Bu aynalar güneş ışığına odaklı çalışıyor ancak sıcaklık oldukça yüksek. Görünüşte sonsuz ve kolay işleyen bir enerji kaynağına benziyor. Peki bu teknolojiyi daha da ileri bir noktaya taşımak için ne yapılabilir?
Güneş enerjisi sistemleri için Fas ideal bir ülke… Marakeş‘in kuzeyinde bulunan The Green Energy Park araştırma merkezi çok farklı teknolojileri araştırıyor. Tıpkı ‘yoğunlaştırılmış güneş panelleri’ gibi…
Falk Mohasseb, MinWaterCSP Proje Koordinatörü: “Bu sistemin en büyük avantajı, enerji kaynağının yani güneş ışınlarının ücretsiz olması… Diğer bir avantajı da bu panellerin güneş pilleriyle rekabet edebilecek kadar taşınabilir özelliğe sahip olması…”
Ancak sıcak iklimlerde bu güneş panellerini temiz tutmak çok zor. Rüzgar, yakındaki çöllerden getirdiği kumlarla panelleri kirletebiliyor.
Suyun az olduğu bu bölgelerde panelleri temizlemek zor bir iş. Bir Avrupa araştırma projesi yoğunlaştırılmış güneş panellerini daha az su kullanarak temizlemeyi amaçlıyor.
Ahmed Alami Merroui, Güneş Isıtma Sistemleri Araştırma Görevlisi: “Tozlanmayı önleyici bir kaplama maddesi geliştirerek panellerin temizlenme işlemini geliştirmeye çalışıyoruz. Bunu başardığımız taktirde sorunun çözümünü de bulduk demektir.”
Elektrik üretim devrelerinde soğutma amacıyla daha da fazla miktarda su kullanılıyor. Bilim insanları bu sebeple sıcaklık düşükken soğutma işlemi için su yerine havayla çalışan sistemler geliştirmeyi hedefliyor. Paneller üzerinde biriken tuzlar da çözülmesi gereken bir diğer sorun…
El Ghali Bennouna, Güneş Isıtma Sistemleri Araştırma Görevlisi: “Bu sorun, kullanılan suyun kalitesine göre değişiyor artıyor ya da azalıyor. Panellerle soğutmada kullanılan suyun arasındaki sıcaklık farkı, yoğunlaştırıcı cihazların ve elektrik santralinin genel performansını da tümüyle etkiliyor.”
Soğutma sistemlerini en çok etkileyen kimyasalı bulmak için araştırmacılar birtakım deneyler yapıyor. Soğutma sistemleri gibi çalışan test cihazlarına, farklı tuz örnekleri katılıyor. Sonuçlar ‘tortu’ olarak adlandırılan birikmiş maddeyi azaltmak için, hangi kimyasalın kullanılması gerektiğini gösteriyor.
Afaf Zaza, Isıtma Sistemleri Doktora Öğrencisi: “Tortu miktarını azaltıp, sıcaklık farkı sorununu çözdüğümüzde, muhtemelen panelleri soğutan sistemler çok daha randımanlı bir şekilde çalışabilecek.”
Yapılan bu çalışmalar kullanılan suyun miktarında büyük tasarruf sağlayacak. Ayrıca bu soğutma sistemleri diğer endüstrilerde kullanılan arıtılmış suları da değerlendirebilecek. Yapılan su tasarrufu ‘yoğunlaştırılmış güneş panelleri’ndeki rekabeti artıracak. Ucuz fosil yakıtların yaygın olduğu bölgelerde de çevre dostu bu teknolojinin rekabetini de en üst seviyeye çıkaracak.
Falk Mohasseb, MinWaterCSP Proje Koordinatörü: “Yoğunlaştırılmış güneş panelleri’ bu sayede suyun az olduğu bölgelerde daha da tercih edilir hale gelecek. Bu teknolojinin uygun olmadığı düşünülen yerler, böylece elverişli hale gelecek. Bununla birlikte fosil yakıtların kullanıldığı ülkelerin, bu eski enerji kaynaklarına bağımlılığı da azalacak. Böylece fosil yakıtlar daha az kullanılacak. Bu araştırma projesinin en büyük etkisi de bu zaten…”
Araştırmacılar geliştirilen bu teknoloji sayesinde kullanılan suyu yüzde 25, soğutma işleminde kaybolan su miktarını da yüzde 95 oranında azaltabilecek.
EURONEWS