SON DAKİKA GÜNDEM: Fenerbahçenin avukatı iddialı konuştu: “Şampiyonlar ligini oynatmam” dedi… Nobel ödüllü ekonomist Türkiye’nin durumunu yorumladı… Kredi kartı kullananlar dikkat… Köprü ve otoyollar özelleşiyor…


Fenerbahçe, ünlü avukat Dupont ile anlaştı

Belçikalı hukukçu “Büyük hata var. Şampiyonlar Ligi’ni oynatmam” dedi.
Şampiyonlar Ligi’nden men edilen Fenerbahçe’nin ünlü avukat Dupont ile anlaştığı ve Belçikalı hukukçunun “Suçluluğu kanıtlanmamış bir kurum var. TFF büyük hata yaptı” dediği öğrenildi
F.Bahçe Belçikalı hukukçu Louis Dupont’la anlaştı. Futbolcuları köle durumundan kurtaran Bosman Davası’yla ünlenen avukat “Büyük hata var. Şampiyonlar Ligi’ni oynatmam” dedi.
Fenerbahçeli yöneticilere, “Bu sezon Şampiyonlar Ligi’ni oynatmam” diyerek güvence veren Dupont’un CAS’ta açacağı davayı kazanma ihtimalinin de yüzde yüz olduğunu belirttiği vurgulandı.
Bosman davasının ünlü isminin Sarı-Lacivertliler’e “Suçluluğu kanıtlanmamış bir kurum var. Buna rağmen ceza verildi. TFF büyük hata yaptı” dediği de öğrenildi. Son olarak Real Madrid’in hocası Mourinho’nun avukatlığını (Ş. Ligi’ndeki 5 maçlık cezada) yapan Dupont’un TFF’ye 40 milyon Euro maddi, 60 milyon Euro da manevi olmak üzere toplam 100 milyon Euro’luk dava açacağı ifade edildi.
Dupont’un davada elini güçlendirmek adına Türkiye’den Bursa, Gaziantep ve Kayseri ile birlikte, rakipler Gomel, Legia, Bilbao ve Benfica ile de temas kuracağı bildirildi. Gerekçe ise Kayserispor’un UEFA Avrupa Ligi’ne katılamaması, Gaziantep’in Avrupa Ligi’nde birden fazla maç oynaması, Bursa’nın ise Şampiyonlar Ligi’nde değil de UEFA Avrupa Ligi’nde oynamak zorunda bırakılması gösteriliyor.

***

Türkiye tam puan

Nobel ödüllü ünlü ekonomist Joseph Stiglitz, Türkiye gibi gelişen ülkelerin küresel ekonomide olası bir ikinci dibe yanıt verecek kapasiteye sahip olduğunu belirtti.
Ünlü ekonomist Joseph Stiglitz, nobel ödüllü ekonomistlerin buluştuğu Almanya’nın Lindau kentinde CNBC-e’nin sorularını yanıtladı.

Globalleşen dünyada bir ekonomideki riskin tüm ülkeleri etkilediğine dikkat çeken Stiglitz şunları söyledi: “Tüm dünyada beklenen büyük bir yavaşlama var. Ama şirketler buna karşı önlemlerini aldılar. Daha önce yaşanan yavaşlamanın en büyük nedeni kredi arzının daralmasıyla ilgiliydi. 2008′deki krizden sonra gelişmekte olan ülkeler büyümeye devam ediyor. Sanayileşmiş ülkeler ise duraklıyor. Gelişmekte olan ülkeler, büyümelerini ihracattan iç büyümeye doğru kaydırdılar. Bunu tamamen gerçekleştirmeseler de, büyük ölçüde böyle hareket ediyorlar. Bu da onlar için bir test olacak, küresel krize verdikleri yanıtın ne kadar sağlam olduğu görülecek.
Çin’in 3 trilyon dolarlık rezervi var. Herhangi bir ihracat kaybı yaşadıkları takdirde, bu onları kurtaracak iç talep yaratabilecek bir fırsat olarak duruyor. Bunlar da gelişmekte olan ülkelerin çift dipli durgunluğa karşı önlem aldıkları ve durgunluktan kendilerini koruma kapasitesine sahip olduklarına dair bir örnek.”

***
Kredi kartı kullananlar için nakit çekim şoku

BDDK’nın “Bir takvim yılı içinde 3 defa dönem borcunun yüzde 50’sinin ödenmemesi durumunda, borcun tamamı ödenene kadar kredi kartları nakit kullanıma kapatılır” yönetmeliği Haziran’da yürürlüğe girdi ve milyonlarca kart sahibi Temmuz ve Ağustos aylarında bu şartı yerine getiremedi. Sadece asgari ödeme tutarını ödeyerek borcunu bir kaç kredi kartıyla döndürmeye çalışan kişi sayısının en az 10 milyon olduğu tahmin ediliyor. Bu kişilerin büyük bölümü şayet Eylül ayında da sadece asgari tutarı öderse kartları nakit kullanıma kapanacak.

Kredi kartı dönem borcunu katlayarak takibe düşen, karttaki bakiye borcun da sadece asgari ödeme tutarını ödeyebilen kredi kartı sahiplerini Eylül ayında kötü bir sürpriz bekliyor. BDDK’nın Haziran ayında yürürlüğe giren yönetmeliği, son iki aydır kredi kartı borcunun sadece asgari ödenecek tutar kadarını ödeyen milyonlarca kredi kartı sahibinin Eylül ayındaki hesap kesim tarihinde, dönem borcunun tamamını kapatmasını zorunlu kılıyor. Aksi halde bu kartların limiti artırılmayacak ve kartlar nakit kullanımına kapatılacak.

Gelişmeyle ilgili bazı bankaların bu durumdaki müşterilerine bilgi vermeye başlamasıyla kart sahiplerinin büyük bir şaşkınlık yaşadığı, bu konuyla ilgili Tüketici Hakları Derneği başta olmak üzere ilgili kuruluşların BDDK’ya başvurduğu öğrenildi. Ancak BDDK kendisine yapılan itirazlarda Aralık 2010 tarihinde çıkarılan yönetmeliğe dikkat çektiği ve yapılacak bir şey olmadığı yönünde açıklama yaptığı belirtiliyor.

***

Köprü ve otoyollar özelleşiyor

Köprü ve otoyollar tek paket halinde, işletme hakkı devri yöntemi ile özelleştirilecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için açtığı ihaleye ilişkin duyuru Resmi Gazete’de yayımlandı. Bağlantı bölgeleriyle birlikte, birçok otoyolu, Boğaz köprüleri ve bunlar üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklar (OTOYOL), tek paket halinde 25 yıl süre ile ‘işletme haklarının verilmesi’ yöntemiyle özelleştirilecek. İhalede geçici teminat tutarı 200 milyon dolar olacak. Söz konusu ihale, kapalı zarf içinde teklif almak ve sonrasında görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. Ön yeterlilik başvurusu için son tarih ise 18 Kasım olarak belirlendi

***