SON DAKİKA GÜNDEM: YAŞ toplantısı kritik geçiyor… Şeker Bayramı’nda 9 gün tatil… Eve arılar saldırdı… Tarihte bir ilk… İşsizlik aylığı artıyor… Çirkin provokasyon… Suriye’ye müdahale sinyali… ‘Dur’madı bagajdan ceset çıktı!.. Aşırı sıcaklara dikkat…



YAŞ toplantısı kritik geçiyor
Generallerin istifasının yarattığı sıcak ortamın ardından toplanan Yüksek Askeri Şura’da gerginliğin devam ettiği iddia edildi. Programa göre saat 09.45’de başlayan toplantıya planlanandan bir saat önce ara verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura’nın ilk bölümü yaklaşık 55 dakika sürdü. Programa göre, Anıtkabir ziyareti, saat 12.00 olarak belirlenirken, planlanandan bir saat erken başladı. YAŞ üyeleri saat 10.50’de Anıtkabir’e geldi ve program saat 11.00’de başladı. Başbakan Erdoğan başkanlığındaki heyet, kırmızı ve beyaz karanfillerden hazırlanan çelenk ile Aslanlı Yol’dan yürüyerek, Mozoleye geldi. Erdoğan’ın Atatürk’ün mozolesine çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Üyeler daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Erdoğan, deftere şöyle yazdı: “Büyük Atatürk, koyduğun hedefe uygun olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni muasır medeniyet seviyesinin ötesine taşımak azmiyle çıktığımız yolda büyük bir aşk ve heyecanla çalışmaya devam ediyoruz. Önemli küresel sıkıntıların yaşandığı bir dönemde ülkemizin huzur ve istikrar içinde atılımlarını sürdürüyor olması en büyük mutluluğumuzdur. Milletimiz ülkesine inanıyor. Daha mutlu ve müreffeh bir Türkiye’nin inşası için her insanımız gönülden gayret gösteriyor. Bu gelişmeye paralel olarak silahlı kuvvetlerimiz de gerek üstlendiği savunma görevlerinde gerek vizyonunu çağın gereklerine uygun olarak yenilemede çok önemli atılımlar gerçekleştirmektedir. Son yıllarda özellikle savunma sanayimizde kaydedilen stratejik gelişmeleri sadece silahlı kuvvetlerimiz için değil, ülkemizin geleceği için de son derece hayati kazanımlar olarak görüyoruz. Bu inançla gerçekleştireceğimiz Yüksek Askeri Şuramızın ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyor, ülkelerinin istiklali için canlarını vermiş bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ruhunuz şad olsun.” Bu arada Başbakan Erdoğan ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Necdet Özel’in zaman zaman kısa konuşmalar yaptığı dikkat çekti. Ziyaretin ardından Başbakan Erdoğan Başbakanlık Resmi Konuta geçti. Erdoğan’ın YAŞ’ın öğleden sonraki bölümüne katılmayacağı bildirilirken, saat 14.00’de Orgeneral Özel ile ikili görüşme yapacağı açıklandı.

Şeker Bayramı’nda 9 gün tatil
Ramazan bitmeden turizmciler şimdiden bayram tatilini düşünüyor. 3 gün olan Ramazan Bayramı tatili 9 güne çıkabilir. Üç gün sürecek bayram tatilinde Arefe 29 Ağustos Pazartesiye denk geliyor. 30 Ağustos Salı günü ise Bayramın ilk günü. 3 gün sürecek ve perşembe sona erecek bayram tatilinde cuma günü de resmi tatil sayılırsa, hemen ardından gelen cumartesi-pazar günleriyle birlikte bayram tatili 7 güne çıkabilir.. Ayrıca Arefe gününden önceki cumartesi-pazar günü de tatile eklenirse bayram tatili 9 güne uzayabilir.

***
Turizmcilerin dört gözle beklediği tatilin kaç gün olacağı merak konusu.
Eve arılar saldırdı
Arıların toplu saldırısı 6 kişiye hastanelik etti. Sakarya’nın Geyve ilçesinde arıların saldırısına uğrayan 6 kişi hastaneye kaldırıldı. Edinilen bilgiye göre, Kızılkaya köyünde yaşayan Enver Çakmak (72), evinin bahçesindeki arı kovanlarına şerbet verdiği sırada arıların saldırısına uğradı. Saldırıdan kurtulmak için evine giren Çakmak’ın beraberinde getirdiği arılar, evdeki Melisa (15), Sülbiye ve Kürşat Çakmak (9) ile Fatma Şahin ve Rafet Canbaz’a (45) saldırdı. Arıların saldırısına uğrayan 6 kişi sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Geyve Devlet Hastanesine kaldırıldı. Enver Çakmak ve Fatma Şahin, buradaki müdahalenin ardından Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi.

Tarihte bir ilk
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) komuta kademesinin geleceğini belirleyen Yüksek Askeri Şura toplantısı başladı. Toplantıya ‘İnternet Andıcı’ soruşturmasını yürüten savcının hakkında yakalama kararı talep ettiği Ege Ordu Komutanı Nusret Taşdeler de katılıyor. Böylece YAŞ, tarihinde ilk kez 14 yerine 9 orgeneral ve oramiralle toplandı. YAŞ toplantısı sürerken kulislerde kimlerin kuvvet komutanları olacağı da konuşulmaya başlandı. YAŞ’ın Ağustos ayı olağan toplantısı, Çakmak Salonu’nda saat 09.45’da başladı. Toplantıya Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkan Vekili Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel katılıyor.

***
İşsizlik aylığı artıyor
Halen asgari ücretin yüzde 80’i düzeyinde olan işsizlik aylığındaki üst sınır asgari ücretin 1.5 katına çıkarılacak. Böylece halen en fazla 670 lira olan işsizlik aylığı bin 256 liraya kadar çıkabilecek. Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda görüşülmesinin ardından son şeklini alacak Ulusal İstihdam Strateji Belgesi taslağında işsizlik sigortasının, işsizlere yeterli koruma sağlayamadığı vurgulandı. İşsizlerin sadece yüzde 13’lük bölümünün işsizlik aylığı alabildiğine dikkat çekilirken, yararlanma oranının düşüklüğünün, işsizlik aylığına hak kazanma koşullarının ağırlığından kaynaklandığı dile getirildi. Türkiye’de prim ödeme süresine bağlı olarak altı ila on ay arasında değişen işsizlik aylığından yararlanma süresinin de OECD ülkelerinde ortalama 16.5 ay olduğu ifade edildi.

***
Çirkin provokasyon
Mersin’de 6 yıl önce yaşanan bayrak provokasyonu, Adana’da bir kez daha tekrarlandı. İran’ın PKK operasyonlarını protesto eden terör örgütü yandaşları, polise taş ve havai fişeklerle saldırdı. Yüzleri maskeli grup, çocukları ön saflara sürdü. İran ordusunun terör örgütü PKK’nın İran’daki uzantısı PJAK’a yönelik sınır ötesi harekatını bahane eden terör örgütü yandaşları Adana’da gösteri yaptı. Gösteride terör örgütü yine çocukları öne sürdü. Dün akşam saatlerinde Dağlıoğlu Mahallesi’nin Bahçelievler Caddesi’nde toplanan yaşları 10 ile 18 arasında değişen 30-35 kişilik bir grup yolu trafiğe kapattı. PKK ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atan göstericiler, Şehit Mehmet Ali Aslan Polis Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçti. Polis merkezi önünde bekleyen Çevik Kuvvet Şubesi’ne bağlı ’robocoplar’ da panzer ve Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) desteğiyle, göstericilere müdahale etti. Göstericiler de polise, taş, motolof kokteyli ve havai fişeklerle saldırdı. Yüzleri maskeli çocuk yaştaki göstericilerin polise karşı karton kutuları kalkan olarak kullanması dikkat çekti. Bu sırada terör örgütü yanlılarının ellerine geçirdikleri bir Türk bayrağını yakmaya kalkıştıkları görüldü. Bayrağın yakılmak istendiğini gören Çevik Kuvvet ekiplerinin hmen müdahalesi sonucu göstericiler bayrağı yakamadan ara sokaklara kaçtı. Adana’daki gösteride PKK’nın öne sürdüğü çocuk yaştaki göstericiler ellerine geçirdikleri bir Türk bayrağını yakmak istedi. Ancak bunu fark eden polislerin hemen müdahalesi sonucu bayrağı yakamadan kaçtılar.

***
Suriye’ye müdahale sinyali
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague: Suriye’ye askeri müdahale uzak bir ihtimal değil. Hague, dün başta Hama olmak üzere Suriye’deki birçok kentte askeri operasyon düzenleyen Şam yönetimi üzerindeki uluslararası baskının artırılması gerektiğini belirtti. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, tank destekli ordu birlikleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda çoğu “isyanın kalbi” Hama’da olmak üzere 120’den fazla kişi öldü. Olayların ardından Batılı devletler Suriye’yi kınarken, ABD Başkanı Barack Obama, Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminin izole edilmesi konusunda, diğer ülkelerle birlikte çalışacaklarını ifade etmişti.

***

‘Dur’madı bagajdan ceset çıktı!
Adana’da polisin ‘dur’ ihtarına uymayan zanlıların terk ettiği araçtan kadın cesedi çıktı. Kurban, eşinin 2 gün önce ‘kayıp’ dediği Emel Ünal. Polis kaçan zanlıların peşinde. Ünal’ın kocası da aranıyor. Adana’da şoke eden olay… Sabaha karşı bir yaralama olayına karıştıkları iddia edilen zanlıların otomobille kaçtığı ihbarı üzerine polis harekete geçti. Ekipler aracın peşinde düştü. Otomobil, Gürselpaşa Mahallesi’nde seyir halinde görüldü. Polis ‘dur’ ihtarında bulundu, zanlılar otomobili portakal bahçelerinin bulunduğu ara sokakta bırakıp kaçtı. Araçta yapılan incelemede bagajdan bir kadın cesedi çıktı. Tabanca ile birkaç kez ateş edilen kadının Emel Ünal (31) olduğu tespit edildi. Ünal’ın 14 yıllık eşi Muhammet Ünal’ın (31), 29 Temmuz Cuma günü emniyete başvurarak karısı hakkında kayıp ihbarında bulunduğu ortaya çıktı. Ünal, başvuruda eşinin daha önce de evden kaçtığını, Adana’daki bir türkü evinde bulunup getirildiğini söylemiş. Polis ekipleri koca Muhammet Ünal’ı arıyor. Aile yakınları, çeşitli suçlardan sabıkası olan Ünal’ın eşine sürekli şiddet uyguladığını öne sürdü. Ünal’ın yakınları acı haberle sarsıldı. Soruşturma sürüyor.

***
Aşırı sıcaklara dikkat
Sıcaklıklar, güney, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerenin 5-7 derece üzerinde olacak. Uzmanlar yüksek sıcaklıklara karşı yurttaşları uyardı. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre, Doğu Karadeniz’in kıyı kesimleri ile Ordu, Bolu, Zonguldak, Düzce, Karabük, Bartın ve Kastamonu çevreleri kısa süreli ve yerel olmak üzere, aralıklı sağanak ve yer yer gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Hava sıcaklığı ülke genelinde önemli bir değişiklik olmayacak. Marmara ve Karadeniz’de mevsim normallerinin 2 ila 4; güney, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin 5 ila 7 derece üzerinde seyredecek. Rüzgar genellikle kuzey ve kuzeydoğu, ülkemizin güney kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden hafif arasıra orta kuvvette esecek. Hava sıcaklığı; Marmara ve Karadeniz bölgelerinde mevsim normallerinin 2 ila 4 derece, güney, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin 5 ila 7 derece üzerinde seyredeceğinden, yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.