Viyana Dünya Müzesi’nin (Weltmuseum Wien) açılışı yapıldı. Dünyaca ünlü Viyanalı sanatçı André Heller’in görkemli bir gösterisiyle açılan müzede, dünyaca ünlü koleksiyonlarla birlikte özel bir sergi düzenlendi. Viyana Hofburg içerisinde bulunan müze, üç yıl süreyle geniş kapsamlı tadilatlar için kapalı kaldıktan sonra geçen hafta tekrar halka açıldı. Açılış; ünlü sanatçı André Heller ve çok sayıda uluslararası sanatçının katılımıyla Heldenplatz meydanında büyük bir gösteri ile gerçekleşti.
KÜLTÜRLERİ VE İNSANLARI BİRBİRİNE YAKLAŞTIRMAYI HEDEFLİYOR
Viyana Dünya Müzesi, kültürleri ve insanları birbirine bağlamak amacıyla, dünyanın dört bir yanından gelen eserleri toplayıp görücüye çıkarttı.
Yeni dünya müzesinin kalbi, baştan başa yeniden tasarlanan asma kattaki gösteri koleksiyonunda attı.
Salonların konu başlıklarından bazıları “Sömürgeciliğin gölgesinde”, “1873 – Japonya Avrupa’ya geliyor” ve “Kapımızın önündeki şark” adlarını taşıyordu.
“Mezoamerika’dan öyküler” salonunda kuş tüylerinden yapılma dünyaca ünlü eski Meksika başlığı baş roldeydi.
Ayrca gösteri koleksiyonunu tamamlayıcı olarak, etnografi konularına yeni bir bakış sunan beş özel gösteri de müzede gezilebiliyor.
Yeni Viyana Dünya Müzesi’nde ayrıca bir medya küpü de bulunuyor.
Müzeler kültürel mirasın zenginliklerini korur ve ziyaretçilerini kültür dünyasında heyecan verici bir yolculuğa çıkarır. Viyana Dünya Müzesi’de onlardan biri.
Eski adıyla Viyana Etnografya Müzesi olarak bilinen Viyana Dünya Müzesi, Avrupa dışı kültürler hakkındaki kitaplarıyla dünyanın en önemli etnografya müzeleri arasındadır.
1928’de ilk açılışı yapılmış olan binada, Doğu, Okyanusya ya da Kuzey Amerika’dan hikayelerin anlatıldığı ve gündelik yaşamlarıyla ile ilgili toplam 200.000’den fazla etnografya objesi, 100.000 tarihsel fotoğraf ve 146.000 basılı eser yer alıyor.
Bu hazineler Afrika, Ön ve Orta Asya, Sibirya, Güneydoğu Asya, Kuzey, Orta ve Güney Amerika, Çin, Kore, Japonya, Okyanusya, Avustralya ve Himalaya bölgesinden toplanmış.
Habsburg arşidükleri, bunların bir kısmını, yaptıkları çok sayıdaki seyahatler sırasında bizzat toplamışlar.
Müze ayrıca İngiliz denizci ve kâşif James Cook’un (1728-1779) koleksiyonunun da bir kısmını barındırıyor.
SÖZCÜ