Bu pastalar üç boyutlu yazıcılar ve algoritmalar kullanılarak süsleniyor, ama tatları bir harika…
Teknoloji her yere olduğu gibi pastacılık sektörüne de girmiş durumda. Ukraynalı pasta şefi Dinara Kasko da teknolojiyi kendi alanında kullanmayı seven yaratıcı isimlerden biri. Şef Kasko farklı dallardan gelen sanatçılarla beraber çok ilginç bir pasta süsleme yöntemi geliştirmiş. Şefin pastalarının süsleri, matematik algoritmaları ve üç boyutlu yazıcılar sayesinde orijinal şekiller alıyor.
Mikrodalga fırınlar bitiyor, radyo frekanslı fırınlar geliyor
Şef Kasko en son projesinde Miami kökenli sanatçı Jose Margulis ile beraber çalışmış. Margulis çeşitli geometrik şekiller tasarlamış. Bu şekiller önce plastik, alüminyum ve akrilik gibi malzemeler denenerek üç boyutlu yazıcılardan çıkartılmış. Sonra da bu çıkan şekiller birer kalıp gibi kullanılmış ve şekerli akıcı tatlı materyallerinden (çikolata gibi) gördüğünüz nesneler üretilmiş.
Sonuçta meydana gelen şey biraz pastacılık sanatının, biraz matematiğin ve biraz da mühendisliğin bir ürünü. Pastacı şefi Kasko bu çalışmalarda amacının birer sanat eseri gibi görünen nesnelerin yenilebilir hale sokulması, sonuçta da insanların sanata ve yemek kültürüne bakış açılarını değiştirmek olduğunu ifade ediyor.
SÖZCÜ