SON DAKİKA GÜNDEM: Başkentte korkutan patlama… Kediyi kaybettin dayağı… Zorunlu din dersi kaldırılsın diyene dayak… Arınç: Patlama bombadan kaynaklanıyor… Bankada hesabı olanlar bu ücretlere dikkat.. Camdan yanan tüp atıldı….



Ankara’da patlama
Ankara’nın Kızılay Kumrular Caddesi’nde Çankaya Kaymakamlığı önünde bir patlama sonucu yangın çıktı. Bölgeye çok sayıda itfaiye aracı sevkedildi. İtfaiye yetkilerinin verdiği bilgiye göre patlama nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti, 3’ü ağır çok sayıda kişi de yaralandı. Polis patlamanın nedeninin bomba olduğunu belirtti. Patlamanın meydana geldiği bölgede, şüpheli bir kadın da gözaltına alındı. Şüpheli kadının slogan attığı bildirildi. Büyük paniğe neden olan patlamanın ardından olay yerine çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. Büyük patlama nedeniyle bir minibüs ve 6 aracın yandığı öğrenildi. Polis ekipleri olay yerinde çok sayıda yaralı olduğunu ve bomba ihtimalinin de değerlendirildiğini belirtti. Ankara Emniyet Müdürü de olay yerine gelirken, polis ekipleri olay yerinde güvenlik çemberi oluşturdu. Patlamada çok sayıda kişi yaralanırken 2 kişinin hayatını kaybettiği öne sürüldü. Patlama olduğu sırada yakındaki okulda da öğrenciler ders yapıyordu. Polis kaynakları patlamanın bombadan kaynaklandığının belirlendiğini belirtti. Bölge yeni bir bomba ihtimaline karşı boşaltılıyor. Patlamanın meydana geldiği bölgede, şüpheli bir kadın gözaltına alındı. Şüpheli kadının slogan attığı bildirildi.
***

Kışlada ‘kedi’ dayağı
Şırnak’ta askerlik yapan Murat Kılıç, nöbet tuttuğu çadırdaki kedi kaybolduğu için bölük komutanı tarafından dövüldü ve hastanelik oldu. Şırnak’taki 2. Komando Tugayı’nda askerlik yapan Şanlıurfalı er Murat Kılıç, nöbet tuttuğu çadırdaki kedinin kaybolduğu gerekçesiyle bölük komutanı Binbaşı İhsan Gökoğlan tarafından demir sopayla dövüldü ve ağır hakarete maruz kaldı. Kılıç’ın arkadaşı olan bir erin telefonuyla olaydan haberdar olan ve oğullarının yaralı olarak revirde yattığını öğrenen aile, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na dilekçe ile başvurdu. Telefonla ulaştığımız Binbaşı Gökoğlan ise konuyla ilgili konuşmak istemediğini söyledi.

Su döküp ayılttılar dayağa devam ettiler
TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na verilen şikâyet dilekçesine yansıyan haliyle olay şöyle gelişti: ‘‘6 Eylül günü, Binbaşı Ali İhsan Gökoğlan, nöbet tuttuğu çadırdaki kedinin kaybolduğu gerekçesiyle er Murat Kılıç’ı demir sopayla dövdü. Ertesi gün 12 saat kesintisiz nöbetle görevlendirilen Kılıç, bir süre sonra ayakta durmaya dayanamayıp uyuya kaldı. Kılıç’ı uyurken gören Binbaşı Gökoğlan’ın tepkisi bu sefer daha sert oldu. Binbaşı’nın darbelerine dayanamayarak bayılan Kılıç, üzerine yangın bidonuyla su dökülerek ayıltıldı ve ağır hakaretler eşliğinde dayağa devam edildi. Korktuğu için hastaneye gidemeyen Kılıç, 8 Eylül’de fenalaşarak revire götürüldü. Binbaşı Ali İhsan Gökoğlan hakkında ise olayla ilgili herhangi bir soruşturma açılmadı.’’ Asker arkadaşının telefon etmesiyle olaydan haberdar olan baba Halit Kılıç, olayı 9 Eylül sabahı gelen bir telefondan öğrendiklerini söyledi. Radikal’e konuşan baba Kılıç şunları anlattı: “9 Eylül sabahı bir telefon aldık. Murat’ın asker arkadaşı olduğunu söyleyen bir kişi, binbaşının oğlumun kafasına kum dolu yangın söndürme tenekesi ile vurduğunu ve durumunun ağır olduğunu söyledi. Biz haberi alır almaz oğlumuzun durumunu öğrenmek için endişeler içinde Şanlıurfa Askerlik Şubesi’ne gittik.”

Anneye Kürtçe engeli
“Şırnak’taki yetkili personel Murat’ın sadece annesiyle telefon görüşmesi yapmasına izin verdi. Anne Türkçe bilmediği için Kürtçe ‘Oğlum nasılsın’ dediği anda karşı taraftan telefonu oğlumun elinden alarak ‘Kürtçe yasaktır’ dediler ve konuşmayı kestiler. Oğlumun darp edilmesi yetmezmiş gibi bir de anlamsız gerekçelerle görüşmemize, onun sesini duymamıza izin vermediler. Sonra Şırnak’a oğlumuzun yanına gittik ve onu perişan halde gördük. Psikolojisi bozulmuş, yüzünde, kafasında yara izleri vardı. Olayları da asker arkadaşlarından dinledik. Murat hâlâ revirde tedavi görüyor. Biz oğlumuzun can güvenliğinden endişe ediyoruz ve askerlik yaptığı yerin derhal değiştirilmesini istiyoruz. Oğlumuz kafasına aldığı darbe sonrasında ölebilirdi. Allah öldürmemiş. Bizim yüreğimiz yandı başka canlar yanmasın. Binbaşı İhsan Gökoğlan’ın şerefli yüce ordumuzdan ihraç edilmesini ve görevine son verilmesini istiyoruz.”

Binbaşı’dan ve tugaydan yanıt yok
Radikal’in ulaştığı Binbaşı Ali İhsan Gökoğlan ise konuyla ilgili konuşursa suç işlemiş olacağı için bu konuda bir beyan vermeyeceğini söylerken, Şırnak 2. Komando Tugayı’ndan da konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmayacağı belirtildi. Diğer yandan olayın ortaya çıkmasını sağlayan ‘askerhaklari.com’ sitesine konuyla ilgili Şırnak’ta görev yapan erlerden onlarca başka şikâyet gönderiliyor.
(Radikal)
***

‘Zorunlu din dersi kaldırılsın’ diyene dayak
Okullarda zorunlu din derslerinin kaldırılmasını isteyen bir gruba polisin müdahalesi sert oldu. Eti Lisesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen Çorum Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Halil Top ve 4 dernek üyesi gözaltına alındı. Basın açıklamasının anayasal bir hak olduğunu belirterek basın açıklamasını yapacaklarını bildiren gruba sivil ve resmi üniformalı çok sayıda polis ekibi müdahale etti. Çıkan arbedede polise direnen dernek başkanı Halil Top, İbrahim Eral, Hüseyin Gezer, Devrim Top ve Coşkun C. isimli dernek üyeleri yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı
Seyfettin METE / Cumhuriyet
***

Arınç: Bomba olduğu kesinleşti
Başbakan Yardımcısı Bülert Arınç, Kızılay’daki patlama ile ilgili yaptığı açıklamada, bomba ihtimalinin kesinlik kazandığını işaret etti. Arınç, Ankara’da TRT Avaz’ın açılışının ardından yaptığı açıklamada elindeki kağıttan okuduğu bilgileri paylaştı. Arınç, “Bir araç yanmış, içinde bomba olduğu tespit edilmiş veya biliniyor. Beşir Atalay sanıyorum bu konuda daha açıklayıcı bilgi verir. Geçmiş olsun” dedi.
***

Bankada hesabı olanlar bu ücretlere dikkat
Son yıllarda bir çok kez gündeme gelen ve bazı vatandaşların yargıya taşıdığı bankaların hesap işletim ücretleri, yıllık 44 lira ile 86 lira arasında değişiyor. Kredi kartı sahipleri ise yılda 10 lira ile 55 lira arasında “kredi kartı üyelik ücreti” ödüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalarca sunulan hizmetler karşılığında müşterilerden istenen her türlü faiz dışı unsur ve yasal kesinti ile faiz oranlarını gösteren “Bankacılık Ürün ve Hizmet Ücretleri Uygulamasını” bir süre önce başlattı. Bankalarca sunulan hizmetlerin (para aktarma işlemleri, bireysel krediler, kredi kartları ve banka kartları, mevduat hesapları, ATM kullanımı, kiralık kasa ücretleri, menkul kıymet işlemleri, çekler ve senetler ile diğer işlemler) karşılığında, müşterilerden talep edilen her türlü faiz dışı unsur ve yasal kesinti, ayrıntılı ve anlaşılır şekilde BDDK’nın web sitesinde kamuoyuna açıklanıyor. Vatandaşlar böylelikle bankaya gitmeden önce, BDDK’nın resmi web sitesine girerek bankaların ürün ve hizmet ücretlerini önceden öğrenip, hesaplama ve karşılaştırma yaparak en uygun kararı verebilecek. Uygulama kapsamındaki bilgiler, bankaların kendi sayfalarında, ürün hizmet tarifesinde değişikliğin oluşması ile eşzamanlı olarak en fazla 1 saat içinde güncelleniyor. BDDK’nın web sitesinden derlenen bilgilere göre bankalar, müşterilerinin hesap işletim ücretlerini aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olarak tahsil ediyor. Hesap işletim ücretleri ise yıllık 44 lira ile 86 lira arasında değişiyor. Müşterilerinden en az hesap işletim ücreti alan bankanın Ziraat Bankası (3 aylık 11 lira), en yüksek hesap işletim ücreti alan bankanın da Yapı ve Kredi Bankası (6 aylık 43 lira) olduğu gözlendi.

AKBANK: 1 Temmuz 2011 tarihinden bu yana, bireysel müşteri vadesiz TL hesabından yıllık 48 lira hesap işletim ücreti alınıyor.

DENİZBANK: Hesap işletim ücretleri, 1 Mayıs 2011 tarihi itibarıyla aylık 5 lira olarak tahsil ediliyor.

FİNANSBANK: 9 Eylül 2011’den bu yana kredili mevduat hesabı aktif olanlardan 3 ayda bir 21 lira, kredili mevduat hesabı pasif olanlardan da yine 3 ayda bir 18 lira hesap işletim ücreti kesiliyor.

HSBC: 23 Mayıs 2011 itibarıyla aylık hesap işletim ücreti azami 5,50 lira.

ING BANK: Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) hariç, 22 Mart 2011’den bu yana aylık 5,50 lira hesap işletim ücreti alınıyor.

ŞEKERBANK: Hesap işletim ücreti, 5 Nisan 2011 tarihinden itibaren vadesiz tasarruf mevduat hesaplarından 3 aylık dönemlerde 15 lira olarak tahsil ediliyor.

GARANTİ BANKASI: 14 Eylül 2011’den bu yana bireysel TL hesaplardan yılda 2 kez olmak üzere 38 lira hesap işletim ücreti tahsil ediliyor.

HALKBANK: Hesap işletim ücreti, 13 Temmuz 2011’den itibaren TL tasarruf hesaplarından 3 aylık 14 lira olarak alınıyor.

İŞ BANKASI: Tasarruf grubu Türk lirası hesaplardan 6 Eylül 2011’den bu yana yılda iki kez 35 lira hesap işletim ücreti tahsil ediliyor.

VAKIFLAR BANKASI: BSMV hariç, 13 Eylül 2011’den bu yana hesap işletim ücreti TL hesaplar için aylık 4 lira.

ZİRAAT BANKASI: 23 Haziran 2011 itibarıyla hesap işletim ücreti 3 aylık 11 lira.

YAPI VE KREDİ BANKASI: Hesap işletim ücreti 1 Temmuz 2011’den bu yana TL hesaplardan yılda iki kez 43 lira olarak tahsil ediliyor.

Bir çok banka kredi kartlarında ilk yıl aidat ücreti almıyor. Bankaların yıllık kredi kartı aidatı ücretleri de ortalama 10 lira ile 55 lira arasında değişiyor.

***

‘Binadan yanan tüp atıldı!’

Ankara’nın Çankaya ilçesinde meydana gelen patlamanın, LPG’li bir aracın üzerine atılan tüpgazdan kaynaklandığı iddia edildi. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Kızılay Kumrular Sokak’ta meydana gelen patlama sonrası olay yerindeki görgü şahitlerinin dinlenildiğini belirterek, “Bir görgü şahidi, dönerci dükkanından yanan bir tüpün dışarıya atıldığını ve oradaki bir aracın o tüple patladığını ve diğerlerinin de bu yangından, bu patlamadan zarar gördüğünü ifade ediyor” dedi. Yüksel, Kızılay Kumrular Sokak’ta meydana gelen patlama sonrası incelemelerde bulundu. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Yüksel, olayda yaralanan 15 kişinin hastanelere kaldırıldığını, bunlardan 5’inin de ameliyata alındığını bildirdi.
***