SON DAKİKA GÜNDEM: Piyasalar durulmuyor… Ali Demir ‘kıyak emeklilik peşinde’ iddiası… Galatasaray bir mektupla karıştı… Fenerbahçe yöneticisi Özaydınlı adliyede… 14 sanıktan ilki adliyede… BDP adını değiştiriyor… Termik santralde patlama… Kuvvetli yağış geliyor… Türklerin yardım eli Somali’ye vardı…



Piyasalar durulmuyor
Piyasalarda, kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin ABD’nin notunu indirmesiyle başlayan sert düşüş bu sabah da hız kesmeden devam ediyor. Borsalarda tarihi kayıplar yaşanırken, altın 1,772 dolarla rekor tazeledi. İçeride de dolar 1.80 TL’ye kadar yükseldi, euro 2.56 TL’den döndü. Ancak Merkez Bankası’ndan gelen döviz hamlesiyle kurlar gevşemeye başladı. Borsa ise güne sürpriz yükselişle başladı. Küresel piyasalardaki satış dalgasına rağmen günün sürprizi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndan geldi. İMKB 100 Endeksi güne , önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 0.2 yükselerek başladı.
***

Ali Demir ‘kıyak emeklilik peşinde’ iddiası
ÖSYM Başkanı Ali Demir’in istifaya yanaşmamasının ilginç bir nedeni olduğu iddia edildi. Vatan Gazetesi’nden Kıvanç El’in haberine göre, skandalları ile Türkiye’nin Nisan ayından bu yana gündemini meşgul eden ÖSYM’nin tartışılan Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in istifaya yanaşmamasının ilginç bir nedeni olduğu iddia edildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın, “Ben yerinde olsam istifa ederdim” ve “LYS sürecini bir bitirsin değerlendirecektir” açıklamalarına karşın istifaya yanaşmayan Demir’in özlük haklarının kazanmayı beklediği iddia edildi. İlk olarak göreve 22 Eylül 2010 tarihinde getirilen Demir, bu görevi vekaleten yürüttü. ÖSYM Kanunu’nun çıkmasının ardından Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın imzası ile 29 Mart 2011 tarihinde resmi gazetede atamaası yayımlanarak bu kurumun başına asaleten atandı.

4100 TL maaş alacak
Devlet Memurları Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu, YÖK Personel Kanunu ve ÖSYM Kanunu’na göre Demir’in bu kurumun emeklilik haklarından yararlanmak için 6 ay görev yapması gerekiyor. Bu sürede asaleten atandığı 29 Mart 2011 tarihinde başlıyor ve 29 Eylül 2011 tarihinde son buluyor. Demir, ÖSYM’nin başında 29 Eylül tarihine kadar kalır ve 6 aylık süresini doldurursa ne zaman emekli olursa olsun, kurumun özlük haklarından yararlanacak. Demir, üniversiteye geri dönüp, profesör olarak çalışsa bile emekliliği ÖSYM Başkanı ek göstergeleri üzerinden hesaplanacak. Yani Özcan bugün itibariyle hesaplandığından yaklaşık 3850-4100 TL arasında bir emekli maaşı alacak. Ancak Demir, 29 Eylül tarihinden önce istifa eder ve üniversitedeki kadrosuna dönerse, sadece profesör unvanıyla emekli olacağından, yaklaşık 2300-2500 civarında bir emekli maaşı alabilecek.
***

Galatasaray bir mektupla karıştı
Futboldaki şike soruşturması, Galatasaray’ı da derinden yaraladı. Herhangi bir tutuklama kararı ya da itham bulunmamasına karşın Sarı-Kırmızılı kulüpte sert atışmalar yaşanmaya başladı. Sportif Direktör Bülent Tulun’un, eski Başkan Adnan Polat’a yazdığı mektup camia içerisinde kutuplaşmalara yol açtı. Tartışmalara eski idarecilerden Murat Yalçındağ da katıldı.

Galatasaray’da Sportif Direktör Bülent Tulun’un eski Başkan Adnan Polat’a yazdığı mektup, camianın bir kez daha karışmasına sebep oldu. Mart ayında yapılan olağan mali genel kurulda Polat yönetiminin mali yönden ibra edilmemesiyle büyük tatsızlıklar yaşanmıştı. Bu süreçte Polat iktidardan olurken, koltuğun yeni sahibi Ünal Aysal, birlik ve beraberliği sağlamak için kolları sıvamıştı. Ancak Aysal da mektup parçalanmasına ‘dur’ diyemedi. Sarı-Kırmızılılar, Tulun’un 2006-07 sezonunda Polat’ın Denizli-Fenerbahçe maçına teşvik primi gönderdiği şeklinde yorumlanan mektubundan adlî yönden büyük ihtimalle yara almadan kurtulacak. Olayın patlak vermesinin ardından İkinci Başkan Ali Dürüst ve genç idareci Sedat Doğan’ın başarılı çalışmaları sayesinde yönetim, dönemin bütün hesaplarını en ince detayına kadar şike soruşturmasını yürüten Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk’e teslim etti. Dün Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelerek Berk’le yaklaşık 1 saat görüşen Doğan, “Emniyete sunduğumuz bilgi ve belgelerin aynısını savcıya da verdik. 2,5 milyon dolarla ilgili hiçbir beis kalmadı.” dedi. Cim Bom, şike ve teşvik primi dalgasından alnının akıyla çıkmasına rağmen Sarı-Kırmızılı idarecilerle muhalefet arasındaki tartışma alevlendi. Eski Başkan Adnan Polat ve o zamanki kurmaylarından Murat Yalçındağ, Ünal Aysal ve ekibini kendilerine gerekli desteği vermediği gerekçesiyle ağır bir dille suçladı. Polat’ın, “Bize kulübü temiz bıraktığımız için teşekkür edenler, evim ve ofisim arandığında ortalarda yoktu. Galatasaray Dergisi’nin beyaz kapakla çıkmasına da bir anlam veremedim. Biz zaten temiz bir kulübüz.” ifadelerini kullandı. Murat Yalçındağ da Başkan Aysal’a yüklendi: “Adnan Polat monşer olsaydı bugün bunlar başına gelmezdi. Galatasaray için bu kadar çok çalışan birine sahip çıkılması gerekirdi. Yönetim, ‘Bu olay kulübümüzü bağlamaz, iki kişi arasındaki özel bir mektuptur’ diyerek Polat’ı yalnız bırakmıştır.” şeklinde konuştu. Polat’ı seven birçok genel kurul üyesinin de aynı fikre sahip olduğu öğrenildi. Polat ve Yalçındağ’ın serzenişlerine sessiz kalan Aysal cephesinde bir kez daha Bülent Tulun krizi patladı. Teknik Direktör Fatih Terim ve İkinci Başkan Dürüst’ün daha önce tartıştığı Tulun, Florya Tesisleri’nden Türk Telekom Arena’daki kulüp merkezine taşınmıştı. Polat’a yazılan mektubun kulübü zor durumda bıraktığını düşünen Dürüst’ün başını çektiği bazı isimler, Bülent Tulun’un görevden alınması için Ünal Aysal’a baskı yapıyor. Aysal ise uzun yıllar birlikte çalıştığı Tulun’dan vazgeçemiyor. Bu gelişmelere karşın şike olaylarının netleşmesiyle Aysal’ın Tulun’u kulüpteki görevinden alıp, yeniden kendi danışmanı yapmayı planladığı ifade ediliyor.

(Zaman)
***

Özaydunlu adliyede
Şike soruşturmasında son dakika. Fenerbahçe yöneticisi Murat Özaydınlı, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi…

***
14 sanıktan ilki adliyede
”Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri” davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan 14 sanıktan biri olan emekli Albay Fuat Selvi, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine geldi. Adliyede önce adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirilen Selvi, daha sonra mahkemelerin yazı işleri müdürlüklerinin bulunduğu kata çıktı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 sanıklı davada YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığına atanan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz, İsmail Hakkı Pekin, tümgeneraller Hıfzı Çubuklu, Mustafa Bakıcı, Tuğamiral Alaettin Sevim, Albay Sedat Özüer, emekli Albay Fuat Selvi, Hulusi Gülbahar, Cemal Gökçeoğlu, Mehmet Bülent Sarıkahya ile Ziya İlker Göktaş hakkında yakalama emri çıkartmıştı.
***

BDP adını değiştiriyor
BDP, 4 Eylül’de yapacağı 2. Olağan kongresinde adını değiştirecek. BDP, 4 Eylül’de yapılacak 2. Olağan Kongre’de isim değişikliğine de gidecek. BDP, halk toplantılarında yeni isim önerileri alıyor. Kongre ile hem yeni yönetimi belirleyecek, hem de demokratik özerklik, yeni anayasa, Meclis’e gidip gitmeme, çatı partisi gibi konularda politika belirleyecek olan BDP, ismini de değiştirecek. İsminin Büyük Birlik Partisi’ne (BBP) benzediğini düşünen ve 12 Haziran seçimlerinde bağımsız adayları desteklemiş olmasına rağmen ulaşamadığı önemli bölüm kitlesinin oyunun BBP’ye gittiği düşüncesinde olan parti yönetimi, bunun için kongre toplanmadan önerileri almaya da başladı.
(Sabah)
***

Termik santralde patlama
Yatağan termik santralinin üçüncü ünitesinde meydana gelen bir arızanın giderilip sabah saatlerinde besleyicinin devreye alınmasından sonra patlama oldu. Olayda, bir işçinin ellerinde yanık oluştu. Okçu, Muğla Devlet Hastanesine sevk edildi.
***

Kuvvetli yağış geliyor
Hafta başında yapılan tahminlerde önce Trakya bölgesinde gözlenecek yağışın Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece yarısı İstanbul’a ulaşması bekleniyordu. Perşembe günü öğle saatlerinde İstanbul’a ulaşması beklenen yağış akşam saatlerine doğru kenti terkedecek ancak bu sürede çok etkili olacak. Tahminlere göre İstanbul’da 11 Ağustos Perşembe günü metrekareye 30 mm üzerinde yağış düşecek, bazı tahminlere göre İstanbul’un merkez ilçelerinde bu rakam 50 mm ye yaklaşabilir. Yağışın etkili olduğu bu saatlerde bir başka beklentide çok kuvvetli karayil rügarı. Karadenizde ve İstanbul’da fırtına şeklinde esmesi beklenen karayelin kuvvetinin 7 ye ulaşması yani saatteki hızının 60 kilometrenin üzerinde ölçülebileceği tahmin ediliyor.
***

Türklerin yardım eli Somali’de
Türkiye’den Somali’ye yardım taşıyan iki kargo uçağı Mogadişu’ya ulaştı. Alınan bilgiye göre, Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA), Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Sabah gazetesinin katkılarıyla oluşturulan yardımların ilk kısmını getiren iki kargo uçağı Somali’nin başkenti Mogadişu’ya geldi. Mogadişu Havalimanı’nda TİKA Başkanı Serdar Çam başkanlığındaki heyeti, Somali Başbakan Yardımcısı ile Planlama ve Uluslararası İlişkiler Koordinasyon Bakanı ve İçişleri Bakanının da aralarında bulunduğu bir heyet karşıladı.
***