SON DAKİKA GÜNDEM: Orgenerale tutuklama kararı çıkarıldı… İnsanlık için Facebook’u çökertecekler… Sınav bitti skandalları bitmiyor… Fenerbahçe’nin başına kim gelecek!… İngiltere’de Türkler kahraman oldu… Askerlikte değişim rüzgarı… Krize karşı 10 madde… İstanbul’a yağmur geliyor…



Hasan Iğsız tutuklandı
“İnternet Andıcı” davasında hakkında yakalama kararı çıkan emekli Orgeneral Hasan Iğsız tutuklandı. Org. Iğsız sabah saatlerinde geldiği adliyede öğle saatlerinde gelmesi istendiği için 15 dakika kalıp ayrılmıştı. Öğle saatlerinde yeniden adliyeye gelen emekli Org. Iğsız tutuklandı. “Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri” davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan 14 sanıktan biri olan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, sabah saatlerinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine geldi. Adliyeye Çırağan Caddesi üzerindeki savcı ve hakimlerin kullandığı kapıdan avukatıyla birlikte giriş yapan Iğsız, daha sonra mahkeme yazı işleri müdürlüklerinin olduğu kata çıktı. Burada 15 dakika kalan Iğsız, öğleden sonra gelmesi söylenince adliyeden ayrıldı. Emekli Org. Iğsız öğle saatinde yeniden adliyeye geldi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli Orgeneral Hasan Iğsız’ın tutuklanmasına karar verdi.Iğsız’ın, adliyedeki işlemlerinin ardından cezaevine gönderilmesi bekleniyor.
***

Kore’de savaş sesleri
Kore’de tansiyon yeniden yükseldi. Kuzey Kore, Güney Kore’ye ait Yeonpyeong adasına top ateşi yaptı. Ada açıklarında suya düşen top üzerine Güney Kore’den karşılık geldi. Güney Kore Savunma Bakanlığı karşılıklı top atışı yapıldığını doğruladı. Güney Koreli televizyon kanalı YTN TV’ye göre Kuzey Kore’nin deneme top atışı Yeonpyeong adası yakınlarına düştü.
***

‘Facebook çökecek’ iddiası
Annonymous, en çok ziyaret edilen internet sitesi Facebook’a saldıracağını açıkladı. Uluslararası örgütlere, Japon teknoloji devi Sony’e ve Amerikan bankalarına yaptığı saldırılarla adını duyuran hacker grubu Annonymous, en çok ziyaret edilen internet sitesi Facebook’a saldıracağını açıkladı. İnternet üzerinden yayınladıkları videoda, grup üyeleri ‘5 Kasım’da Facebook çökecek. Gizli sayfalarınızda yer alan her türlü bilgi, video ve fotoğraf elimize geçecek. Bunları isteğe göre satabiliriz’ açıklamasında bulundu.
***

İnsanlar için…
750 milyonu aşkın ziyaretçisi olan Facebook’un kullanıcı bilgilerini hiçbir zaman silmediğine dikkat çeken Annonymous ekibi ‘Bunu insanların iyiliği için yapıyoruz’ dedi. Grup üyelerinin taktıkları maskeler, İngiltere Parlamentosu’nu 5 Kasım 1605‘te patlatmaya çalışan Guy Fawkes’ın hikayesinin anlatıldığı V for Vendetta çizgi romanından esinlenmişti.

***
Sınav bitti skandalları bitmiyor
YGS’de birçok skandalla gündemden düşmeyen ÖSYM’nin LYS’deki skandallar serisi de devam ediyor. Bu kez de LYS’ye giren 4 öğrenci, tercih formlarında değişiklik yapıldığı iddiasıyla itiraz dilekçesi verip ÖSYM hakkında suç duyurusunda bulundu. Üniversiteye girişte birinci basamak sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) şifreli kitapçık, hatalı soru kitapçığı ve hatalı puan hesaplama skandallar zinciri ikinci basamak sınavı Lisans Yerleştirme Sınavı’nda da (LYS) devam ediyor. LYS’ye giren Askeri Lise öğrencilerinin ortaöğretim başarı puanlarının yanlış hesaplandığının ortaya çıkması, yine aynı sınavda bazı öğrencilere sınav kağıtlarındaki hatanın düzeltildiğine dair son gün SMS gönderilmesi ve sonuç belgelerinde YGS puanlarının düşürüldüğü iddialarına bir yenisi daha eklendi. LYS’ye giren ve tercih yapma hakkı kazanan bazı adaylar, ÖSYM’ye gönderdikleri tercih formlarının değiştirildiğini iddia etti. İddiaya göre, öğrencilerden bazılarının 30 tercihi teke düşürüldü, bazılarının hiç yapmadığı tercih ilk sıraya taşındı, hatta sözel öğrencisine sayısal alandan tercih bile yapıldı. Adaylar ÖSYM’ye itiraz dilekçesi verip, savcılığa suç duyurusunda bulundu. ÖSYM yetkilileri konuyla ilgili olarak, “Dilekçeler değerlendirilip, gerekli inceleme yapılacak. Yönetim Kurulumuz kararını verdikten sonra açıklama yapacağız” dedi.

Yapmadığı tercih listesine girdi

Öğrencilerin iddiaları şöyle:
Halİl İbrahİm Arslan: “Türkçe-Sosyal (TS) puanım 364’tü. 1 Ağustos’ta 13 tercih yaptım. İnternet üzerinden ÖSYM’ye yolladım. ‘Tercihleriniz başarı ile bildirilmiştir’ diye mail geldi. 5 Ağustos’ta formumu kontrol ettim. 13 tercihim aynen duruyordu. 6 Ağustos’ta tekrar internete girdiğimde, son tercihim Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü ilk tercihim olmuştu, diğerleri silinmişti.”
Emİrhan Kala: “TS puanım 423’tü. 3 Ağustos’ta 30 tercih yaptım. 8 Ağustos’ta 29’u silinmiş, tercihlerim arasında bulunmayan Kayseri Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi kalmıştı. ÖSYM’ye itiraz dilekçesi verdim. Ama ilgilenmediler. ”

Tercih listesinde yok
İbrahİm Kaplan: “Sözel alandan sınava girdim. TS-1 puanım 395 ve TS-2 puanım da 403’tü. 30 tercihin 29’u silinmiş ve alanımın tam tersi sayısaldan Otomotiv Teknolojisi Meslek Yüksekokulu’nu 1’inci tercihim yapmışlar.”
Seher Aksu:“TS-2 puanım 418’di. 23 tercih yapmıştım. Formumu 4 Ağustos’ta teslim ettim. 5 Ağustos’ta sisteme girip 22 tercihimin silindiğini, tek tercihimin listemde yer almayan Kayseri Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi olduğunu görünce şok oldum.”
Esra KAYA / Hürriyet
***

Fenerbahçe’nin başına kim gelecek
Fenerbahçe’nin yeni başkanı Ali Koç mu? Yönetim kurulu, Futbol Federasyonu’nun kulüp hakkında vereceği kararın ardından istifa edecek. Başkanlık için herkesin birleştiği isim ise şu anki yönetimin asbaşkanı Ali Koç. Üstelik Aziz Yıldırım da Ali Koç’un başkan olarak görevi devralmasını istiyor. Camia, şike soruşturmasının sonunda Futbol Federasyonu’nun vereceği karara odaklanmış durumda. Bu kararın verilmesinden sonra Aziz Yıldırım ve ekibinin görevi bırakacağı belirtilirken, yöneticilerin tamamının Ali Koç’un başkan olmasını istediği öğrenildi. Arkadaşlarının ‘başkan ol’ telkininde bulunduğu Koç’un ise şimdilik bu teklife sıcak bakmadığı bildiriliyor. Ali Koç’un karar vermek için Aziz Yıldırım’ın durumunun biraz olsun netleşmesini beklediği öğrenildi. Diğer taraftan yöneticilerin istifa kararının kesin olduğu ve bunu Futbol Federasyonu’nun 15 Ağustos’tan sonra açıklayacağı kararının ardından uygulamaya koyacakları belirtiliyor. Bu durum, Aziz Yıldırım’ın tutuklanmasının ardından, “Başkanımız dönene kadar görevimizin başındayız” açıklamasını yapan Fenerbahçe Yönetim Kurulu’nun geri adım atması anlamına geliyor. Şike soruşturması kapsamında tutuklu olarak yargılanan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım da Ali Koç’un başkan olarak görevi devralmasını istiyor. Mahkemede aklanacağını düşünen Yıldırım, buna karşılık Fenerbahçe Kulübü Başkanlığı’na devam etmeyeceğini daha önce açıklamıştı. Aziz Yıldırım’ın, artık kulüp başkanı olarak görmek istediği Koç’u, bu görevi kabul etmesi için ikna etmeye çalışacağı öğrenildi. Bu arada, asbaşkanlardan Murat Özaydınlı’nın da Fenerbahçe Yönetim Kurulu’ndan tamamen ayrılması için ailesinden büyük baskı gördüğü belirtildi. Murat Özaydınlı’nın ağabeyi Bülent Özaydınlı’nın, “Artık yöneticiliği bırak ve ailenle daha çok ilgilen” dediği ifade edildi. Fenerium’daki başarılı çalışmalarıyla büyük takdir toplayan Abdullah Kiğılı’nın da bir an önce istifa etmek istediği, ancak kulübün zarar görmemesi adına görevine devam ettiği kaydedildi.
(Milliyet)
***

Türkler kahraman oldu
Londra’da yağmala-malar Türk nüfusunun yoğun olduğu semtlere sıçrayınca, Türkler dükkânlarını korumak için isyancıları sopalarla kovaladı
Türkler kısa sürede kendi bölgelerindeki isyancıları püskürtünce, İngiltere’de gecenin kahramanı oldu. Dalston’daki bir Türk olay anında çektiği bu fotoğrafı internette paylaştı. Olaylar pazartesi gecesi Londra’nın kuzeyinde bulunan ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı Dalston ve Hackney semtlerine sıçradı. Dalston’da dükkanı bulunan Türkler, akşam saat 21.00’dan sonra dükkanlarının önünde ellerinde sopalarla nöbet tuttu. Hackney’in yerel gazetesi Hackney Citizen’a göre daha sonra isyancılar caddeye gelerek “Tuğra Baklava” adlı dükkanı yağmalamak istedi. Bunun üzerine ellerinde sopalarla bekleyen Türk esnaf isyancıları kovalamaya başladı. Gazete Dalston’da yaklaşık 100 Türk’ün isyancıları bölgeden uzaklaştırdığını yazdı.

“Türkleri örnek alın”
Türkler’in Dalston savunması İngiliz basınında ve sosyal medyada geniş yer buldu. İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian, olay yerinde canlı çekilmiş bir videoyu yayınlarken, gazeteye konuşan bir Türk, “Biz malımızı ve canımızı korumak için buradayız” dedi. Sosyal paylaşım sitesi twitter’da ise “İnsanlar Türkler’i örnek almalı, sokakları korumalı”, “Dalston, kahraman Türkler sayesinde sakinledi”, “Dalston’a taşınıp bir Türk ile evlenip kendimi güvene alacağım” iletileri paylaşıldı. Tottenham’da ise kuyumcu Çetin Erbil’in dükkanının kepenklerinin kırıldığını ve dükkandaki tüm altınların çalındığı belirtildi.
***

Askerlik değişiyor!
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde profesyonelleşme çalışmaları sürüyor. Terör öncelikli bölgelerdeki 6 tugayın tamamen profesyonellerden oluşması çalışmalarının tamamlanmasının ardından şimdi de 1370 sözleşmeli er alınacak. Milliyet’te yer alan habere göre; TSK’nın çeşitli birliklerinde, şoför ihtiyacı er ve erbaşlardan karşılanıyordu. Bu kapsamda Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın, çeşitli birliklerde kullanmak üzere sözleşmeli er statüsüyle 287 adet şoför alımı için ilana çıkmasının ardından Jandarma Genel Komutanlığı da çeşitli araçlarda şoför olarak kullanılmak üzere 1083 adet uzman erbaş alacağını duyurdu. TSK’da terör öncelikli bölgelerde 6 tugayın tamamen profesyonellerden oluşması çalışmalarının tamamlanması ve civar bölgelerdeki birliklerde de süren profesyonelleşme çalışmalarının ardından, şoför olarak istihdam edilmek üzere sözleşmeli er ile uzman erbaş alımı için ihaleye çıkılması da bir ilk niteliği taşıyor.
***

Krize karşı 10 madde
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomi Değerlendirme Toplantısı ardından küresel krizin Türkiye ekonomisi üzerinde uzun dönemli ve kalıcı olumsuz etki bırakmayacağı vurgulandı. Başta mali disiplin olmak üzere, ekonomide alınacak önlemlerin sıralandığı toplantıda, küresel finansal piyasalardaki son gelişmelerin ve bu gelişmelerin Türkiye’ye yansımalarının değerlendirildiği kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi:

Kalıcı etki
“Son bir haftalık dönemde birçok ülkede borsalar hızla değer kaybetmiş, özellikle gelişmekte olan ülkelerin paraları dolar karşısında değer yitirmiş ve risk primlerinde belirgin bir artış gözlenmiştir. Ticaret, yatırım ve finans alanlarında uluslararası sistem ile ileri düzeyde bir entegrasyona sahip olan ülkemiz de kısa vadede bu gelişmelerden etkilenmektedir. Bu çerçevede, son küresel gelişmelerin özellikle hisse senetleri ve döviz piyasalarında olumsuz yansımaları görülmektedir. Ülkemizin sahip olduğu güçlü siyasi istikrar ve sağlam makro ekonomik temeller dikkate alındığında yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisi ve mali piyasalarımız üzerinde uzun dönemli ve kalıcı olumsuz bir etki bırakması beklenmemektedir.

Dayanıklılık kazandık
İktidarımız döneminde kamu maliyesi, bankacılık sistemi, işgücü piyasaları, yatırım ortamının iyileştirilmesi ile sosyal ve fiziki altyapının geliştirilmesi alanlarında gerçekleştirdiğimiz reformlar Türkiye ekonomisini bu ve benzeri dış şoklara karşı oldukça dayanıklı bir yapıya kavuşturmuştur. Ekonomimizin dayanıklılığı 2008 yılı Eylül ayında ortaya çıkan küresel kriz döneminde net bir biçimde görülmüş ve Türkiye küresel krizin etkilerinden en hızlı ve güçlü bir biçimde çıkan ülke olmuştur. Öte yandan, ekonomi yönetiminde yer alan tüm kurumlarımız gelişmeleri yakından takip etmekte, tüm senaryolara karşı hazırlıklı bulunmakta ve gerekli adımları zamanında uygulamaya koymaktadır.

Cari açığa dikkat
Küresel gelişmelerin ülkemize yansımasında rol oynayan en önemli unsurlardan birisi son iki yıllık dönemde cari işlemler açığında yaşanan yükselmedir. Cari açıkdaki artışın konjonktürel ve yapısal nedenleri bulunmaktadır. Uygulanmakta olan para ve maliye politikaları ile makro ihtiyati düzenlemeler sonucunda cari açığının konjonktürel kaynakları önemli ölçüde dengelenmiştir. Cari işlemler açığına kalıcı olarak çözüm getirecek yapısal düzenlemelerin süratle uygulamaya konulmasına odaklanılacaktır.

İşte 10 maddelik önlem planı
Mali disiplin önümüzdeki dönemde güçlendirilerek devam ettirilecek.
Yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili eylem planı uygulamalarına devam edilecektir.
İstihdam artırıcı politikalar sürdürülecek.
Kayıt dışılıkla mücadele kararlılıkla devam edecek.
Özelleştirme Programı
kararlılıkla uygulanacak.
İhracata Dönük Üretim Stratejisi, Girdi Tedarik Stratejisi ve İhracat Pazarlarının Çeşitlendirilmesi Stratejisi çalışmaları tamamlanacak.
İstanbul’un Uluslararası Finans Merkezi olması için yapılan çalışmalara hızlandırılacak.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak adımlar atılacak.
Ar-Ge ve yenilikçiliğin geliştirilmesine yönelik programlar etkin uygulanacak.
Bu maddeler 2012-2014 Orta Vadeli Programında detaylandırılacak.

Kimler katıldı
Başbakan Erdoğan başkanlığında yaklaşık 3.5 saat süren toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile partinin ekonomi kurmayları katıldı.
(Hürriyet)
***

Sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde
Hava sıcaklığı ülke genelinde mevsim normallerinin 1 ila 3 derece üstünde seyredecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu Karadeniz kıyılarındaki yağışlara ilave olarak, gece saatlerinden itibaren Trakya’dan başlamak üzere, ülkemizin yeni bir yağışlı sistemin etkisine girmesi bekleniyor. Hava sıcaklığı ülke genelinde mevsim normallerinin 1 ila 3 derece üstünde seyredecek. Rüzgar genellikle kuzey ve kuzeydoğu, Akdeniz kıyılarında güney ve güneybatı yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette esecek.
***