SON DAKİKA SPOR: Almeida’da sürpriz… İşte Karakartalın rakipleri… İlk maç 15 Eylül’de… Beşiktaş’a milli davet… Rus basınında galibiyet havası… Carvalhal ceza kesti… Of aman of Play Off… Guti: İyi ki varsın Rüştü… Ters takıma düştü…



Beşiktaş Almeida’nın fondaki haklarını alıyor
Beşiktaş, Portekizli futbolcusu Hugo Almeida’nın fondaki ekonomik haklarının devralınmasıyla ilgili görüşmelere başlandığını borsaya bildirdi.
***
Beşiktaş ara vermedi
Beşiktaş, Alania Vladikavkaz ile deplesmanda oynanan karşılaşmanın ardından ara vermeden yeni sezon hazırlıklarına devam etti.
UEFA maçında görev yapan oyuncuların koşu yaparak tamamladığı idmanda diğer futbolcular tempolu bir şekilde çalıştı. Koşuların ardından istasyon çalışması yapan siyah-beyazlılar, dar alan çalışması ve pas çalışmasıyla antrenmanı sürdürdü. Karakartallar, son bölümde yaptığı çift kale maçla idmanı tamamladı. Tedavileri devam eden Ersan Gülüm ve Bebe yanı sıra Alania maçında sağ arka adalesine darbe alan İbrahim Toraman tedavi olduğu için katılmadı. Necip Uysal ve Simao ise tedavilerinin ardından takımdan ayrı olarak koştu. Beşiktaş yarın (27 Ağustos) 17.30’da basına açık yapacağı antrenmanla çalışmalarını sürdürecek.
***

İşte Karakartalın rakipleri
UEFA Avrupa Ligi E Grubu’ndaki rakipler belli oldu. UEFA Avrupa Ligi E Grubu’nda eşleştiği rakipleri Ukrayna temsilcisi Dinamo Kiev (Ukrayna), Stoke City (İngiltere) ve Maccabi Tel Aviv’i (İsrail) kısaca tanıyalım…

DİNAMO KİEV
Ukrayna ekibiyle bugüne dek 6 maç yapan siyah-beyazlılar, sadece 1 kez galip gelirken, 4 kez yenildi, 1 karşılaşma ise berabere sonuçlandı. Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi’ndeki rakibi Ukrayna temsilcisi Dinamo Kiev, iki kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası, bir kez de UEFA Süper Kupası’nı müzesine götürme başarısı gösterdi. Ukrayna’nın en önemli futbolcularından Andriy Shevchenko’nun da formasını giydiği Dinamo Kiev’in kadrosunda 13 yabancı futbolcu bulunuyor. Brezilyalı futbolcular 4 kişi ile başı çekerken Ukrayna ekibinde ayrıca 3 Nijeryalı, birer de Makedon, Faslı, Fransız, Hırvat, Fin ve Sırp futbolcu forma giyiyor.

Dinamo Kiev’in kadrosunda şu futbolcular bulunuyor:

Kaleciler: Oleksandr Shovkovskiy, Stanislav Bogush, Maksim Koval.

Savunma: Danilo Silva (Brezilya), Betao (Brezilya), Pape Diakhate (Fransa), Goran Popov (Makedonya), Taras Mihkalik, Badr El Kaddouri (Fas), Yevhen Kracheridi, Leandro Almeida (Brezilya).

Orta saha: Ognjen Vukojevic (Hırvatistan), Olexander Aliyev, Roman Eremenko (Finlandiya), Oleh Gusyev, Milos Ninkovic (Sırbistan), Ayila Yussuf (Nijerya), Vledislav Kalytvyntsev, Artem Sukhotskiy, Denys Garmash, Lukman Haruna (Nijerya), Carlos Correa (Brezilya).

Forvet: Andriy Shevchenko, Andriy Yarmolenko, Artem Milevskiy, Artem Kravets, Ideye Brown (Nijerya).

STOKE CİTY
İngiltere’in en eski takımı olan Stoke City, maçlarını 27 bin 500 kişilik Brittania Stadı’nda oynuyor. The Potters lakaplı (Çömlekçiler) Stoke City’nin üst liglerde herhangi bir başarısı bulunmuyor. Stoke City’nin müzesinde 1 Lig Kupası bulunuyor. İngiliz ekibinin kadrosunda Ricardo Fuller, Abdoulaye Faye, Rry Delap, Thomas Sorensen Matthew Etherington gibi önemli isimler yer alıyor. 1863 yılında kurulan Stoke City’nin başında iki sezondur Galli teknik adam Tony Pulis bulunuyor.

Kaleciler: Thomas Sorensen (Danimarka), Asmir Begovic (Bosna Hersek), Carlo Nash (İngiltere)

Savunma: Danny Higginbotham (İngiltere), Robert Huth (Almanya), Dany Collins (Galler), Matthew Upson (İngiltere), Andy Wilkinson (İngiltere), Ryan Shottan (İngiltere), Jonathan Woodgate (İngiltere)

Orta Saha: Glenn Whelan (İrlanda), Tom Soares (İngiltere), Marc Wilson (Kuzey İrlanda), Danny Pugh (İngiltere), Salif Diao (Senegal), Jermaine Pennant (İngiltere), Ryan Shawcross (İngiltere), Dean Whitehead (İngiltere), Michael Tonge (İngiltere), Rory Delap (İrlanda), Matthew Etherington (İngiltere), Diego Arismendi (Uruguay), Florent Cuvelier (Belçika)

Forvet: Kenwyne Jones (Trinad Tobago), Ricardo Fuller (Jameika), Mamady Sidibe (Mali), Jonathan Walters (İngiltere). İngiliz ekibi, kendi sahasındaki maçları 27 bin 500 kişi kapasiteli Britannia Stadı’nda oynuyor.

MACCABİ TEL AVİV
Maccabi Tel Aviv, İsrail futbolunun en köklü ve en başarılı iki kulübünden biri olarak dikkat çekiyor. Maçlarını 18 bin kişi kapasiteli Bloomfield Stadı’nda oynayan sarı-lacivertli ekibin, uluslararası alanda herhangi bir başarısı bulunmuyor. İsrail Ligi’nde ise 18 şampiyonluğu bulunuyor. İsrail ekibi özellikle iç saha maçlarında etkili olabiliyor. Teknik direktörlüğünü İsrailli Mordechay Iwanir’in yaptığı Maccabi Tel-Aviv’in kadrosunda 4 yabancı oyuncu bulunuyor. Birer Brezilyalı, Senagalli, Karadağlı ve Bosna-Hersekli futbolcuya sahip olan Maccabi Tel-Aviv’in kadrosu şöyle:

Kaleciler: Guy Haimov, Barak Levy, Yossi Ginzburg

Savunma: Klemi Saban, Uri Cohen, Nivaldo (Brezilya), Yagil Biton, Yoav Ziv, Savo Pavicevic (Karadağ), Moshe Logasi, Omer Vered.

Orta saha: Gal Alberman, Guillermo Israilevich, Haris Medunjanin (Bosna Hersek), Moussa Konate (Senegal), Dor Malul, Dia Seba, Sheran Yeini, Rafi Dahan, Tamir Cahalon, Eli Zizov

Forvet: Barak Itzhaki, Munas Dabbur, Dor Mikha, Elran Atar, Roberto Colautti, Roi Kehat.
***

İlk Maç 15 Eylül’de
UEFA Avrupa Ligi’nde ilk karşılaşmalar 15 Eylül tarihinde yapılacak. UEFA Avrupa Ligi’nde ilk maçlar 15 Eylül’de yapılacak ve gruplarında ilk 2 sırayı alan takımlar, bir üst tura yükselecek.

Maç takvimi (yerel saatleriyle) şöyle:

15 Eylül Beşiktaş- Maccabi Tel Aviv (20:00)

29 Eylül Stoke City- Beşiktaş (20:05)

20 Ekim Dinamo Kiev- Beşiktaş (22:05)

3 Kasım Beşiktaş- Dinamo Kiev (20:00)

1 Aralık Maccabi Tel Aviv- Beşiktaş (22:05)

14 Aralık Beşiktaş- Stoke City (20:00)

***

Beşiktaş’a milli davet
A Milli Futbol Takımımız ile U21 Milli Takımımız’dan futbolculara milli davet…
Futbolcular Egemen Korkmaz ve İsmail Köybaşı, A Milli Futbol Takımı’nın 2012 Avrupa Şampiyonası elemelerinde 2 Eylül’de İstanbul’da Kazakistan, 6 Eylül’de de deplasmanda Avusturya ile oynayacağı maçların aday kadrosuna çağrıldı. Ayrıca futbolcular Burak Kaplan ve Necip Uysal da, U21 Ümit Milli Takımı’nın 2 Eylül tarihinde Liechtenstein U21 Milli Takımı ile Vaduz’da, 6 Eylül tarihinde İrlanda Cumhuriyeti U21 Milli Takımı ile Manisa’da yapacağı 2013 Avrupa U21 Şampiyonası grup eleme maçlarında aday kadrosuna çağrıldı.
***

‘Neredeyse deviriyordu’
Alania’nın Beşiktaş’ı 2-0 yenmesi, Rus basınında büyük yankı uyandırdı… “Online Sport” adlı internet sitesi, “Alania Beşiktaş’ı neredeyse deviriyordu” başlığıyla yayımladığı haberde, Alania’nın tarihinde ilk defa yakaladığı Avrupa Ligi’ne katılma şansını talihsizliği yüzünden kaçırdığını kaydetti, “Kalan 4 dakikada 3. golü bulamayan Alania, Avrupa Ligi’ne veda etti ama başı dik bir şekilde” ifadesine yer verildi. “Livesport.ru” adlı internet sitesi de “Alania Beşiktaş’ı neredeyse tuş ediyordu” başlığını kullanırken, “Sport Futbol” adlı internet sitesi de Alania’nın karşılaşmada 2-0 öne geçtiğini, ancak maçın uzamasını sağlayacak 3. gol için yeterli zamanı kalmadığını belirtti, gününde olan kaleci Rüştü’yü aşamadığına dikkat çekti. Rus Komsomolskaya Pravda gazetesi de, “Bir çok uzmana göre karşılaşmanın rövanşının Kara Kartallar ilk karşılaşmayı 3-0 kazandığı için formalite icabı oynanacağını savunuyordu. Ancak Alania’nın patronu Gazaev bu görüşe katılmayarak uzmanları ve konuklarını huzursuz etmek için elinden gelen her şeyi yaptı” dedi. Rus “RBC Daily” gazetesi de karşılaşmayla ilgili haberinde Alania’nın ilk karşılaşmada 3-0 kaybettiği için rövanşta Avrupa ligi vizesi almasının son derece güç olduğuna dikkat çekti.
(Milliyet)
***

Carvalhal ceza kesti
Alania Vladikavkaz deplasmanında takımdan memnun kalmayan Beşiktaş Teknik Sorumlusu, kötü futbol nedeniyle bayram izinlerini üç günden ikiye indirdi. Portekizli hoca, Kaptan Guti ile de konuşarak takımın bir an önce toparlanmasını istedi.
***

Süper Lig’de Play Off’lu dönem
2011-2012 sezonu fikstür çekiminde, Spor Toto Süper Lig’de uygulanacak play-off uygulaması ile ilgili bilgi verildi. Spor Toto Süper Lig’de 2011-2012 sezonu fikstürü çekilirken, 9 Eylül Cuma günü başlayacak ligde 34 haftalık lig maratonu 8 Nisan 2012’de tamamlanarak play-off maçlarına geçilecek. 34 haftalık lig periyodunu ilk 4 sırada bitiren takımların ”Play-Off Şampiyonluk Grubu”nu oluşturacağı belirtildi. 9 Eylül Cuma günü startı verilecek Spor Toto Süper Lig’in 21 Aralık 2011 Çarşamba günü yapılacak maçlarla devre arasına gireceği, ikinci yarının 4 Ocak 2012 Çarşamba günü yapılacak maçlarla başlayacağı ve normal sezonun 8 Nisan 2012 Pazar günü tamamlanacağı açıklandı. 34 haftalık periyodun ardından geçilecek play-off uygulaması ise şöyle: Play-off şampiyonluk grubunu 34 haftalık lig müsabakalarında birinci bitiren takım UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme veya gruplara direkt katılma hakkını kazanarak bir avantaja sahip olacak. Birinci olan takım play-off grubunu 3. ve 4. bitirmesi durumunda dahi UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme müsabakalarını oynamaya hak kazanacak. Bunun avantajını 34 haftalık periyotta birinci olan takım kullanacak. Play-off grubunu birinci olarak bitiren takım lig şampiyonu olacak ve Şampiyonlar Ligi gruplarına direkt katılmaya şu anki statü hükmü gereğince hak kazanacak. İkinci olan takım zaten Şampiyonlar Ligi ön eleme müsabakası oynamaya hak kazanacağı için, ligi birinci bitiren takım 2. olması durumunda da yine bu şekilde devam edecek. Üçüncü olan takım UEFA Avrupa Ligi müsabakası oynayacak. 5, 6, 7 ve 8. sırada ligi bitiren takımlar play-off UEFA Avrupa Ligi Grubu’nu oluşturacaklar. Çift maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacak müsabakalardan sonra bu grubu birinci bitiren takım ile UEFA Şampiyonlar Ligi Grubu’nu 4. sırada bitiren takım, tek maçlı eleminasyon sistemine göre oynanacak maç sonucunda, tarafsız sahada Türkiye Futbol Federasyonu tarafından tespit edilecek bir sahada oynanacak müsabaka sonunda UEFA Avrupa Ligi’ne katılacak 4. takım olacak. Taraftarlar ise Play Off’un sıkıcı olacağı görüşünü Play Off Of aman Of sözleri ile dile getiriyorlar.
***

Guti: İyi ki varsın Rüştü
Uzun yıllar Real Madrid’le Avrupa’da sayısız kupalar kazanan Guti Hernandez, Alania maçından sonra çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kendisine ait twitter hesabından oldukça samimi sözler sarfeden İspanyol yıldız, UEFA Avrupa Ligi’nde gruplara Rüştü Reçber sayesinde kaldıklarını söyledi. Kaptan Guti, “Takım olarak çok kötüydük. Rüştü olmasaydı kaybederdik, iyi ki o var. Yoksa Alania takımı bizi eleyebilirdi. Yine de gruplara kaldığımız ve
taraftarlarımızı mutlu ettiğimiz için sevinçliyiz” ifadesini kullandı. Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi’nde Dinamo Kiev, Stoke City ve Maccabi Tel-Aviv ile eşleşmesinden sonra yine twitter hesabında yorumlarda bulunan Guti, “Çok
güzel bir grup. Zorlu takımlar var ancak Beşiktaş’ın hedefi her zaman birinciliktir. UEFA’da neler yapabileceğimizi herkese gösterme zamanı. Geçen sene yaşanan senaryoyu bu kez tersine çevireceğiz” dedi.

Guti oyundan alınınca…
İnönü’de oynanan ilk karşılaşmadan sonra gol atmasına rağmen eleştirilen Guti’ye yöneticiler sahip çıktı. Teknik direktör Carlos Carvalhal’ın yıldız futbolcuyu oyundan almasının yanlış olduğunu belirten yönetici Doğan
Küçükemre, “O oyundan çıktıktan sonra orta alan üstünlüğü tamamen Alania takımına geçti. İki pas yapamaz ve oyun kuramaz olduk. Guti daha uzun süre sahada kalabilseydi maçın sonlarına doğru bu kadar sıkıntı yaşamazdık. Maç 90 değil de 390 dakika gibi geldi” diyerek karşılaşmanın son anlarında yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi.
(Fanatik)
***

Ters takıma düştü
Siyah-beyazlıların ilk torbadan eşleştiği Dinamo Kiev, Avrupa kupalarında Türk takımlarının oldukça zorlayan bir ekip. Beşiktaş, Avrupa kupaları tarihinde D. Kiev ile 4’üncü kez eşleşti. Ukrayna ekibiyle oynanan 6 karşılaşmada 1 galibiyet ve 4 yenilgi aldı. Kartal, 1986-87 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası’nda rakibine 0-5 ve 0-2’lik skorlarla boyun eğdi. 2002-03’te UEFA Kupası’nda 3-1 ve 0-0 ile turu geçti. Geçen sezon Avrupa Ligi 2. turunda yapılan 2 maçta da Kiev’in üstünlüğü (1-4 ve 4-0) vardı.
***