Hollywood’un Paramount, Universal, Warner Bross gibi, dünya devi şirketlerin sinema filmi, reklam filmi ve belgesel çekimi gibi konularda platolarını ve mekânları belirleyen karar verici Location Direktörleri “Mekân Kâşifleri” ülkemizin doğal platolarını incelemeye geliyor.
Mekân belirleyicileri 10 gün süreyle Anadolu’yu tarayacak. Türkiye Film Komisyonu Derneği Başkanı Sait Yardımcı’nın davetlisi olarak düzenlenen geziye, ABD’nin Los Angeles şehrinde merkezi bulunan LMGI (Location Managers Guild International) Uluslararası Mekân Yöneticileri adlı kuruluşun Başkanı Mike Fantasi başkanlık yapıyor.
ABD’li heyeti ülkemize davet eden Film Komisyonu Derneği Başkanı Sait Yardımcı, gezi ile ilgili söyle bilgi veriyor; “Bu gezi, Türkiye’yi film platosu olarak dünya film endüstrisine tanıtmak açısından son derece önem taşıyor. Çünkü dünya çapında en iyi tanıtım yollarından birisi de, film endüstrisidir. Uluslararası ün kazanmış birçok Hollywood filminin çekildiği mekânlar yıllar geçse bile unutulmaz. Bu mekânlar iyi bir turizm öğesi olarak turistleri cezbeder. Ülkemizde de yabancı turistleri cezbedecek tarihi, doğal ve kültürel değerler sayılamayacak kadar çok. Biz Film Komisyonu Derneği olarak bu mekânları yabancı film yapımcılarına aktarmak için çalışıyoruz.”
5 yılda 1 milyar dolar
Hollywood’tan gelecek olan heyette aralarında dünya devi film şirketlerinin yanı sıra HBO, Netflix ve Apple TV gibi kuruluşların da film lokasyonlarını belirleyen üst düzey direktörler de var” diyen Yardımcı “Bu gezide Hollywood karar vericileri ülkemizi daha yakından tanıyacak. Aralarında Paramount, Universal, Warner Bross şirketlerin Location Direktörlerinin da bulunduğu ekip İstanbul, Çanakkale. Kuşadası, Pamukkale, Konya, Kapadokya ve Ankara’yı gezecek.
Hollywood’tan gelen misafirler, Ülkemizin güzelliklerini yerinde inceledikten sonra İstanbul’a dönecek. Burada Türk film sektörünün yetkilileri ile ikili görüşmeler yapacaklar. Ardından da Türkiye Film Komisyonu Derneği olarak düzenleyeceğimiz seminere katılacaklar. Seminer de Hollywood ile Yeşilçam arasındaki ilişkileri artırıcı görüşmeler olacak.
Bu film platoların lokasyonlarına karar verenlerin tavsiyeleri üzerine ülkemizde yapılacak çekimlerden sayısında belirgin bir artış bekliyorum. Bana göre en iyimser bir yaklaşımla 5 yılda 1 milyar dolarlık bir döviz girdisi sağlanması içten bile değil” derken gelecek kişilerin ülkemiz tanıtımı için son derece önemli olduğunun da altını çizdi.
Her ülkede film komisyonları var
Sait Yardımcı. Türkiye Film Komisyonu Derneği’nin amacının ülkemizi dünyanın önde gelen bir film platosu haline getirmek olduğunu sözlerine eklerken şöyle konuşuyor:
“Film Komisyonları hemen hemen her gelişmiş ülkede var. O Ülkede yabancı ekiplerin film çekimleri için izin alınması, mekân keşfi, teknik ve yasal mevzuat ve prosedürler gibi konularda orada çalışmak isteyen yabancı film yapımcılarına yardımcı olur. Biz de bu nedenle amacımıza yönelik çalışmalarda bulunan kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapmak. Türkiye’de, sinema filmi, TV belgeseli, reklam filmi çekmek isteyen yabancı yapımcılar için ilk kontak noktası olmayı üstlendik.
Yabancı film profesyonellerini Türk meslektaşları ile buluşturuyoruz. Yabancı film yapımcılarının Türk ortak bulma çabalarına yardımcı oluyoruz. Biz de ülkemize gelen film yapımcılarının Türkiye’deki resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla temaslarına koordinasyon sağlıyoruz.”