SON DAKİKA GÜNDEM: Gözyaşlarıyla uğurladık… Şehit mi kayıp mı?.. Şok eden telefon… Hadi gülümse… İşimiz iş aramak!.. Günün basın özetleri… Öğrencinin omuzundaki yük kalkıyor… Mezarında bile rahat yok… Mısır İsrail elçisini geri çekti…



Gözyaşlarıyla uğurladık
Hakkari Çukurca’da pusuda şehit düşen 8 askerimiz ile Siirt’te şehit düşen 2 askerimiz ve Malatya’da helikopterin düşmesi sonucu şehit düşen Pilot Yüzbaşı Erhan Kındır sonsuzluğa uğurlandı. Şehitlerimiz doğdukları illerde gözyaşları ve terör örgütüne lanet sloganları arasında toprağa verildi. Ankara Kocatepe Camii’nde Şehit Binbaşı Yavuz Başayar’ın cenaze töreni ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere devlet erkanını bir araya getirdi.
***

Şehit mi kayıp mı?
Hakkari – Çukurca karayolunda PKK’lı teröristlerin çarşamba günü askeri konvoya antitank mayınları ve roketatarlarla düzenlediği saldırıda şehit olduğu açıklanan askerlerden Uzman Çavuş Erhan Ar için dün Yozgat’ta yapılacağı açıklanan cenaze töreni iptal edildi. Yozgat Valisi Necati Şentürk, yapılan DNA testinde cenazenin Uzman Çavuş Ar’a ait olmadığının belirlendiğini, törenin bu nedenle iptal edildiğini söyledi. Başta oğullarının bayrağa sarılı tabutunu bekleyen Medine ve Mustafa Ar olmak üzere şehit uzman çavuş Erhan Ar’ın yakınları cenaze töreninin iptal edilmesiyle şaşkına döndü.

DNA testi yapılacak
Ankara Adli Tıp Kurumu’nda bulunan ve DNA testiyle şehit uzman çavuş Erhan Ar’a ait olmadığı belirlenen cenazenin kime ait olduğunun saptanması için 6 şehidin yakınlarından DNA örnekleri alınacak.

Vali: Kayıp yok
Hakkari Valisi Muammer Türker, “İlk tespitlerde 1 uzman çavuşun kayıp olarak kaldığını belirtmiştik. Ancak askeri yetkililerle yaptığımız görüşmeler sorası kayıp cenazenin olmadığı belirtildi. Köy korucusu ile birlikte 9 şehidimiz var” dedi.
***

Şok eden telefon
TV ekranlarında yayınlanan Somali’ye yardım gecesinde rejiyi kandırarak yayına bağlanan Ece Özçelik Ferahcan isimli vatandaş canlı yayında soğuk duş etkisi yaptı. Somalili deniz korsanları tarafından kaçırılan ve rehin tutulan 3 denizciden birinin kendi kardeşi olduğunu iddia eden Ferahcan Somali’ye yapılan yardımlara gösterilen ilginin o denizcilere neden gösterilmediğini sordu. Telefon hattındaki izleyiciye hemen müdahale eden Cem Öğretir ise yetkililerin konuyla ilgili çalışma yaptığını ancak bu gece sadece yardımların söz konusu olduğunu anlattı. Ece Özçelik Ferahcan hemen yayından alındı ve telefon bağlantısı kesildi.
***

Hadi gülümse
Somali’deki dramı yerinde gören Erdoğan, dünyaya seslendi: Parklarda neşe içinde gülüp oynayan çocuklarınızın hakkının buradaki çocuklar için de geçerli olduğunu unutmayın… Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, son 60 yılın en büyük kıtlığa dikkat çekmek için ailesiyle birlikte dün Somali’deydi. Mogadişu’da sevgi gösterileriyle karşılanan Erdoğan’a tarihi ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, kızları Sümeyye Erdoğan, Esra Albayrak ve oğlu Bilal Erdoğan’ın yanı sıra bakanlar, milletvekilleri, iş adamları, sanatçılar ve gazeteciler eşlik etti. Erdoğan’ın ‘açllık ülkesi’ndeki ilk durağı, Cezire bölgesindeki Kızılay kampı oldu. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu Somalilerle yakından ilgilenen Erdoğan çifti, önceki gün bebeğini kaybeden genç bir kadına başsağlığı diledi. Erdoğan, daha sonra Medine bölgesindeki Howlada kampına geçti. Derme çatma çadırlarda yaşayan Somalilerle sohbet eden Erdoğan, Kimse Yok mu Derneği’nin sağlık hizmeti vermek için oluşturduğu reviri gezdi. Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ile görüşmesinin ardından ise hem Türkiye’ye hem de dünyaya seslendi:
– Sesinizi daha yakından işitmek için buradayız. Bu ziyaret vesilesiyle buradaki durumu dünyaya duyurmak istiyoruz. Aslında bu, Türkiye’nin sorunu değil. Burada yaşananlar insanlığın, insani değerlerin, vicdanların test edilmesidir. Bütün dünyaya anlattığımız şudur: Batılı değerlerin içi boş bir retorik olmadığını ispat etmek için bu testi uygar dünya başarıyla atlatmak zorundadır. İnsanlığın şeref ve haysiyeti için bu çağda yaşayan herkes bu testi başarıyla geçmek zorundadır.
– Tek tek bütün insanlara, tek tek bütün vicdanlara seslenmek istiyorum. Dünyanın geri kalan alanlarındaki annelere, babalara seslenmek istiyorum. Lütfen parklarda neşe içinde güle oynayarak geçiren çocuklarınızın hakkının buradaki çocuklar için de geçerli olduğunu unutmayın.

Buradan ülkeme de sesleniyorum
– Buradan ülkeme de sesleniyorum. Bazı kuru dedikodular var. Yani ‘Türkiye’de açlar, sefiller varken Somali’de ne iş var?’ gibi yaklaşımlar ortaya koyanlar var. Onlara tavsiye ederim. Gelip şöyle bir Somali’yi bir gezsinler bakalım.

‘Asla umutlarınızı yitirmeyin kalbimiz ve desteğimiz sizinle’
Erdoğan, son 20 yıldır çatışmaların yaşandığı ve kıtlıktan en çok etkilenen Somali’yi ziyaret eden ilk uluslararası lider oldu. Her gün yüzlerce ölümün yaşandığı ‘Açlık ülkesi’ne, ‘Asla umutlarınızı yitirmeyin’ diye seslenen Erdoğan’ı kalabalık bir gazeteci ordusu izledi. AKŞAM muhabiri Şenay Yıldız da insanlık dramına tanık olan haberciler arasındaydı.

Şimdi fiili dua zamanı
Başbakan Erdoğan, bugün İstanbul’da yapılacak toplantıda Somali’de yapılacaklara ilişkin yol haritasının şekilleneceğini belirterek, şu bilgileri verdi:
– Süratle Somali’de büyükelçiliğimizi kuruyoruz. Büyükelçiliğin kurulmasıyla birlikte burada çok daha yoğun bir şekilde bu koordinasyonun sağlanmasını gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’ndan da yer konusunda söz aldık.
– 400 yataklı kullanılmayan bir hastanenin restorasyonunu tamamlayacağız. Bunu sabit hastane, sahra hastanelerini intikal merkezleri olarak değerlendireceğiz.
– Bol miktarda su kuyuları açarak sıkıntıyı gidermenin gayreti içinde olacağız. Enerji noktasında, jeneratörleri belli merkezlere yerleştirmek suretiyle, elektrik enerjisi noktasındaki sıkıntıyı minimize etmek için gayretimiz olacak.
– Yolların halini gördünüz. Havaalanından çıktığımızda adeta safari yapar gibi bir durum söz konusu. Onun için havaalanı-şehir arasındaki yolu süratle yapacağız.
– Sıkıştırılmış çöp taşınmasına yönelik olarak, çöp kamyonlarını süratle Somali’ye göndereceklerini belirten Erdoğan, okul noktasında atılması gereken adımlar bulunduğunu kaydederek, TOKİ aracılığıyla bu inşaatların yapılacağını söyledi.
– Erdoğan, yol kenarlarında bulunan kesilmiş hayvanların kurumuş ya da kurumakta olan kemiklerine de dikkati çekerek, ‘Sağlıklı bir yapı olsa bu kemiklerden istifade edilebilir, kullanılabilir. Sektör halindedir, o sektörün içinden gelmiş biri olarak bunu biliyorum’ diye konuştu.
– Açlık sorunu nedeniyle hayatını kaybeden Somalilere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Erdoğan, ‘Tabii kuru dua yetmiyor. Fiili duaya ihtiyaç gösteriyor. Onun için fiili duayı da hep birlikte yapma zamanıdır’ dedi.
– Saydığım yatırımlar tabii daha sonraki kademede çadırkentlere yönelecek ve çadırkentlerde de artık biz toplu konut idaresi olarak, toplu konut yatırımlarına inşallah gireceğiz. Toplu konut yatırımlarıyla da çadırketlerden, oradaki kardeşlerimizi peyder pey kurtarmayı hedefliyoruz.

Cesaret için teşekkürler
Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmet ise konuşmasında, ‘Bu ziyaret, Türk halkıyla bizi bir araya getiren İslam kardeşliğini hatırlatmaktadır. Cesaretiniz için teşekkür ediyorum’ dedi. Başbakan Erdoğan ile birlikte kampları gezdiklerini, mağdur olan insanları gördüklerini hatırlatan Ahmet, bu insanlara nasıl yardımcı olunabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Somali’de Türk Büyükelçiliği’nin açılmasının bütün çalışmaları kolaylaştıracağını da belirten Ahmet, ekledi: Bu Somali halkı için büyük bir fırsat. Bu fırsattan faydalanılması lazım.

Piste köpek çıkınca uçak ağaca çarptı
Başbakan Erdoğan’ın Somali ziyaretinde kendisine eşlik eden heyeti taşıyan THY’ye ait ‘Ordu’ isimli uçak, Mogadişu Havaalanı’na inişinde büyük tehlike atlattı. Uçağın piste teker koyacağı sırada 4 köpeğin piste fırladığını gören kaptan pilot, köpeklere çarpmamak için uçağı sağ tarafa yönlendirince ağaç dallarına çarptı. Uçağın sağ kanadı hasar gördü. Boeing 737-800 tipi uçak, Mogadişu Havaalanı’nda kalırken, milletvekilleri, sanatçılar ve gazetecilerden oluşan yolcuları almak için İstanbul’dan Airbus 340 tipi ‘Mersin’ isimli uçak Somali’ye gönderildi. Tehlike atlatan uçaktaki heyet arasında AK Partili Mustafa Elitaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, İTO Başkanı Nevzat Yalçıntaş, sanatçılar Ajda Pekkan, Sertap Erener, Muazzez Ersoy, Nihat Doğan ve gazeteciler de vardı.

Bilseydim gelmeye çekinirdim
‘Zor bir iniş oldu’ diyen Pekkan, o anları şöyle anlattı: Böyle olacağını bilseydim gelmeye çekinirdim. Zor bir iniş oldu. Ama burada olmaktan keyif alıyorum. Ufak tefek heyecanlar da olacaktır tabii. Hala titriyorum.’ Nihat Doğan da ‘Korkmadım, ama yanımdakilerin çığlığını duyunca endişe etmemek mümkün değildi’ dedi. AK Partili Mustafa Elitaş ise uçağın çok alçaktan inişe geçtiğini belirterek, ‘Ben uçak suya inecek sandım. Kanatların suya değmesine az kalmıştı’ ifadesini kullandı.
Şenay YILDIZ / AKŞAM
***

Türk halkı iş arıyor
TÜİK Hanehalkı İşgücü verilerinden yapılan belirlemelere göre, 2011 yılı Mayıs ayında 2 milyon 550 bin işsizin 454 bininin 1 yıldan daha fazla süredir iş aradığı belirlendi. Ancak 1 yıldan fazla süredir iş arayanların sayısı Mayıs ayında 2010 yılının aynı dönemine göre 72 bin kişi azaldı. Toplam 2 milyon 550 bin işsizin tespit edildiği Mayıs ayında, iş arayanların 791 bini bir ile iki aydır, 516 bini 3-5 aydır, 360 bini 6-8 aydır ve 141 bini de 9-11 aydır iş arıyor. Bir yıldan uzun süredir iş arayan 454 bin kişinin tespit edildiği Mayıs ayında, iş arayanların 189 bini ise iki yıldan fazla üç yıldan az süredir iş ararken, 100 bini de üç yıldan fazla süredir iş arıyor. Bir-iki yıl arasında iş arayanların sayısı Mayıs 2010’da 526 bin, iki-üç yıl arasında iş arayanların sayısı 218 bin ve 3 yıldan fazla süredir iş arayanların sayısı ise 126 bin kişi olmuştu.
***

Günün basın özetleri:

HÜRRİYET
Somali’ye yardım eli

Başbakan Tayyip Erdoğan, 1 başbakan yardımcısı, 4 bakan, üst düzey bürokratlar ile birlikte son 60 yılın en büyük açlık felaketini yaşayan, bugüne kadar 30 bin çocuğun hayatını kaybettiği Somali’ye giderek yardım kamplarını ziyaret etti.

MİLLİYET
Böyle felaket görmedim

Ailesi, bakanlar, işadamları, sanatçılarla Somali’ye giden Erdoğan karşılaştığı tabloyu böyle özetledi.

VATAN
Türk şefkati

Başbakan Erdoğan büyük açlık krizi yaşayan Somali’yi son 20 yıl içinde ziyaret eden ilk Batılı lider oldu.

RADİKAL
İnsanlık testi

Türkiye, uluslarası yardım örgütlerinin bile ‘güvenli değil’ diyerek uzak durmaya çalıştığı Somali’ye önemli bir ziyaret gerçekleştirdi.

AKŞAM
Hadi gülümse

Türkiye, açlık ve kuraklığın vurduğu ‘unutulmuş ülke’ Somali’nin elini tuttu.

SÖZCÜ
Yazıklar olsun

Askerin dirisine sahip çıkamayan devlet şehidin cenezesine de sahip çıkamadı.

HABER TÜRK
Özür gelmezse B planı geliyor

BM’nin Mavi Marmara raporunu açıklayacağı 23 Ağustos’ta İsrail özür dilemezse, hava gerilecek.

SABAH
‘Kandil’in en ucuna gidelim’

Başbakan Erdoğan, Orgeneral Özel’e ramazan sonrası için bu talimatı verdi.

POSTA
İyiki Türkiye var

Açlık ve kıtlıktan kırılan Somali’ye Türkiye sahip çıktı.

BİRGÜN
Bir dur diyecek kimse yok mu?

Başbakan, Somali’ye yardımı adeta şova dönüştürdü.

YENİ ŞAFAK
İnsanlık çıkarması

Afrika Boynuzu’nda yaşayan kıtlık ve açlığa duyarsız kalmayan Türkiye, Başbakan Erdoğan’ın tarihi Somali ziyaretiyle dünyaya örnek oldu.
***

ZAMAN
Avrupa’dan BDP’ye sert uyarı

Çukurca saldırısını kınayan Avrupalı siyasiler, BDP’yi terörle arasına mesafe koymaya çağırdı.
***

Öğrencilerin ‘yükü’ hafifliyor
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilköğretim 1-5. sınıf öğrencilerinin çantalarının ağırlığını hafifletmek amacıyla 2011-2012 eğitim-öğretim yılında yeni bir proje uygulamaya koyuyor. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Vekili Merdan Tufan, öğrencilerin çanta yükünü hafifletmek amacıyla uygulamaya konulan projeye ilişkin açıklama yaptı. Ders programlarının yenilenmesi çerçevesinde kitapların artık ”ders kitabı”, ”öğrenci çalışma kitabı” ve ”öğretmen kılavuz kitabı” olarak üçlü set halinde hazırlanmaya başladığını anlatan Tufan, öğrencilerin her bir ders için bir ders kitabı, bir de çalışma kitabı bulunduğunu ifade etti.
***

Mezarında bile rahat yok
Türk edebiyatının usta şairi Can Yücel’in Muğla’nın Datça İlçesi’ndeki mezarı saldırıya uğradı. Dün geceyarısı meydana geldiği sanılan saldırıda Yücel’in mezarı, paramparça edildi. Bekçisi bulunmayan belediye mezarlığında, Datça Emniyet Amirliği ekipleri, inceleme başlattı. Polis, saldırganların olayı önceden planlayıp, yanlarında getirdikleri balyoz benzeri sert bir cisimle mezarı parçaladıkları ihtimali üzerinde duruyor. Tüm dünyada ’hoşgörü mezarlığı’ olarak bilinen Datça Mezarlığı’nda Müslüman kabirlerinin yanı sıra Hıristiyan ve Yahudi kabirlerinin bulunduğunu hatırlatanlar, olaya sert tepki gösterdi.
***

Mısır hükümeti tepkili
Mısır hükümeti, Perşembe günü düzenlenen ve 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan üç saldırının ardından, İsrail’in sınırda yürüttüğü operasyonlar sırasında 5 Mısırlı güvenlik görevlisinin öldürülmesi üzerine, İsrail’deki büyükelçisini geri çekti.
***