SON DAKİKA GÜNDEM: 1 asker şehit derken mucize gerçekleşti… Şehidimizin naaşı bulundu… Bayram tatili 9 gün… Somali’ye şaşırtan yardım… Her okula iki dedektör, bir jammer!.. Polis lojmanlarına saldırı… Aziz Yıldırım’ın kupası bulundu…



Mucize
Diyarbakır’ın Ergani İlçesi kırsal kesiminde askerlere pusu kuran PKK’lı teröristlerin açtığı ilk ateşte, 1’i ağır 4 asker yaralandı. Yaralılardan durumu ağır olan ve ilk anda şehit olduğu açıklanan astsubayın duran kalbi doktorların yoğun çabasıyla yeniden çalıştırıldı. Helikopterle Diyarbakır Asker Hastanesi’ne kaldırılan astsubay yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor.
Şehidimizin naaşı bulundu
Hain terör saldırısında şehit olan şehit olan Uzman Çavuş Erhan Ar’ın naaşı bulundu. Hükümet sözcüsü Bülent Arınç’ın ‘Yüzde 90 cenaze şehide ait” açıklamasını Adli Tıp doğruladı. Arınç, Hakkari Çukurca Karayolunda PKK’lı teröristlerin 17 Ağustos Çarşamba günü askeri konvoya düzenlediği saldırıda şehit düşen ve naaşına henüz ulaşılamayan Uzman Çavuş Erhan Ar’ın cenazesiyle ilgili konuştu. Arınç, bölgede yeni bir cenazeye ulaşıldığını ve DNA’sı incelenmek üzere Ankara’ya gönderildiğini belirtti. Vücut bütünlüğü bulunan cenazenin fiziksel benzerlik açısından da teşhis edildiğini belirten Bülent Arınç, naaşın yüzde 90 oranında Erhan Ar’a ait olduğunu söyledi. Arınç şöyle konuştu: “Erhan Ar’ın cesedine ulaşılamamış ve cenaze töreni ertelenmişti. Dün bir ceset bulundu. Fiziki benzerlik olarakta Erhan Ar’a ait olduğu hemen hemen tespit edildi. Ancak bu konuda yanılmak istemiyoruz. Şu anda Adli tıp çalışması devam ediyor. Cesedin vücut bütünlüğü vardır. Bize intikal eden haberlere göre de yüzde 90 Erhan Ar’dır.”
***

Bayram tatili 9 gün
Hükümet Sözcüsü, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kamu çalışanlarının 29 Ağustos pazartesi günü yarım gün ve 2 Eylül Cuma günü tam gün idari izinli sayılacağını açıkladı. 27 Ağustos’tan başlayacak olan bayram tatili 29 Ağustos’un ve 2 Eylül’ün de tam tatil sayılması nedeniyle 9 güne çıkmış oldu. Ayrıca 1-2 Eylül’de maaşlarını alacak olan memur emeklileri ile dul ve yetim aylığı alanlara 23-26 Ağustos’ta, yaşlılık aylığını ise 26-28 Ağustos’ta, işsizlik ödeneğini de bayram öncesinde maaş ödenmesine karar verildi. Arınç, bayram süresince, 27 Ağustos Cumartesi ile 4 Eylül Pazar günü dahil, otoyol ve köprü geçişlerinin de ücretsiz olmasını öngören Bakanlar Kurulu kararının hazırlandığını kaydetti.
***

Somali’ye şaşırtan yardım
Yalçın Demirci adlı kişinin kredi kartı bilgilerini çalıp 3 bin TL’sini kendi hesabına geçiren hırsızın, bu paranın bir kısmıyla sefalet içindeki Somali’ye yardım ettiği ortaya çıktı. İstanbul’da kredi kartı bilgilerinin çalındığını üç gün sonra fark eden satış yöneticisi Yalçın Demirci hesabından internet üzerinden 3 bin TL’lik alışveriş yapıldığını gördü. Hesap hareketlerini kontrol eden Demirci’yi şaşırtan bir durumsa kart bilgilerini çalan hırsızın yaptığı 3 bin TL’lik alışverişin 500 TL’sini Somali’ye yardımda bulunması oldu. Demirci, “Hesap hareketlerime baktığımda gözlerime inanamadım. Son 3 günde 15 işlem yapılmış ve 3 bin TL’ye yakın para harcanmıştı. Harcamalar internet üzerinden teknoloji sitelerinden yapılan yapılmıştı. Ancak işin ilginci bilgilerimi çalan ve paramı harcayan hırsız bir insan hakları derneği hesabına bağışta bulunmuş. Bağış tutarı 500 TL olup kişi kendini Erdi Y. olarak tanıtmış ve cep telefonu numarasını bırakmış. Başkasından çaldığı parayla yardım yapmış. Adam resmen Ramazan zekatını benim paramla vermiş. Sen başkasının alın teriyle kazandığı parayla hem alışveriş yap hem yardımda bulun. Olmaz öyle sevap” diye konuştu.
***

Kaddafi’nin sarayı bombalandı
Kaooafi rejimi zor günler yaşıyor… El Arabiya televizyonu, NATO’nun dün gece Libya lideri Muammer Kaddafi’nin başkent Trablus’taki sarayı Bab-ül Aziziye’yi bombaladığını öne sürdü. Televizyon, muhaliflere dayanarak verdiği haberde, sarayın bulunduğu bölgeden patlama ve silah seslerinin yükseldiğini belirtti. Muammer Kaddafi’nin nerede saklandığı bilinmiyor. Kaddafi’nin sarayın altındaki özel sığınıkta olabileceği iddia ediliyor. Muhalifler, başkentin büyük bölümünün kontrolünü ele geçirmişti, ancak Bab-ül Aziziye halen Kaddafi güçlerinin kontrolünde.
***
Her okula iki dedektör, bir jammer!
ÖSYM, sınav güvenliği işini abarttı…

ÖSYM, 2012’den itibaren yapacağı sınavlarda geniş güvenlik önlemleri almaya hazırlanıyor. Bu çerçevede sınav binalarında kullanılmak üzere sinyal kesici jammerlar ve her binada iki adet kullanılmak üzere 22 bin el dedektörü satın alınacak. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2012 yılında gercekleştireceği sınavlarda uygulayacağı güvenlik önlemlerini arttırma kararı aldı. ÖSYM, alınan kararlar çerçevesinde ilk etapta 22 bin el dedektörü satın alacak. Alınacak dedektörler en fazla 11 bine çıkan sınav binalarında, her binada iki adet kullanılmak üzere planlandı. Adaylar, sınava alınırken üst aramalarında istenmeyen görüntülerin yaşanmaması için kullanılacak dedektörler, güvenliği sağlayan emniyet mensupları tarafından kullanılacak. ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınavlarda daha önce emniyete ait az sayıda el dedektörü kullanılıyordu. ÖSYM, geçtiğimiz yıl güvenlik önlemleri gerçevesinde görev alacak polislere sınav başına 70 TL ücret ödemeyi de kabul etmişti.

Tuvalet izni
ÖSYM Başkanı Prof.Dr.Ali Demir’in de son açıklamalarında değindiği güvenlik önlemlerinde, el dedektörleri dışında sinyal kesici cihazlar olan jammerlar da yer alıyor. Her sınav binasında kullanılması planlanan portatif jammerlar ile sınav binasında cep telefonları çalışamaz hale geleceği için, adaylara sınav esnasında tuvalet izni verilmesi de planlanıyor. ÖSYM, jammer kullanma yetkisini ihtiyaç duyduğu aşamalarda güvenlik hizmetleri satın alabileceğini belirttiği yeni teşkilat kanununda açıklamıştı. Hem el dedektörü hem de jammerlar için açılacak mal alım ihalesinin yakın zamanda yapılacağı ifade ediliyor.

Barkod sistemi
Güvenlik önlemleri gerçevesinde, adayların kendi yerlerine başkasını sınava sokmaları da barkod sistemi ile engellenecek. Diğer önlemlerle beraber 2012 yılında devreye girecek uygulama ile adayların sınava giriş belgelerinde her adaya özel gizli şifrelerden oluşan bir barkod yer alacak. Sınava giren adayların giriş belgesi, sınav görevlisi tarafından bir mobil bilgisayar ve barkod okuyucu ile okunup, sınava giren kişi ile sistemde yer alan fotoğraf eşleştirilecek.
Kenan BUTAKIN / VATAN
***

Polis lojmanlarına saldırı
Elazığ’ın Alacakkaya İlçe Kaymakamlığı ve Emniyet Müdürlüğü binasına, PKK’lı teröristlerce roketatarlı ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Açılan ilk ateşte 2 polis memuru ile ilçe müftüsünün eşi yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Alacakkaya ilçesinde akşam saat 20.45 sıralarında Kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğü binası ile lojmanlarına kalabalık terörist grubu tarafından saldırı düzenlendi. Roketatar ve uzun namlulu silahlarla yapılan saldırıda açılan ilk ateş sırasında nöbet tutan 2 polis memuru ile ilçe müftüsünün eşi yaralandı. Lojman ve Emniyet Müdürlüğü’nde bulunan güvenlik güçlerinin de karşılık vermesi üzerine çıkan çatışma yaklaşık 2 saat sürdü. Yaralı polis memurları Elazığ’daki Fırat Tıp Merkezi’ne, ilçe müftüsünün eşi ise Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi.
SABAH
***

O kupa bulundu
Sakarya’nın Sapanca ilçesinde yapılan Gençler Kürek Şampiyonası’nda kazandıkları birincilik kupasını kazanan Fenerbahçeli gençlerin Sapanca Gölünde kaybettikleri kupa uzun aramalar sonucunda bulundu.
Hafta sonu Sapanca Gölünde gerçekleştirilen Türkiye Gençler Kürek Şampiyonasında eşine ender rastlanır şekilde kazanılan kupanın kaybedilmesinin ardından, sulara gömülen kupa yosunların arasından çıkarıldı.
Fenerbahçeli Genç Kürekçilerin birincilik sevincini abartmasının ardından göle düşürerek kaybettiği kupa Kırkpınarspor Kulübü dalgıçları tarafından bulunarak gün yüzüne çıkarıldı.
Fenerbahçelilerin aramalardan umudunu keserek gölün kıyısından ayrılmasının ardından, göle dalan Kırkpınarspor Dalış Takımı Kaptanı Mahmut Pir, sudan ellerinde kaybedilen kupa ile çıktı. Kıyıdan 3-4 metre kadar ileride yosunların altına girmiş olarak bulunup Fenerbahçe Spor Kulübüne gönderilen kupanın, gençlerin istediği gibi Başkanları Aziz Yıldırım’a gönderilip gönderilmeyeceği ise merak ediliyor.
***

Diyarbakır’da saldırı: 1 asker şehit
Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’ne bağlı Değirmendere Köyü’nde bulunan askeri kontrol noktasına bugün PKK’liler tarafından düzenlenen saldırıda 1 asker şehit oldu 4 asker de yaralandı.
***