumların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın, Başkan’ın görev süresiyle sınırlı olmak kaydıyla sözleşmeli olarak 5 Başkan danışmanı çalıştırılabilecek.
Teklifte, Pasaport Kanunu’nda yapılan bir değişiklikle, TBMM Genel Sekreteri de diplomatik pasaport alabilecek.
TBMM KİT, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve AB Uyum Komisyonu üyelikleri için bir yasama döneminde 2 seçim yapılacak. İlk seçilenlerin görev süresi 2, ikinci devre seçilenlerin görev süresi yasama dönemi sonuna kadar olacak.
Mevcut hükümlere göre her 3 komisyon için ikinci devre seçilenler 3 yıl görev yapabiliyor.
Teklifle, ”Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği Kanunu” yürürlükten kaldırılacak. Bunun yerine ”Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu” geçerli olacak. Bazı kanunlarda geçen ”TBMM Genel Sekreterliği” ibaresi de ”TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı” olarak değiştirilecek.

**
Suriye tasarısı BM’den onay almadı

Konsey, Suriye’deki rejime karşı çeşitli tedbirler getirilmesini öneren karar tasarısını kabul etmedi
BM Güvenlik Konseyi, Suriye’deki rejimi kınayan ve rejimin askeri operasyonlarına devam etmesi halinde rejime karşı çeşitli tedbirler getirilmesini öneren karar tasarısını kabul etmedi.
15 üyeli konseyde yapılan oylamada daimi üyeler Rusya ve Çin kararı veto ederken, geçici üyeler Güney Afrika, Hindistan, Lübnan ve Brezilya da çekimser oy kullandı. Konsey’in 9 üyesinin ”evet” oyu vermesi ise sonucu değiştirmedi.
Dolayısıyla Fransa’nın, İngiltere, Almanya ve Portekiz ile iş birliği halinde hazırladığı karar tasarısı Konsey’de reddedilmiş oldu.Karar tasarılarının kabul edilmesi için hiçbir daimi üye (ABD, Fransa, Çin, Rusya, İngiltere) tarafından veto edilmemesi gerekiyor.

Washington kızgın
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki rejimi kınayan ve rejime karşı çeşitli önlemler alınmasını isteyen karar tasarısının reddedilmesinden ABD yönetiminin kızgın olduğunu söyledi.
Rice, Konsey’in Esad yönetimine karşı sert yaptırımlar ve silah ambargosu uygulaması konusunda sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.

Veto bizi durduramaz
Karar tasarısı metnini hazırlayan Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud da karar tasarısının veto edilmesinin kendilerini durdurmayacağını belirtti. Araud bu yapılanın ”siyasi bir seçim” olduğunu, Rusya ve Çin tarafından verilen bu vetonun Suriye’deki rejime ”beyaz kart” vermeyeceğini söyledi.

Kanada’dan yeni yaptırımlar
Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konusunda henüz bir karar almamış olmasını da “hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi.
Baird, Beşar Esad, yakınları ve yönetimdeki bazı isimlerle birlikte toplam 27 kişinin Kanada sınırları içerisindeki tüm mal varlıklarının dondurulduğunu belirttiği açıklamasında, aynı kişiler için Kanada’ya giriş yasağı konulduğunu da kaydetti.

Caferi batılı ülkeleri suçladı
Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar Caferi, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye karşı karar tasarısı hazırlayan Batılı üyelerini Suriye’nin içişlerine karışmakla suçladı.
Öte yandan, Caferi Konsey’de konuşurken Amerikalı ve İngiliz temsilciler salonu terk etti.

**
AİHM Türkiye’yi haksız buldu

İstanbul’daki NATO zirvesinde düzenlenen gösterilerde polis tarafından kötü muamele gördüklerini iddia eden iki vatandaşın başvurusunda Türkiye’yi haksız buldu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İstanbul’daki NATO zirvesinde düzenlenen gösterilerde polis tarafından kötü muamele gördüklerini iddia eden iki vatandaşın yaptığı şikayet başvurusunda Türkiye’yi haksız buldu.AİHM, ”Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin işkence ve kötü muamelenin yasaklanmasıyla ilgili 3. maddeyi ihlal ettiğine” hükmetti.
Türkiye, AİHM kararı gereği, Serdar Güler ve Savaş Kurtuluş’a kişi başına 9 bin avro maddi tazminat ödeyecek. Ayrıca bu iki kişiye mahkeme masrafı olarak 3 bin avro ödenecek.
Şikayet başvurusunda bulunanlar, 29 Haziran 2004 tarihindeki zirvede, polis tarafından haksız yere gözaltına alınarak, kötü muameleye maruz kaldıklarını iddia etmişlerdi.

**