SON DAKİKA KÜLTÜR SANAT: Ortaköy Meydanı’nda Ağustos ayında Hayal Merkezi adı altında söyleşi, Mavi Işıklar konseri sanatseverleri bekliyor… Beşiktaş Belediyesi açık hava platformu Kuruçeşme Arena’da ünlüler geçidi devam ediyor… Temmuz ayında yine birbirinden güzel oyunlar Beşiktaş Kentlisi ve İstanbullularla buluştu…


Yaz akşamları Beşiktaş’ta renklenmeye devam ediyor…

Beşiktaş Belediyesi’nin 2007 yılından bu yana düzenlediği “Park Buluşmaları” yaz etkinlikleri 17 Haziran 2011 Cuma günü Abbasağa Parkı’nda Bülent Ortaçgil’in vereceği konserle başladı ve tüm hızıyla sürüyor. 17 Haziran – 3 Eylül tarihleri arasında Beşiktaş’taki on altı parkta düzenlenecek olan etkinliklerde Beşiktaş kentlileri konser, film ve söyleşilerle keyifli bir yaz geçirecekler.
Beşiktaş parklarında hergün 21:00’da başlayacak olan “Park Buluşmaları” süresince film gösterimlerinden konserlere, tek kişilik gösterilerden söyleşilere kadar çok sayıda etkinlik ücretsiz olarak izlenebilecektir.

PARK BULUŞMALARI PROGRAMI

Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar
1 Ağustos Abbasağa Parkı Levent Erim (Söyleşi)
Kabare
8 Ağustos Ortaköy Meydanı Hayal Merkezi (Söyleşi)
Mavi Işıklar (Konser)
15 Ağustos Abbasağa Parkı Ustalara Saygı
22 Ağustos Abbasağa Parkı Hızlı ve Öfkeli (Sinema)
Kabare

Beşiktaş’ta Uluslararası Heykel Sempozyumu sona erdi
Beşiktaşta geleneksel hale gelen heykel sempozyumu ile ilgili Beşiktaş Belediyesi’nin resmi internet sitesinden şu duyuru yapıldı:
“15 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arasında Beşiktaş’ta gerçekleşen Uluslararası Heykel Sempozyumu’nun kapanış töreni 19 Temmuz’da, Ortaköy Vadisi Kentsel Park Alanı’nda yapıldı. Törene Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Meral Özbek ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü Başkanı Neslihan Pala ve heykeltıraşlar katıldı.
Beşiktaş Belediyesi’nin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile birlikte bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Mermer Heykel Sempozyumu’nun kapanış töreni 19 Temmuz Salı günü Ortaköy Vadisi Kentsel Park Alanı’nda yapıldı. Törene Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın yanı sıra Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Özbek ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü Başkanı Neslihan Pala katıldı.

Beşiktaş Belediyesi Belediye Başkanı İsmail Ünal, kapanış töreninde şunları söyledi:
“Sanat, bir toplumun çağdaşlığını gösteren en önemli unsurlardan biridir. Dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Heykel Sempozyumu sayesinde uluslararası düzeyde dokuz sanatçı Beşiktaş’ta bir araya geldiler, sanatseverlerle buluştular. Beşiktaş kentlileri de büyük ilgi gösterdiler. Bu etkinliğin gerçekleşmesine katkıda bulunan herkese teşekkür ediyoruz. Heykeltıraşların yonttuğu eserleri Beşiktaş’ta sergileyeceğiz. Kültür ve sanatın farklı alanlarına destek vermeye devam edeceğiz.”
15 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen Mermer Heykel Sempozyumu’na üç yabancı ve altı Türk heykeltıraş katıldı. Robert Bucek (Çek Cumhuriyeti), Michael Levchenko (Bulgaristan), Alessandro Pavone (İtalya), Ezgi Sandıkçı, Özer Aktimur, Yıldız Tülek, Yıldız Güner, Metin Yergin ve Çağdaş Özçelik, sempozyum boyunca Marmara mermerinden heykel yonttu. Sanatçıların eserleri Beşiktaş’ta uygun görülen yerlere yerleştirilecek.”

***
Bülent Ortaçgil ve Serdar Ortaç
Beşiktaş Belediyesi’nin açık hava platformu olarak tanınan Kuruçeşme Arena’da etkinlikler hız kesmiyor. Temmuz ayındaki sanatçı geçidi sonbahar mevsimi başlangıcında da devam ediyor olacak. Eylül ayı yine dopdolu bir programla Beşiktaş Kentlilerini sarıp sarmalamaya devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi’nin kültür sanat alanında açık hava platformu olarak bilinen Kuruçeşme Arena’da yine muhteşem organizasyonlar yer alacağa benziyor. Birbirinden değişik sanatçılar hayranlarıyla Beşiktaş’ın göbeğinde buluşuyor. Eylül ayında da devam edecek yıldızlar şöleninde yerli sanatçılar arasında Bülent Ortaçgil ve Serdar Ortaç yer alıyor.
10 Eylül’de Bülent Ortaçgil sahne alacak, 17 Eylül’de Kuruçeşme Arena’da Serdar Ortaç hayranlarıyla buluşacak.
Bülent Ortaçgil konseri ile ilgili bazı detaylar şöyle:
“10 Eylül Cumartesi akşamı gerçekleşecek konserde Bülent Ortaçgil, ‘Senfonik’ konseri ile ilk kez hayranlarının karşısında olacak. 26 kişilik dev yaylı grubu ve usta müzisyenler Baki Duyarlar (klavye), Cem Aksel (davul), Gürol Ağırbaş (bas gitar), Birol Ağırbaş (perküsyon) ve Barlas Tan Özemek (elektrik gitar) enstrümanlarıyla Ortaçgil’e eşlik ederken, sürpriz konuk sanatçılarla Boğaz kıyısında senfoni rüzgarları esecek.”
Bülent Ortaçgil hakkındaki bazı detaylar da şöyle:
“1 Mart 1950’de Ankara’da doğdu. İlkokula orada başladı ve daha sonra İstanbul’a taşındı. İstanbul Sultanahmet İlkokulu’nu bitirdi. Ortaokul ve liseyi Kadıköy Maarif Koleji’nde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi’ni kazandı. Müzikle tanışması lise yıllarına dayanıyor. Mazhar Alanson’dan bir sınıf altta olan Bülent Ortaçgil, Maarif Koleji’nde sınıf arkadaşlarıyla beraber gitar çalmaya başladı. Kendi aralarında bazı gruplar kurdular. Farklı farklı isimlerle amatör müzik yapan bu gruplardan birisi de Damlalar ismini taşıyordu.
Bülent Ortaçgil o yıllarda The Beatles, Cat Stevens, Donovan ve Bob Dylan’ın tarzlarından etkilendi. İlk olarak Kimya Fakültesi’ndeyken “Anlamsız” isimli 45’liğini yayımladı. İlk albümü Benimle Oynar Mısın’ı 1974 yılında kaydetti. Hala Türk Pop tarihinin en önemlilerinden birisi olarak kabul edilen bu albümde Onno Tunç ve Ergun Pekakçan’la çalıştı.
Bu albümden sonra evlenen Ortaçgil, müzik kariyerine on yıllık bir ara verdi. Pfizer ve Netaş gibi şirketlerde Kimya Mühendisliği yapan Ortaçgil, Fikret Kızılok’la beraber bir süre Kadıköy’de Çekirdek Müzikevi’nde çaldı.
Ortaçgil – Kızılok ortaklığı 1986 yılında Pencere Önü Çiçeği isimli albümle sonuçlandı. Dört yıl sonra 1990’da solo kariyerine verdiği 16 yıllık aradan sonra 2. Perde albümüyle müzik piyasalarına geri döndü. 2. Perde’de Bülent Ortaçgil’in en önemli yardımcısı bütün enstrümanları çalan Onno Tunç oldu. Ertesi yıl, Benimle Oynar Mısın’ın devamı olarak nitelendirilebilecek Oyuna Devam isimli albüm geldi. Bu albümde Ortaçgil, on yıl boyunca beraber çalacağı müzisyen arkadaşlarını da bir araya getiriyordu. Erkan Oğur, Cem Aksel, Gürol Ağırbaş ve Bülent Ortaçgil dörtlüsü bu albümde bir araya geldi. 1994’te Bu Şarkılar Adam Olmaz diyen Bülent Ortaçgil, 1998’de son albümü Light’ı piyasaya sürdü.”
17 Eylül’de de Serdar Ortaç yepyeni şarkılarıyla sevenleriyle Beşiktaş’ta bir araya gelecek. Ortaç, Kuruçeşme Arena sahnesinde hayranlarıyla buluşacak ve sanatçı, eski yeni demeden tüm şarkılarını dinleyiciler için seslendirecek.
Geçtiğimiz aylarda yayımladığı albümü ile müzik dünyasının gündeminde olan Serdar Ortaç, “Gold 2011″ isimli albümünün yeni klibini de albümünün dikkat çeken şarkılarından biri olan “Hile”ye çekmişti.
***

FUTBOL VE TİYATRO BİR ARADA
Gonleg keyfi Dikilitaş’taydı

Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları devam ediyor. Temmuz ayında yine birbirinden güzel oyunlar Beşiktaş Kentlisi ve İstanbullularla buluştu. Beşiktaş’ta farklı bir oyun dikkat çekti. Gösteriler, söyleşiler, konser, dinletiler ve şovların olduğu Park Buluşmaları etkinliği kapsamında tiyatro da vardı. Sanatseverler ilginç oyunla yaklaşık iki saate yakın bir süre oldukça eğlendi. Bir Cumartesi günü Beşiktaş Kentlisi ve sanatseverler farklı bir tiyatro oyununda bir araya geldiler. Gonleg Futbol adı altında gerçekleşen tiyatro izleyenleri oldukça etkilemiş görünüyordu. 23 Temmuz’da gerçekleşen etkinlik, ziyaretçileri Beşiktaş’ta Dikilitaş Çetin Emeç Parkı’nda ağırladı.
Etkinlikle ilgili bazı detaylar ise şöyleydi: “Fransa’dan bir tiyatro oyununda oynaması için teklif gelmiş Özgür Gözüaçık’a. Hem tiyatro sahnesinde hem de futbol sahasında oynanan oyunda Türkiye’yi temsilen antrenörlük oyunu sergilendi.”
2006 yılında Fransa’da tiyatro üretim biçimlerini ve fonksiyonlarını yeniden düşünmek için kurulan Gonleg adlı oluşum; bir toplumsal dönüşüm projesi olarak farklı ortamlardan bireyleri bir araya topladı Proje kapsamında 23 Temmuz Cumartesi günü düzenlenen gösteride Fransız ve Türk futbolcular, taraftarlar ve tiyatro sanatçıları bir araya geldi. Türk ve Fransız gençlerinin emeğiyle; Avrupa Birliği Gençlik Projeleri’nden Eylem 1.3 metoduyla ve Avrupa Birliği maddi desteğiyle gerçekleştirilen bu proje; futbol ve tiyatro olmak üzere iki disiplin vasıtasıyla, Fransa ve Türkiye halkları arasında kaynaşma ve kültür paylaşımı yaratmayı amaçlıyordu.
23 Temmuz Cumartesi akşamı saat 20:30’da Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları etkinlikleri kapsamında Dikilitaş Mahallesi’ndeki Çetin Emeç Parkı’nda ortaya konan gösteri; Fransız ve Türk futbolcuları, taraftarları ve tiyatro sanatçılarını bir çatı altında buluşturmuş oldu. Bu ülkelerdeki futbol ve tiyatro uygulamalarını, sportif ve sanatsal faaliyetlerin arasındaki ilişkileri ve birbirlerini etkileme biçimlerini ön plana çıkarttı… Türkçe ve Fransızca olmak üzere iki dilli gösteri Türkiye’nin ardından Fransa’da da seyirciyle buluşacağı söyleniyor.
23 Temmuz’da sahnenin hemen yanındaki halı sahada, Gonleg Futbol’un tiyatro oyununun senaryosunun bir parçası olarak bir de futbol maçı oynandı. Bu maçı; spor medyasının genç çalışanları ile 2. Amatör Lig’de mücadele eden ve kadın teknik direktörleri Özgür Gözüaçık yönetimindeki Çatalzeytin Spor oynadılar.
Hem futbolun oynandığı hem de tiyatronun olduğu bu farklı oyunla ilgili oyun öncesinde oyuncularından gelen açıklama da şöyleydi: “Tiyatro ve futbolun ortak ve zıt yönlerini ortaya koymaya çalışacağız. Oyun Fransa’da ve Türkiye’de gösterilecek. Fransa’dan gelen ekibin içinde hem futbolcular hem de tiyatrocular olacak, ayrıca onların da antrenörü olacak…”

***
KURUÇEŞME ARENA’DA YILDIZ YAĞMURU
İngiliz Funk Grubu “JAMIROQUAI”

Kuruçeşme Arena’da yıldız yağmaya devam ediyor. Müzikseverler dünyaca ünlü isimleri Beşiktaş’ta ağırlıyor. Eylül ayında yine ünlüler geçitinde bir ünlü İngiliz müzik gurubu Beşiktaş’ta sevenleriyle buluşacak. Beşiktaş Belediyesi’nin açık hava platformu olarak bilinen Kuruçeşme Arena’da konserler hız kesmiyor. İngiliz Funk Grubu “Jamiroquai”, 6 Eylül’de müzikseverleri kucaklayacak.
Jamiroquai hakkında merak edilen ise şöyle sıralanabilir: “Grup ana vatanı olan İngiltere’de istikrarlı bir yol çizerek, dünyanın her yerinde listelerin üst sıralarında yer almayı başardı. 70’lerin müziğini house ritimleriyle birleştirdi. Grup kurulduktan sonra üyelerinde sık sık değişiklikler yaşansa da liderleri Jamiroquai aynı zamanda beste yapan ve şarkı söyleyen Jason Kay hep aynı kaldı. Acid Jazz, Jamiroquai’nın ilk single’ı olan “When You Gonna Learn”ü 1992 yılında piyasaya çıkardı. Single büyük ses getirdi. 93 yılında çıkan “Emergency on Planet Earth” albüm İngiltere listesinde bir numaraya yerleşti. 2. albümleri ile grubun başarısı Avrupa sınırları içinde kalmayarak ünleri Japonya’ya kadar ulaştı. Artık tüm dünya grubun parçaları ile dans ediyordu. 96 yılında “Traveling Without Moving” albümleri çıktı. Bu albüm tüm dünyayı kasıp kavururken klipleri de tüm zamanların en güzel klipleri olarak adlandırılıyor.
“Dynamite” adlı albümleri 2005 senesinde piyasaya çıktı. Albüm İspanya, İtalya, Costa Rica, İskoçya, New York, Los Angeles ve Jamiroquai’a ait olan Buckinghamshire stüdyolarında hazırlandı ve kaydedildi.”
Jamiroquai, uzun bir aradan sonra, bir kez daha Türkiye’deki hayranları ile Eylül ayında Beşiktaş’ta buluşmuş olacak.