SON DAKİKA GÜNDEM: Filenin yıldızları dünya şampiyonu… Esad: Dışarıdan müdahale istemeyiz… Balığa 5 çayı… Libya bayrağı indirildi… AK Parti temsilciliğine bomba atıldı… Git gel Konya 3 saat… O cenaze şehidin değilmiş!.. Açlık grevindeler…



File’nin yıldızları dünya şampiyonu
Voleybol tarihimizde bir ilki gerçekleştiren yıldızlar, turnuvada oynadığı 8 maçtan sadece birisini kaybetti. Dünya voleybolunun önemli ismi Çin’i yenen millilerin şampiyonluk kupasını Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç verdi.
Dünya Yıldız Kızlar Voleybol Şampiyonası finalinde Çin’i 3-0 yenen Türkiye tarihinde ilk kez dünya şampiyonluğunu elde etti. Şampiyonluğu defalarca kazanmış Çin karşısında adeta voleybol şovu yapan ay – yıldızlı ekibe kupasını Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç verdi. Maça etkili servis atarak başlayan Türkiye, savunmada da Kübra ile sayılar buldu. Manşet almakta zorlanan ve hücum yapamayan Çin karşısında milliler 5-0’lık bir seri yakaladılar. Damla Ceylan Ece ile rakibe hiç sayı şansı vermeyen ay – yıldızlı ekip birinci setin ilk teknik molasını 8-2 önde tamamladı. Mola sonrasında Xu Ruoya ile etkili servisler atan Çin,aradaki farkın açılmasına izin vermedi (9-7). Ece ile iki numaralı hücum bölgesinden sayılar bulan milli takım, uzun Çin blokları karşısında zorlanmasına rağmen sayı üretmeyi başardı. Setin ikinci teknik molasını da 16-12 önde geçen Türkiye, Kübra ve Damla’nın oyuna ağırlığını koymasıyla birlikte seti 25-19 kazandı. İkinci sette biraz daha toparlanmış ve hücumlarını etkili oyuncuları, Liu Peiyi ile sayıya çeviren Çin, karşısında Çağla hücumları iyi organize etti. Setin ilk teknik molasını 8-6 milliler önde tamamladı. Muhteşem bir performans ortaya koyarak Çin’in adeta kabuğuna çekilmesini sağlayan Türkiye, yaptığı etkili bloklar sonrasında ikinci teknik molayı da 16-11 önde tamamladı. Setin son bölümünde oyundaki istikrarını koruyan milliler ikinci seti de 25-17 kazandı. Üçüncü sette salonu dolduran 8 bin taraftarın coşkusu ile arka arkaya sayılar bulan Türkiye karşısında Çin ilk kez teknik molayı önde tamamladı. (8-7) Günün kahramanları Damla, Ece ve Kübra ile yeniden şahlanan Türkiye setin ikinci teknik molasını 16-10 önde geçti. Setin son bölümünde ise adeta çöken Çin savunması, hücumlarımızın sayıya çevrilmesini önleyemedi. Etkili servisler atmaya devam eden Türkiye seti 25- 22 maçı ise 3-0 kazanarak Dünya Şampiyonluğu’nu elde etti.
***

Salon: Ankara Başkent

Hakemler: Paul Albrıght (ABD), Lourdez Perez (Küba)

Türkiye: Çağla 7, Şeyma 7, Kübra 8, Ece 8, Damla 8, Ceylan 7, Dilara 6 (libero), Nursevil 6

Çin: Wu Bei 4, Zhu Ting 4, Li Weiwei 4, Liu Peiyi 4, Xu Ruoya 3, Wang Ning 4, Huang Liuyan 4 (libero), Wang Yunlu 4, Chen Jiao 4

Setler: 25-19, 25-17, 25-22
***

Aylardır süren protesto hareketleri nedeniyle koltuğu sallantıda olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bir ilke imza atarak televizyonda canlı röportaja katıldı. Esad Türkiye ile ilgili bir soruyu, “Belli konularda ülkelerin tecrübeleri varsa onların tecrübelerinden ders çıkarmak istiyoruz. Türkiye’yi soracak olursanız iki halkın hafızasındaki olumsuz kanaatleri silmek istedik. Bunda da başarılı olduk. Gerçek niyetin ne olduğunu bilemediğimiz için ihtiyatlı davranmak istiyoruz. Suriye’nin kararlarına dışarıdan kimsenin müdahale etmesini istemeyiz” diye cevapladı. Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinin başkent Şam’a ulaştığı saatlerde Suriye Devlet Televizyonu’nda konuşması yayınlanan Esad, yapılan röportajda ilk kez kendisine soru sorulmasına izin verdi. Mart ayında patlak veren isyan hareketine karşı başvurduğu askeri operasyonları birkaç gün önce sona erdirdiğini açıklayan Esad, 2014 genel seçimleri için önemli iki açıklamada bulundu: Çok partili sistemin önünde engel gözüken anayasanın 8. maddesini dondurduğunu açıkladı, Şubat 2012’de seçim sinyali verdi.

GÜVENLİK GÜÇLERİ BAŞARI ELDE EDİYOR
Esad röportajda güvenlik güçlerinin beş aydır süren isyan hareketine karşı başarılar elde ettiğini ve iktidarın düşmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Esad, “Mevcut durum beni endişelendirmiyor. Kimse de endişe duymamalı. Yaşananlarla mücadele edebilecek durumdayız” diye konuştu. Ulusal diyalogun gerektirdiği görevleri yeterince yerine getiremedildiğini fark ettiğini söyleyen Esad, reform planlarına vurgu yaptı. Esad,
yapılacak reformları değerlendirecek komitenin en az altı aya ihtiyacı olduğunu belirtti.

SURİYE’YE DIŞARIDAN HAMLE
Esad, BM Güvenlik Konseyi’nin yaklaşımları ve yabancı güçlerin olası müdahalesi hakkında, “Suriye’ye karşı yapılacak bir hamle katlanamayacakları çok büyük sonuçlara neden olabilir” ifadesini kullandı. Esad, “Ben Batı tarafından değil, Suriye halkı tarafından göreve getirildim” dedi.

PARLAMENTO SEÇİMLERİ ŞUBAT 2012’DE
Suriye lideri Esad, ilk kez çok partili genel seçim mesajı verdi. Esad, iktidardaki Baas Partisi’nin yanı sıra diğer partilerinde de seçimlerde yer almasını sağlayabilecek bir dizi reformun hayata geçmesinin ardından parlamento seçimlerinin yapılmasını umduğunu belirtti. Esad, “Parlamento seçimleri için öngördüğümüz tarih Şubat 2012” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER
Esad Türkiye ilgili bir soru üzerine şöyle konuştu:

“Belli konularda ülkelerin tecrübeleri varsa onların tecrübelerinden ders çıkarmak istiyoruz. Türkiye’yi soracak olursanız iki halkın hafızasındaki olumsuz kanaatleri silmek istedik. Bunda da başarılı olduk. Gerçek niyetin ne olduğunu bilemediğimiz için ihtiyatlı davranmak istiyoruz. Suriye’nin kararlarına dışarıdan kimsenin müdahale etmesini istemeyiz.”

ESAD’IN KONUŞMASINDAN DİĞER SATIRBAŞLARI

– Suç işleyen herkes sorgulanacak ve sorumlu bulunanlar cezalandırılacak.

– Kürtler Suriye halkının ve Suriye bağlamının bir parçası… Kürtler göçmen değiller.

– Gençlerle yakın zamanda yaptığım görüşmelerde marjinalleştiklerini hissettim… Genç insanlar yapacak bir şeylere ihtiyaç duyuyor.

– Hükümet olarak reformları değerlendirmek için zaman ihtiyacımız var. Ayrıca ulusal diyalogu geliştireceğiz.

– Mevcut durumu siyasi yollardan çözmeliyiz… Ve Suriye’yi korumalıyız.

– Teröre karşı olmalıyız, sert bir duruş sergilemeliyiz.
***
Balığa 5 çayı
Florya’da Başbakan Erdoğan tarafından açılan ve dünyanın en büyük tematik akvaryumu olan İstanbul Akvaryum’un Genel Müdürü Mehmet Sami Milli, akvuryumla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Akvaryuma kek getirenleri görenler balıkları 5 çayına da çağırın barı diyorlar. 2.5 aylık sürede toplam 300 bin kişinin akvaryumu ziyaret ettiğini söyleyen Milli, hedeflerinin yıl sonunda 2.5 milyon ziyaretçi olduğunu söyledi. İlk haftada yaşanan izdiham sırasında enteresan olaylar yaşadıklarını da anlatan Milli, şöyle devam etti: “Mesela, ’Yağmur ormanlarında neden yağmur yağdırıyorsunuz?’ gibi bir şikayet geldi. ’Yağmur ormanları çok sıcak, lütfen klima taktırılsın’ da ayrı bir istek. Açık tanklarda, vatozların kafasına pet şişeyle vuranlar oluyor. Bazıları, dünyanın en büyük kemirgeni Kapibara’nın yalnızlığına dertlenip ona eş getirmemizi öneriyor. Kimileri ona hareket etmesi için bozuk para atıyor. Bazı balıklar sadece sebzeyle besleniyor. Bu durumu gören teyzeler görevlilerin yanına gidip, ’Ama o doymaz ki’ diyor. Bazı teyzeler, balıklar için evinde kek – kurabiye yapıp getiriyor. Mesela ilk hafta bir teyze vardı. Yağmur ormanlarındaki bitkileri sökmüş, yanında getirdiği içi su dolu pet şişeye koymuş evine götürecek. Meğer köklendirip evinde büyütecekmiş! Gelen bitki nereden geliyor bir sor! Kosta Rika’daki yağmur ormanlarından!”
***

Libya bayrağı indirildi
Libya’nın yaşadığı kargaşa Ankara’da farklı bir boyut aldı. Muhalifler Ankara Büyükelçiliğindeki Libya bayrağını indirdi. Yeni bayrağın çekileceği bildirildi.
***
AK Parti temsilciliğine bomba atıldı
Kadıköy’de AK Parti mahalle temsilciliğine ses bombası atıldı. Binada maddi hasar oluştu. Vatandaşlar büyük panik yaşadı. Olay, saat 01:00 sıralarında meydana geldi. Fikirtepe Mahallesi Gür Sokak üzerinde bulunan AK Parti irtibat bürosuna kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce ses bombası atıldı. Büyük bir gürültüyle patlayan bombanın etkisiyle, 3 katlı bir binanın zemin katında bulunan parti bürosunun camları kırıldı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı ancak vatandaşlar büyük panik yaşadı. Patlama sonrası olay yerine gelen polis ekipleri çevrede inceleme başlattı. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldı.
***

Git gel Konya 3 saat
Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Hattı’nda incelemelerde bulunan Yıldırım, Konya’ya kadar treni kullandı. Kullanması çok rahat deyip ‘Muavin olabilir miyim’ diye espri yaptı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yarın hizmete açılacak Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı’nda incelemelerde bulundu. Trenle hareketinden önce Ankara Garı’nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Yıldırım, hattın resmi açılışının yarın yapılacağını, kendisinin açılış öncesinde hatta bir takım incelemelerde bulunacağını söyledi. Bakan Yıldırım, uzunluğu 309 kilometre olan hatta 300 kilometre/saate kadar sürat yapılabileceğini ancak bu hıza yeni setlerin hizmete girmesiyle ulaşılabileceğini kaydetti. Başlangıçta seyahat süresinin 1 buçuk saat olacağını ifade eden Yıldırım, yeni setlerin devreye girmesiyle bu sürenin 1 saat 15 dakikaya ineceğini dile getirdi. Projenin toplam bedelinin 1 milyar TL olduğunu söyleyen Yıldırım, 2006 yılında başlayan projenin 4 yıl 8 ay gibi bir sürede bitirildiğini hatırlattı.

BİLET FİYATI BAYRAMDA 10 TL
Yıldırım, Ankara ve Konya’dan 07.00, 11.30, 15.30 ve 18.30 saatlerinde seferlerin gerçekleştirileceğini söyledi. Yıldırım, trenlerin 356’sı ekonomi ve 55’i business olmak üzere 411 yolcu kapasiteli olacağını ifade etti. Bilet fiyatlarının ekonomide 25 TL, business da ise 35 TL olacağını belirten Bakan Yıldırım, Devlet Demiryolları’nın hattın hizmete girmesi nedeniyle ilk 15 gün bilet fiyatlarını 10 TL olarak uygulayacağını bildirdi.
Ali Ekber ERTÜRK / AKŞAM
***

O cenaze şehidin değilmiş!
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Hakkari’de her türlü arama teknikleri kullanılarak bir cenazenin belli bölümlerine ulaşıldığını belirterek, “Akşam üzeri gelen Adli Tıp sonuçlarına göre, o cesede ait bölümler, cesedi henüz bulunamamış olan Erhan Ar’a ait olmadığı sonucuna ulaşılmıştır” dedi. Bakan Şahin, Fatsa Kültür Merkezi’ndan ayrılışı sırasında basın mensuplarının “Yozgatlı şehit Uzman Çavuş Erhan Ar’ın cesedinin bulunup bulunmadığına” yönelik sorularını cevaplandırdı.

Hakkari’de şehit olan Uzman Çavuş Samet Kılıç’ın ailesini ziyaret ettiğini hatırlatan Şahin, ziyaret sırasında şehit babası Ahmet Kılıç ile özel bir görüşme yaptığını anımsattı.

Ahmet Kılıç’ın merak ettiği konulardan birinin de olay sırasında cesedine ulaşılamamış Yozgatlı şehit Erhan Ar’ın durumu olduğunu ifade eden Bakan Şahin,şunları söyledi:

“Hakkari merkeze yakın bölgede dağlarda geniş güvenlik tedbirleri altında her türlü arama teknikleri kullanılarak bir cenazenin belli bölümlerine ulaşılmıştır. Dün akşam üzeri yapılan değerlendirmede, görgü tanıkları olan arkadaşlarının teşhisi itibariyle, göz teşhisi itibariyle Yozgatlı Erhan Ar’a ait olduğu belirtilen o ceset bölümleri, sürekli helikopter ve uçak zinciriyle düngece Ankara’ya intikal ve Adli Tıp’a teslim edildi. Nihai bilgi Adli Tıp’tan verilecek. Akşam üzeri gelen Adli Tıp sonuçlarına, raporlarına göre, o cesede ait bölümler, cesedi henüz bulunamamış olan Erhan Ar kardeşimize ait olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bölgede her türlü teknik imkanlar kullanılarak arama faaliyetleri sürmektedir.” İçişleri Bakanı dün ilk yaptığı açıklamada ise, “Erhan Ar’ın cenazesinin bulduğunu bildirmişti.
(Cumhuriyet)
***

Açlık grevindeler
İşçi Partisi’nin başlattığı açlık grevinin ikinci gününde, kitle örgütlerinden destek geldi. Aydınlık Gazetesi ve Ulusal Kanal çalışanları da greve katıldı. Grevin yapıldığı sokağın başına gözaltında bulunan yurtseverlerin fotoğrafları asıldı. “Açlık grevindeyiz” yazılı pankart açıldı. Greve katılan İşçi Partisi üyeleri ve yurttaşlar, “Ya İstiklal ya ölüm tam bağımsız Türkiye”, “Özgür basın susturulamaz” sloganları attı. Eyleme oturarak devam eden grup, “Fethullahçı çete dağıtılacak”, “Ne ABD Ne AB, Tam Bağımsız Türkiye” yazılı dövizler taşıdı.