SON DAKİKA GÜNDEM: Belediye başkanına gözaltı… Filenin Sultanları yarı finalde… İnanılmaz ama gerçek… PKK kanal bastı… Öğrenime zaman darlığı ayarlaması… Boğazda kıyamet senaryosu… Deniz Feneri davası ile ilgili çarpıcı açıklamalar…



Maltepe Belediyesi’ne polis baskını
Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında Maltepe Belediyesi’ne operasyon düzenledi. Sabah saatlerinde belediyeye gelen ekipler arama başlattı. İhale usulsüzlüğü iddiaları kapsamında Maltepe Belediye Başkanlığı’nda gerçekleştirilen operasyonda, Belediye Başkanı Mustafa Zengin’in de aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. Belediyenin arka kapısından çıkarılan çalışanlar, ifadelerine başvurulmak üzere emniyet müdürlüğüne götürüldü. Sabah saatlerinde belediyeye gelen polis ekipleri, belediye başkanlığı ve bağlı binalarda arama yapmıştı.
Filenin Sultanları yarı finalde
A Milli Kadın Voleybol Takımımız, Avrupa Şampiyonası çeyrek final maçında 17 Avrupa, 4 Olimpiyat, 7 Dünya Şampiyonluğu bulunan Rusya’yı 3-0’lık skorla yenerek yarı finale yükseldi. İtalya ile Sırbistan’ın ortaklaşa düzenlediği şampiyonada, (B) Grubu’nu ikinci olarak tamamlayarak play-off turuna çıkan ve bu turda da İspanya’yı set vermeden rahat geçen (A) Milli Takım, çeyrek finalde Rusya ile mücadele etti. Karşılaşmanın ilk setinde, 8-7 Rusya’nın üstünlüğüyle geçilen ilk teknik molanın ardından “Filenin Sultanları”, savunmadaki etkisinin yanına hücumda Neslihan, Eda ve Neriman’ın smaçlarını da ekleyince, ikinci teknik molaya 16-13 önde girmeyi bildi. Rusya’nın file üstünde etkili olması ve maçta dengeyi kurmasıyla 21-21 eşitlikle girilen setin son bölümünde rakip takım, bir ara 24-23’lük skorla set sayısı atmaya hak kazansa da milliler, oyunu bu noktadan çevirerek seti 27-25 kazanmayı başardı. İkinci sette, ilk setteki kontrollü oyununun aksine savunma organizasyonunda sıkıntı çeken ay yıldızlılar, ilk teknik molaya 8-5 geride girdi. Milliler, rakibi karşısında bir ara öne de geçmesine rağmen, basit hatalar nedeniyle ikinci teknik molayı da 16-15 geride geçti. Oyunun son bölümünde servislerdeki etkinliğini iyice artıran “Filenin Sultanları”, Rusya’nın da savunmada basit hatalar yapmasıyla bu seti de 4 sayı farkla 25-21 kazanarak, setlerde 2-0 öne geçti. Maçın üçüncü setine oyunun kontrolünü elinde tutarak başlayan (A) Milli Takım, savunmadaki hırsıyla rakibini hataya zorladı ve ilk teknik molaya 8-5 önde girdi. Molanın ardından oyundaki hakimiyetini sürdürürken, Gamova’nın etkili hücumları nedeniyle farkı açamayan milliler, ancak buna rağmen Neslihan’ın etkili smaç servisleriyle ikinci teknik molayı, 3 sayılık farkla 16-13 önde geçti. (A) Milli Takım, oyunun son bölümünde gerek savunma, gerekse file üzerinde etkisini iyice artırdı ve seti 25-19, maçı da 3-0 kazandı. Milliler bu galibiyetle, 2003 yılında Ankara’da düzenlenen şampiyonadan sonra tarihinde ikinci kez adını yarı finale yazdırma başarısını elde etti. A Milli Takımımız’ın yarı finaldeki rakibimiz yarın akşam oynanacak olan Sırbistan – Polonya maçının galibi olacak.
***

İnanılmaz ama gerçek
Meksika’da “mucize kadın” olarak anılmaya başlayan Karla Flores’in başından geçenleri dinleyenler, duyduklarının gerçek olduğuna inanmakta zorlanıyor. Üç çocuk annesi Karla, uyuşturucu kartellerinin en yoğun olduğu Sinaloa eyaletinde kimsenin aklına gelmeyecek bir şiddet olayının mağduru oldu. Culiacán kentinde sokakta yemek satarak geçinen 32 yaşındaki Karla, bir patlama sesi duyduktan birkaç saniye sonra kendini yerde buldu. Suratına bir cismin çarptığını anlayan kadın, elini ağzına götürdüğünde kanlar aktığını gördü. Nefes almakta zorlanan talihsiz kadın, olduğu yerde bayılırken, yardımına koşanlar gördüklerine inanamadı. Karla’nın ağzına bir tüfekten ateşlenen bomba saplanmıştı. Hemen hastaneye kaldırılan Karla kendine geldiğinde doktorlar ağzına saplanan cismin ne olduğunu anlamaya çalışıyordu. X-ray ve tomografi çekildikten sonra, talihsiz kadının ağzına her an patlamaya hazır bir bombanın olduğu anlaşıldı. Karla, gerçek anlaşıldığı zaman yere düşmeden önce duyduğu sesin bir bomba atardan geldiğini anladı. Doktorlar, patlaması halinde 10 metre mesafedeki herkesi öldürebilecek bomba nedeniyle hastaneyi boşalttı. Dahası, doktorların çoğu Karla’yı ameliyat etmek istemedi. Sonunda, Dr. Gaxiola Meza, ameliyatı yapmayı kabul etti ve kendisine yardımcı olacak gönüllüler istedi. Anestezi uzmanı Felipe Ortiz ve Cristina Soto, hemşire Rodrigo Aredondo ve cerrah Lidia Soto gönüllü oldu.

AÇIK ALANA GÖTÜRÜLDÜ
Meksika ordusu, yardım etmeleri için patlayıcı uzmanları gönderdikten sonra, doktorlar tüm ameliyat malzemelerini alarak Karla’yı boş bir araziye götürüldü. Lokal anestezi uygulanan Karla’nın nefes alabilmesi için boğazında delik açılırken, doktorlar askerlerin yönlendirmesiyle kadının suratına saplanan bombayı çıkardı. Gece yarısına doğru ameliyat sona erdi. Karla, dişlerinin yarısını kaybetti ve sağ yanağında dev bir ameliyat izi kaldı. Doktorlar mucize kadının sağlığına tamamen kavuşması için daha üç sene ameliyat olması gerektiğini belirti. Polis, Karla’nın neredeyse ölümüne neden olayın sorumlularını arıyor.
Hürriyet Planet
***

PKK televizyon kanalı bastı
Terör örgütü PKK sempatizanları, Almanya’nın köklü özel televizyon kanallarından RTL’nin Köln’deki merkez binasını işgal etti. Alınan bilgiye göre, bir grup terör örgütü sempatizanı, RTL binasını bastı. Ellerinde terörist başı Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan grup, kanal çalışanlarını kantine indirdikten sonra oturma eylemi yaptı. Polis ekipleri, bina çevresinde güvenlik önlemi aldı.

34 SEMPATİZAN GÖZALTINA ALINDI
Almanya’nın köklü özel televizyon kanallarından RTL’in Köln’deki merkez binasını işgal eden terör örgütü PKK sempatizanlarına polis ekipleri müdahale etti. Müdahalede 34 sempatizan gözaltına alındı. RTL binasını basıp, ellerinde taşıdıkları terörist başı Abdullah Öcalan’ın posterleri ile eylem yapan 34 terör örgütü sempatizanı, Köln polisinin düzenlediği operasyonla gözaltına alındı. Polis ekipleri, bina çevresinde geniş güvenlik önlemi alırken, anti-terör timleri de kanal binasına operasyon düzenledi. Güvenlik güçleri operasyonda gözaltına alınan 34 terör örgütü sempatizanının kimliği hakkında bilgi vermedi. Gözaltına alınanlar, polis merkezine götürüldü.

BASKINA ALMAN DIŞİŞLERİ BAKANINDAN KINAMA
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, terör örgütü PKK yandaşlarının Alman özel televizyon kanalı RTL’nin Köln’deki binasını işgal etmesini sert bir şekilde kınadı. Westerwelle, yaptığı açıklamada, ”Düşünce özgürlüğüne yapılan bu saldırı kabul edilemez” dedi. Guido Westerwelle ayrıca, AB ve Almanya’nın PKK’yı terör örgütü olarak nitelendirdiğini ve bunu Türkiye’ye de açık bir şekilde bildirdiklerini ifade etti.
***

Ders saatine yeni ayar
MEB, 12. sınıfta haftada 4 saat verilen ‘Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi’ dersi müfredatının 2 saatlik ders için alternatif programını hazırladı. Öğrenciler bu yıl dersi seçerken 2 saat mi 4 saat mi almak istediklerine karar verecek. Dersin 2 saatlik halinde 42 kazanımdan 10’u ‘zaman darlığı’ nedeniyle çıkarıldı.

TÜRK DIŞ POLİTİKASINA MAKAS
Birinci Dünya Savaşı’nda ABD’nin dış politikası, SSCB’nin kuruluş dönemi, Balkan Atlantı ve Sadabat Paktı gibi konuların yanında 1923-1938 yılları arasında Türkiye’nin dış politikası, dönemin dünya liderleriyle Atatürk’ün yaptığı görüşmeler ve yazışmalar da dersin kısaltılmış halinde çıkarılan konular arasında.

MUHAMMED ALİ DE KESİLDİ
Pearl Harbour saldırısı, Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombalarının etkileri, ABD ve SSCB’nın Kore politikası, Asya ve Afrika’daki Seylan, Birmanya, Vietnam, Malezya, Fas, Cezayir, Libya, Sudan gibi ülkelerin kimlere karşı bağımsızlık mücadelesi verdikleri, Vietnam Savaşı ve o dönemde çıkan savaş karşıtlığı da konulardan çıkarıldı. Vietnam Savaşı’nda savaş karşıtları arasında yer alan Boksör Muhammed Ali’nin hayatından yola çıkılarak Amerikan kamuoyunun savaşa gösterdiği tepkinin araştırılması da etkinlik örnekleri listesinde yer almadı.

KYOTO PROTOKOLÜ YOK
Çernobil’de meydana gelen kaza ve nükleer enerjinin kullanımı, küresel ısınmaya karşı alınabilecek önlemler ve Kyoto protokolünün önemi dersin kısa halinde çıkarılan konular arasında. Terör, açlık, yoksulluk, hızlı nüfuz artışı işsizlik, salgın hastalıklar gibi sorunlar ve çözüm arayışlarıyla ilgili konular da dersin kısaltılmış halinde programdan çıkarıldı.
Ömür EMLİK / AKŞAM
***

Boğaz’da bugün kıyamet kopacak
Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı koordinasyonunda bugün gerçekleştirilecek, “İstanbul Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Ulusal Tatbikatı-2011″de yer alacak 57 özel ve kamu kuruluşunun katıldığı koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantıda, tatbikata ilişkin yapılan çalışmalar ve senaryo gözden geçirildi. Senaryo gereği, Rusya’dan İtalya’ya giderken kılavuz kaptan almadan İstanbul Boğazı’ndan geçen petrol yüklü tanker dümen kilitlenmesi sonucu manevra yapamadığı için İDO’ya ait bir feribotla çarpışacak. İstanbul Boğazı, 09.30-14.30 saatleri arasında deniz trafiğine kapalı olacak.
***
‘Bakan her şeyi biliyor’
Deniz Feneri Soruşturmasını yürütürken haklarında soruşturma için izin verilen savcılardan Mehmet Tamöz, “Uyuşturucu kaçakcılığından yargılanan savcıya bile bu yapılmadı. Onurumla oynanmasına asla izin vermeyeceğim” dedi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Deniz Feneri soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcıları Nadi Türkaslan, Abdülvahap Yaren ve Mehmet Tamöz’ün evrakta sahtecilik suçundan yargılanmasına vize verdi. Eğer dava açılmasına karar verilirse üç savcı, sekizer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Hakkında dava kovuşturma yapılacak savcılardan Mehmet Tamöz 28 sayfalık yazılı bir açıklama yaparak, “onurumla oynanmasına hiçbir zaman izin vermeyeceğim” dedi.

ONURUMUZ KIRILIYOR
Habertürk’e konuşan savcı Tamöz, yaptığı açıklama sonrası yasal izin hakkını kullanacağını belirterek, “Emekliliğimi hak etmiş olsaydım meslekten ayrılmayı dahi düşünebilirdim. İnsanlar susuyor, ‘kral çıplak’ diyemiyorlar. Yüz kızartıcı bir suçla suçlanmak onurumuzu kırıyor” diye konuştu. Deniz Feneri soruşturmasına ilişkin bilgileri Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici’nin bildiğini, buna rağmen yaptıkları açıklamalarda bu durumu reddettiklerini kaydeden savcı Tamöz, bu duruma çok üzüldüğünü söyledi.

ERGİN HER ŞEYİ BİLİYOR
Savcı Tamöz şunları kaydetti; “… Sürecin bu şekilde geliştiğinin 2010 yılında Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin bilmektedir. Kendisi buna ilişkin soruyu Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan ismini de zikrederek tarafıma sorduğu da bilinmektedir. Kendisine bu husus anlatılıp izah edilmiştir ve bu konuda ikna olmuştur. Ancak, tarafımız hakkında yapılan şikayete ilişkin canlı yayınlarda üç Cumhuriyet Savcısının da tahrifat yaptığı iddiasını dile getirmesi tarafımı oldukça üzmüştür. Çünkü bu süreci kendisi yakinen bilmektedir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Sayın Ahmet Hamsici’nin de bilebilecek konumda olmasına rağmen, yaptığı basın açıklamasında, sanki üç Cumhuriyet Savcısının da iddia edilen tahrifata katıldığı imajını yaratacak açıklama yapması da tarafımı oldukça etkilemiş ve üzmüştür.”