Yenilikçi teknolojilerin anavatanı olan Japonya’da, ilginç buluşlara yenileri eklenmeye devam ediyor. Sağlık teknolojileri alanında, Honda’nın hareket yeteneğini hızlandırmaya ihtiyacı olan insanların yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla tasarladığı yeni teknoloji ürünü cihaz geliştirdi.
https://twitter.com/TechnologyVibe/status/739751122194313216
Honda’nın otomobil ve uçak üretimi alanındaki son hamleleri yanında kişisel mobil cihazlar alanında, özellikle, desteğe muhtaç insanların hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik tasarladığı cihazları uzun süredir biliniyor. Örneğin yürümekte güçlük çekenler için geliştirdiği bu “yürüyüş destek ünitesi“gibi. Bu cihaz, hareket sırasında kişinin bacaklarına yönelen yükü hafifleterek yorgunluğu azaltıyor.
Şirketin Ar -Ge biriminden Makoto Shibata cihazın nasıl çalıştığını anlatıyor.
Makoto Shibata, yönetici asistanı: “Bir hayli basit. İki motoru, bataryası ve bilgisayarı mevcut. Yürüyüş sırasında bilgisayar, vücudun hareketleri ve yöneldiği açıları okuyabiliyor. Cihaz, bu sayede bacakların hareketi sırasında gereken ivmeleri destekliyor. Yürüyüş sırasında oluşan veriler, bazı spor müsabakalarında da kullanılan ‘performans ölçen teknoloji’ mantığı ile bu tablete gönderiliyor.
Cihaz, insansı robot Asimo’yu geliştiren yazılımdan esinlenilerek, iki ayaklı mekanik hareket sistemi üzerine mühendislerin araştırmaları sonucu tasarlandı.
Umm.. We'll take both the humanoid robot & walking assist device that supports our bodyweight! Thank you @Honda https://t.co/nhSBKE1L5A pic.twitter.com/j5KTBTUsPd
— Basney Honda (@HondaBasney) January 5, 2017
2013 yılından bu yana Japonya’da 50’den fazla hastanede yaşlı ve hastaların yürüyüşlerini kolaylaştıracak önemli bir imkan olarak kullanılıyor.
Yürüyüş destek ünitesi, mobilizasyon teknolojisinin tüm konseptini değiştirecek bir fırsat olabilir.
Sağlık teknolojileri sadece dev şirketlerin öncelikleri arasında değil. Genta Kondo, mütevazı bütçeli projesi sonunda, olağanüstü üç boyutlu robot kol tasarladı.
“Japonya’nın Kolu” isimli, kâr amacı gütmeyen kuruluşta, mühendisler, tasarımcılar, fiziksel engelli kişiler, protez kol ve bacak gibi ürünlerin tasarımı için çalışıyor.
Super interesting talk by Genta Kondo about 3d printing robotic arm. Open Source! #BSF16 https://t.co/6eTItL96Va pic.twitter.com/Os7v80ZmF4
— Marco Raaphorst (@Raaphorst) July 6, 2016
Gentta Kondo, 31 yaşında ve üç boyutlu kol geliştiren teknoloji şirketinin kurucularından.
Protez kolun tasarımında sensör duyarlı hareket mantığı işlevsel. Kas kasılmaları bir yazılım sayesinde baş parmak dahil elin parmaklarına iletiliyor.
Genta Kondo, mühendis, Japonya’nın Kolu kuruluşu: “Bütün verileri internette yayınlıyoruz. Sadece internet bağlantınız varsa, verileri indirip bu ürünün projesini bastırabilirsiniz. Dünyaya bunun çok zor bir şey olmadığını anlatmak istiyorum. Bunu, siz ayrıca ihtiyaçlar doğrultusunda özelleştirebilir, test edebilirsiniz. Bu teknoloji trendi insanların yaşamlarını kolaylaştıracak.
Çünkü çok üst düzey profesyonel şirketlere muhtaç değilsiniz artık. Herkes bunu üretebilecek.”
Sol eli doğuştan özürlü olan Takayoshi, bu proje sayesinde hayatının değişeceğini düşünüyor.
Protez kolun tasarımı Takayoshi’nin ihtiyaçlarına göre özelleştiriliyor.
Takayoshi Hashimoto: “Şimdiye kadar sadece sağ elimi kullanabiliyordum. Fakat bunun sayesinde şimdi sol elimi de kullanmaya başlayacağım. Şu andan itibaren hayatımda daha fazla şey yapabileceğime dair umudum arttı.”
Bu üç boyutlu protez kolun fiyatı normal protez ürünlerden 10 kat daha ucuz olmak üzere 500 dolar olarak belirlendi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 500 bin kişi dünyada Malaria olarak bilinen Sıtma hastalığından dolayı yaşamını yitiriyor.
Bir Japon şirketi, ölümcül hastalığın yayılmasına neden olan sivrisineklerle mücadele için ilginç bir yöntem geliştirdi.
Kansai, otomobil ve diğer sanayi şirketleri için boya üreten, Japonya’nın sektördeki en büyük şirketi. Geliştirdiği bir duvar boyası türü ile böcek ilacı kullanarak sivrisinek ve diğer haşereleri etkisiz hale getirmeye amaçlıyor.
Cat KANSAI ANTI-MOSQUITO dari KANSAI PAINT mampu menghalau nyamuk dari ruangan. Rumah nyaman, keluarga aman pic.twitter.com/3R99fQqAW3
— Colouring Your Life (@ColouringLifeID) May 31, 2016
Tropikal iklime sahip ülkeler düşünülerek üretilen boya, sivrisinekleri, sinir sistemlerini hedefleyerek etkisiz kılıyor.
Yu Akaki, yönetici, Kansai Paint: “Afrika’da çok sayıda çocuğun Malaria’dan öldüğünü biliyoruz. Böyle bir durumda sivrisinekleri öldürecek ya da etkisiz kılacak boya tasarlamayı düşündük.
Boya, içerdiği kimyasallarla önce sivrisineği uyarıyor. Duvara konduğunda ise sinek, sinir sistemine aldığı hasarla artık bir daha insanı ısıramayacak kadar etkisiz hale geliyor.
Kansai’nin testlerinde boyanın sivrisineklerle mücadelede yüzde 80 oranında etkili olduğu saptandı. Gelişmekte olan ülkelerde sağlık kliniklerinde ilerleme sağladığı da gözlendi.
Boya, sivrisineklerin bulaştırdığı Dang Humması hastalığı yüzünden çok sayıda ölümlü vakanın görüldüğü Malezya ve Endonezya gibi ülkelerde, özellikle okullarda yaşamsal bir ihtiyaç haline geldi.
Kaynak: EURONEWS