Muğla açıklarında 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Kos Adası açıkları olan deprem saat 01.31’de yerin 8,6 km altında meydana geldi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre 01.31’deki 6.2’lik depremden sonra 139 artçı deprem meydana geldi.
Deprem uzmanları, devam eden artçılar sebebiyle hasarlı görünen binalara girmemeleri konusunda vatandaşları uyardı.
Muğla Valisi Esengül Civelek’ten depremle ile ilgili ilk açıklama geldi. Civelek, deprem sonrası yapılan ilk incelemelere göre can ve mal kaybının olmadığını bildirdi. Ancak deprem sonrası Bodrum’da en az 80 kişi hastanelere başvurdu. Dehşetin boyutu ise gün ağarınca ortaya çıktı.
6,3 büyüklüğündeki depremin ardından peş peşe bir çok deprem olurken Saat 08.03 merkezüssü Gökova körfezinde 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi…
Ege Denizi’nin Muğla açıklarında 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Muğla açıklarında saat 01.31’de 6,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 8,6 kilometre derinliğinde meydana geldi.
MUĞLA VALİSİ’NDEN AÇIKLAMA
Muğla Valisi Esengül Civelek, deprem nedeniyle Bodrum’da önemli bir hasarın olmadığını, sadece eski binalarda ufak çatlaklar oluştuğunu gözlemlediklerini söyledi.
Ege Denizi’nin Gökova Körfezi’nde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremin en fazla hissedildiği Muğla’nın Bodrum ilçesinde havanın aydınlanmasıyla Vali Civelek beraberindeki AFAD Başkanı Halis Biden, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile incelemelerde bulundu.
İlk olarak Bodrum Devlet Hastanesine giden Civelek, hastane bahçesi ve acil servisteki yaralıları ziyaret etti, doktorlardan yaralıların sağlık durumu hakkında bilgi aldı.
Ardından Gümbet Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Civelek, gazetecilere yaptığı açıklamada, gece yaşanan depremin en fazla hissedildiği yerin Bodrum olması nedeniyle ilçede incelemelerde bulunduklarını belirtti.
Deprem nedeniyle il genelinde herhangi bir can kaybı yaşanmadığını vurgulayan Civelek, “Yaptığımız incelemeler sonucunda Bodrum’da önemli bir hasarın olmadığını, sadece eski binalarda ufak çatlaklar oluştuğunu gözlemledik.” dedi.
Bodrum Devlet Hastanesinin asma katının çöktüğü iddialarına da değinen Civelek, konunun uzmanlarının inceleme yaptığını ve hastanede hasta kabulü yapıldığını kaydetti.
Muğla 112 Acil Çağrı Merkezinde depremin hemen ardından kriz masası oluşturulduğunu anlatan Civelek, bir vali yardımcısının başkanlık ettiği kriz masasından il genelindeki çalışmaların koordine edildiğini aktardı.
“Her hangi bir yıkık yapımız yok”
AFAD Başkanı Biden de kurum olarak almaları gereken tedbirlerin tamamını aldıklarını dile getirdi. Tehlikeli bir durumun olmadığına işaret eden Biden, şöyle konuştu: “Yerli ve yabancı turistler çok rahatlıkla Bodrum’daki tatillerine devam edebilir. Uzmanlardan aldığım bilgiye göre, buranın en fazla üretebileceği deprem bu kadar. Artçı depremler de oluştu. Bu enerjinin ciddi manada boşaldığı anlamına geliyor. Ayakta olan sağlıklı yapılar kontrollü bir şekilde kullanabilirler. Şu an itibarıyla Muğla genelinde hayatını kaybeden vatandaşımız ve her hangi bir yıkık yapımız yok. Bu turizm beldemizde hayatın hızlı bir şekilde normale dönmesini bekliyoruz.”
Belediye Başkanı Kocadon ise Bodrum’da ilk kez bu kadar şiddetli bir deprem yaşadıklarını vurguladı. İlk yaşanan paniğin normal olduğuna dikkati çeken Kocadon, “Ben de aynı paniği yaşadım. Güzel olan herhangi bir can kaybımız ve önemli bir mal kaybımız yok. Binalarımızın hiçbirinde yıkım olmadı. Bu da Bodrum’un ne kadar güvenilir bir yer olduğunu yeniden gösterdi.” diye konuştu.
Kocadon, misafirlerin tatillerine devam etmelerini ve tatilin tadını çıkartmalarını tavsiye ederek, “Bodrum’dan ayrılmamalarını diliyorum çünkü şu anda Bodrum’dan daha güvenli bir yer yok. Bunun da kanıtı son depremde hep birlikte yaşayarak gördük.” dedi.
‘DATÇA’DA HİSSEDİLEN EN ŞİDDETLİ DEPREM’
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise yaptığı açıkamada şunları söyledi: “Datça’da ilk defa bu kadar şiddetli bir depremle karşı karşıya kaldık. Bütün halk sokakta. Edindiğimiz bilgiye göre; yIkılan bir yerimiz yok. Datça’nın bütün sokakları dolaştım. Herhangi bir şey yok. Köylerden net bir bilgi ise henüz gelmedi. Ama oralarda yüksek katlı binalar yok. Umarım oralardan da kötü haber gelmeyecek.”
139 ARTÇI SARSINTI MEYDANA GELDİ
Muğla’nın Gökova Körfezi açıklarında saat 01.31’de meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremin ardından aynı bölgede saat 06.43’e kadar 139 artçı sarsıntı daha oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre, aynı bölgede saat 01.37’de 4.0, 01.48’de 4.4., 01.52’de 4.6, 01.54’te 4.5, 02.00’da 4.2, 02.23’te 4.5, 03.16’da 4.1, 03.53’te 4.2, 03.57’de 4.3, 04.25’te 4.1, 04.35’te 4.3, 04.38’de 4.4., 04.40’de 4.2, 05.12’de 4.5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana geldi.
‘CAN KAYBI YOK’
Muğla Belediye Başkanı Osman Görün depremin bütün Muğla’da hissedildiğini söyleyerek, can kaybı yaşanmadığını dile getirdi. Görün sözlerini şöyle sürdürdü:
Elektirik hatlarında aksamalar oldu. Büyük bir kesinti söz konusu değil. Telefon sistemlerinde de bazı yerlerde aksamalar var. Büyük deprem en üst noktada oluştu. Daha düşük artçılar devam ediyor.
DEPREM UZMANLARINDAN KRİTİK UYARI
İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz katıldığı NTV canlı yayıyında artçıların sürdüğünü belirterek vatandaşlara hasarlı binalara girmemeleri uyarısında bulundu.
“HASARLI BİNALARA GİRMEYİN”
CNN Türk canlı yayınına konuşan afad başkanı Mehmet Halis Bilden de az hasarlı ya da hasarlı binalara vatandaşların girmemesi yönünde uyarılarda bulundu. Kaynak: Milliyet