Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın açıklamalarına göre kayıtlı çalışıp geliri yetmeyenlere de yardım verilecek. Ölmüş eş ve anne-babadan dolayı maaş ya da devletten herhangi bir ödeme alanlar da uygulamadan yararlanacak. Muhtaçlık aylığı için 65 yaş sınırının da aşağı çekilmesi gündeme geliyor. Hükümet, sosyal yardımlar konusunda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Mevcut yasalara göre, sosyal yardımlardan yararlanacak vatandaşların devletten maaş, ücret ismiyle hiçbir gelir almaması gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olmama hükmünün tek istisnası, engelliler. Hükümet, 2011’de bu hükümleri değiştirmeye hazırlanıyor. NTV’deki canlı yayında yeni planı anlatan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yoksulluk riski altındaki kayıtlı çalışanlara da sosyal yardım verileceği müjdesini verdi. Plana göre Uygulamadan devletin ödeme yaptığı başka gruplar da faydalanacak. Yazıcı konuya bir örnekle açıklık getirdi: ‘Örneğin eşinden boşanmış kadın, babasından ötürü maaş alıyor olabilir. Onun maaşı, 200-250 TL düzeyindedir. Konutu yok, başka bir geliri yok.’
Yoksulluk aylığında kapsam genişliyor
Akşam Gazetesi’nden, Metin Taş’ın haberi; Bugün yürürlükte olan 2022 sayılı Yasa’ya göre; 65 yaşını doldurmuş, kanunen bakmakla yükümlü kimsesi olmayan, sosyal güvenlik kurumlarından aylık veya gelir almayan, devamlı gelire sahip bulunmayan ve 96 liradan az gelir olanlara, 96 TL muhtaçlık aylığı bağlanıyor.
Bunun dışında, aylık geliri 96 liranın altında olan özürlü vatandaşlarımıza da başkasının bakımına muhtaç olup olmama durumuna ve özür derecesine göre 96 lira ile 288 lira arasında aylık veriliyor.
Muhtaç aylığı bağlanması için gereken 65 yaş sınırının kaldırılacağı veya aşağıya çekileceği,
Çıkarılacak yoksulluk haritasına göre, üç ayrı katagoride yoksulluk sınırı belirleneceği
Belirlenecek yoksulluk sınırı altında geliri olan çalışanlara da aylık bağlanmasının söz konusu olacağı
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan dul veya yetim aylığı alıyor olsa da bu geliri belirlenecek yoksulluk sınırının altında olan kişilere de yoksulluk aylığı bağlanabileceği, anlaşılıyor. Yoksulluk aylığı bağlanması için aranan yaş şartının kaldırılması veya aşağıya çekilmesi, yoksulluk sınırının belirlenmesinde yeni kriterler oluşturulması ve buna göre yeni yoksulluk sınırları belirlenmesi, düzenli olsa da geliri yoksulluk sınırı altında olanlara da yoksulluk aylığı bağlanması gibi olumlu değişikler içeren söz konusu düzenleme çalışmalarının, bu konuda atılmış önemli bir adım olarak değerlendirilmesi gerekiyor.