SON DAKİKA GÜNDEM: Kara harekatı sinyali… Belediye’de yolsuzluk operasyonu… Belediye başkanı adliyede… Füze kalkanı nereye kurulacak?… Arap dünyası Erdoğan’ı bekliyor… Kredi kartlarına yeni düzenleme… Kaçamak paniği…



Kara harekatı yapılabilir
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, sınır ötesine kara harekatıyla ilgili gelinen noktanın ne olduğunun sorulması üzerine kara harekatının her zaman yapıldığını, askerlerin, polislerin karada hizmet verdiğini belirterek, şöyle devam etti: “Yani karada boşluk yok. Görevlilerimiz sürekli karada harekat halindeler. Kara harekatından kasıt, sınır ötesi bir kara harekatı ise o tabii ki ayrı bir konu. onun değerlendirmesi devam ediyor. Ama bizim kendi sınırlarımız dahilinde kara harekatımız, karadan kontrol, karadan suç ve suçlularla mücadelemiz devam ediyor. Sınır ötesi harekat da havadan olduğu gibi karadan da sınır komşumuz ülkeyle yapılan görüşmelere bağlı olarak her an yapılabilir.”

Avcılar Belediyesi’ne yolsuzluk operasyonu
Avcılar Belediyesinde ”rüşvet alındığı” iddiasına yönelik düzenlenen operasyonda, yaklaşık 25 kişi gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, ”belediyedeki ruhsat işlemleri sırasında rüşvet alındığı” yolundaki bilgiyi değerlendiren polis, Avcılar Belediyesine düzenlediği operasyonda yaklaşık 25 kişiyi gözaltına alarak, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne getirdi.
***

Belediye Başkanı adliyede
Deniz Feneri e.V davasında sürpriz gelişme… Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Almanya’daki ”Deniz Feneri e.V” bağlantılı soruşturma kapsamında, ”köstebek” iddialarıyla ilgili olarak ifade vermek üzere adliyeye geldi. Ankara- Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Almanya’daki ”Deniz Feneri e.V” bağlantılı soruşturma kapsamında, ”köstebek” iddialarıyla ilgili olarak ifade vermek üzere adliyeye geldi. Ankara Adalet Sarayı’na sabah saatlerinde gelen Korkmaz, soruşturmanın koordinasyonundan sorumlu Başsavcıvekili Harun Kodalak ve soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcıları Veli Dalgalı ile Hakan Pektaş tarafından sorgulanacak. Korkmaz’ın, ”şüpheli” sıfatıyla ifadesine başvurulacak.
***

Füze kalkanı Malatya’ya
NATO şemsiyesi altında Türkiye’ye füze savunma sisteminin kurulması için, Doğu Akdeniz’deki gemilerle Türkiye’nin doğusunu aynı anda görebilme kriterini sağladığından Malatya’ya yakın bir arazi seçildi. Harekât merkezleri ve radarların kurulacağı tesislerde bir Türk generali komutasında Türk askeri personeli de yer alacak. ABD öncülüğünde NATO şemsiyesi altında Türkiye’ye kurulacak füze savunma sisteminin nereye kurulacağı üzerinde Ankara-Washington-Brüksel hattında prensipte anlaşmaya varıldı. Buna göre daha önce ilk kez Hürriyet’in duyurduğu 4 alternatiften Muş-Malatya ekseni üzerinde, meskûn mahalden uzak bir alana radar ünitelerinin kurulmasına karar verildi. Daha önce Adana-İncirlik, Diyarbakır-Pirinçlik-Batman, İskenderun-Hatay ve Muş-Malatya havzalarında olmak üzere 4 ana alternatif değerlendirilmişti. Ancak yapılan son değerlendirmede, uydu fotoğraflarına bakılarak ve Doğu Akdeniz’deki gemilerle Türkiye’nin doğusunu aynı anda görebilme kriterini sağladığından Malatya’ya yakın bir arazi seçildi. Görüşmelerde gündeme gelen bir konu da radarların yerleşim merkezine belli bir mesafeden kurulması zorunluluğu oldu. NATO görüşme heyeti, müzakerelerde radarların tehdit algılamasına yanıt verecek AEGIS sistemi donanımlı füze fırlatacak savaş gemilerinin de bulunacağını Türk tarafına bildirdi.

Türk general ve askeri de olacak
Varılan mutabakata göre harekât merkezleri ve radarların kurulacağı tesislerde bir Türk generali komutasında Türk askeri personeli de yer alacak. Yabancı askerlerin Türkiye’de kaç kişi ve ne kadarlık süre için bulunacağı, ileride füze savunma sisteminin hangi aşamalarla nasıl yürüyeceği karar mekanizmalarında Türkiye de yer alacak. Radarların sağlayacağı bilginin Türk makamlarıyla paylaşılması ve başka hangi ülkeyle ne şekilde paylaşılacağı da yine Türkiye’nin bilgisi dahilinde olacak. İlk test çalışmalarının en geç aralık ortasına kadar başlayacağı belirtiliyor.
***

Başbakan Erdoğan Arap Baharı turuna çıktı. Libya’da Erdoğan’n yolunu gözleyen üllkeler arasında yer alıyor. Türkiye’nin verdiği destek için “minnettar” olan Libyalılar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Trablus’u ziyaret edecek olmasını sevinçle karşıladı. Başbakan Erdoğan’ın yeni bir sürece giren Libya’ya yapacağı ziyaret Libya gazete ve televizyonlarında geniş yer buldu. Libya’daki halk ayaklanmasının ardından yayın hayatına başlayan “Şubat” gazetesinde, Erdoğan’ın ziyaretinin Türkiye ve Libya ilişkilerini daha ileri bir noktaya taşıyacağı ifade edildi. Gazetede, Kaddafi’nin devrilmesinin ardından Libya’yı ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nın ziyaret edecek olmasının özel anlam taşıdığına işaret edildi. Gazetede, ayrıca ziyaret çerçevesinde Erdoğan’ın, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile yapacağı görüşmeye, Libya’daki siyasi dönüşüm, kurumsal yeniden yapılanma ve ekonomik kalkınma konularının ele alınacak olmasına değinildi. Libya Al Hurra Televizyonu ile diğer bir çok Arap televizyonu da haber bültenlerinde Erdoğan’ın yapacağı ziyareti duyurdu.

ŞEHİTLER MEYDANINDA TÜRK BAYRAKLARI
Trablus’un Kaddafi rejiminin unsurlarından arındırılmasının ardından, her akşam Osmanlı Çarşısı önündeki Şehitler Meydanı’nda “zaferlerini” kutlayan Libyalılar, Başbakan Erdoğan’ı heyecanla bekliyor. Ulusal Geçiş Konseyi’nin (UGK) Başkan Yardımcısı Mahmud Cibril’in, Türkiye’ye duydukları minnettarlığı ifade etmesinin yanı sıra Libya vatandaşları da Türkiye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a duydukları sevgiyi dile getiriyor. Libyalı Sena Halil, Erdoğan’ın “iyi ve demokrat bir kişi” olduğunu, onu çok sevdiklerini ifade etti. Erdoğan’ın, Libya için çok iyi şeyler yaptığını belirten Halil, Libya ve Türkiye ilişkilerinin çok iyi noktaya ulaşacağını düşündüğünü söyledi. Sadun Muhtar da 17 Şubat ayaklanmasının yaşandığı günlerdeki yardımları dolayısıyla Türkiye’ye ve Türk halkına müteşekkir olduklarını dile getirdi. Zor günlerinde Türkiye’nin Libya için yaptıklarını unutmayacaklarını ifade eden Muhtar, özellikle yaralıların tedavisi için yapılan yardımların kendileri için özel anlam taşıdığını kaydetti. Muhalif askerlerden Abdul Rauf da Şehitler Meydanı’nda her akşam binlerce insanın buluştuğunu, Başbakan Erdoğan’ın Şehitler Meydanı’nda konuşma yapması halinde bu sayının çok daha fazla olacağını belirtti. Erdoğan’ın, ziyareti için geniş güvenlik önlemleri alındığını anlatan Rauf, ziyaret sırasında olumsuz bir şey yaşanacağını düşünmediğini ifade etti.

LİBYA’DAKİ TÜRKLER DE ERDOĞAN’I BEKLİYOR
Libya’da yaşayan Türklerden Rahmi Ersin, Libya halkının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a büyük sevgi beslediğini söyledi. Libyalılar’ın, Başbakan Erdoğan’ın ve Türkiye’nin kendileri için yaptıklarını unutmalarının mümkün olmadığını ifade ettiklerini anlatan Ersin, küçüğünden büyüğüne kadar bütün Libyalılar’ın, Türkiye olmasa halk ayaklanmasının başarıya ulaşmayacağı yorumunu yaptıklarını bildirdi. Ersin, Başbakan Erdoğan’ın, Trablus’a adım attığı andan itibaren binlerce Libyalı’nın sevgi gösterileriyle karşılanacağını 15 Eylül’de herkesin sevgi selini göreceğini söyledi. Libya’da Türk olmanın ayrıcalık olduğunu dile getiren Ersin, Türk olduklarını söyledikleri her platformda dikkatleri üzerlerine topladıklarını sözlerine ekledi. Öte yandan, Şehitler Meydanı’nda toplananlar arasında ellerinde Türk bayrakları taşıyanların varlığı dikkati çekiyor. Halk ayaklanmasına destek veren ülkeler lehine tezahüratta bulunanların görüldüğü meydanda, Türkiye ve Başbakan Erdoğan lehine sloganlar da atılıyor.
***

Kredi kartlarına yeni düzenleme
Bankanız 17 Eylül’den itibaren kredi kartınızla nakit çekmenize izin vermeyecek. Ayrca kredi kartı limitinizi de artırmayacak. Neden mi? Çünkü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 17 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliği Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Değişiklik Yapan Yönetmeliği bunu gerektiriyor. Halen Türkiye’de yaklaşık 18 milyon kişide 50 milyon kredi kartı bulunuyor. Yaklaşık 10 milyon kişi, kart borcunun yalnızca asgari tutarını ödeyerek günü kurtarmaya çalışıyor. Milyonlarca kişi de borcunun tamamını değilse de bir bölümünü ödeyerek bütçesini döndürmeye çalışıyor. Bankaların takibe düşen alacaklarının yüzde 20’sini ise kredi kartı borçlarından kaynaklanan alacaklar oluşturuyor.
***

11 Eylül’de uçak fantezisi panik yarattı
ABD’de 11 Eylül saldırılarının 10’uncu yıldönümünde, iki uçakta şüpheli tavırlar sergileyen yolcular güvenlik birimlerini harekete geçirdi. Denver şehrinden Detroit’e havalanan bir uçakta, iki yolcunun tuvaleti çok uzun süre meşgul etmesi, kabin ekibinin dikkatini çekti. Yetkililere sinyal verilmesinin ardından sefer, F-16 jetlerinin eskortu eşliğinde tamamlandı. İnişte özel SWAT birlikleri ve bomba imha ekipleri çoktan yerini almıştı. İki erkek ve bir kadın yolcu, FBI ve havaalanı güvenliğince sorgulandı. Şüphelilerden ikisinin tuvalette kaçamak yapmaya çalışan bir çift ve diğer adamın da arkadaşları olduğunun anlaşılmasıyla serbest bırakıldılar.