Yapay zeka ile bir dansçı piyaniste dönüştü. Yamaha, bir dansçının hareketlerini piyano notalarına dönüştüren yapay zeka geliştirdi. Günümüzde artık her alana nüfuz eden yapay zeka kaçınılmaz olarak sanata da el attı. Yamaha, meşhur dansçı Kaiji Moriyama‘nın hareketlerini piyano notalarına dönüştüren yeni bir yapay zeka teknolojisi tanıttı. Şirket bu tecrübeyi ‘beden hareketleriyle müziği aynı potada eriten bir ifade biçimi’ şeklinde tanımlıyor. Berlin Filarmoni Orkestrası Scharoun Ensemble tarafından eşlik edilen Moriyama, Yamaha’nın yapay zeka teknolojisini Tokyo’daki Mai Hi Ten Yu adlı konser esnasında sergiledi.
Yamaha’nın geliştirdiği sistem, dansçının hareketleriyle rastgele notalardan ziyade kulağa anlamlı gelen notalar oluşturulması sağlıyor. Moriyama’nın sırtına, bileklerine ve ayaklarına yerleştirilen dört çeşit sensör sayesinde dansçının hareketleri veriye dönüştürüldü. Daha sonra yapay zeka, MIDI veritabanına dayanarak anlık şekilde melodiler üretti.
Müziğin temposundan büyük ölçüde Moriyama sorumlu olsa da yapılan deney Moriyama’nın gerçekte müziğin ne kadarından sorumlu olduğu sorusunu akıllara getiriyor. Kamera arkası görüntülerinin olduğu kısımda dansçı müzikten sanıldığından daha fazla sorumlu olduğunu belirtiyor. Müzik Moriyama’nın ne kadar dengeli olduğuna bağlı olarak değişiyordu.
Eğer vücut hareketleri yapay zekayla yeterince uyumlu hale getirilebilirse, dansçının nota ve akorlara daha fazla hakim olması sağlanabilir. Bu açıdan baktığımızda, Yamaha’nın ‘bu performans, yeni şekillerde sanatsal ifadeler bulma arayışında yaşanan istikrarlı ilerlemeyi temsil ediyor‘ iddiası doğru görünüyor.
KARNAVAL