EĞİTİM: 1925’te yaşanmış enteresan bir lise hikayesi

Sene 1925, Türkiye’nin önemli okullarından biri olan İstanbul Erkek Lisesi’nde yaşanan bir olay, sınıftaki tüm öğrencilerin kaderini değiştirdi.

1925 yılında İstanbul Erkek Lisesi’nde yaşanan, İstanbul Erkek Lisesi’nin tarihinde önemli yeri olan ve yaşandığı dönemde basında da yankı uyandıran olay, onuncu sınıf öğretmeni Salih Hoca ve öğrencileri arasında geçmekte. Sınıfın öğretmen sandalyesine iğne yerleştiren öğrenciler, hocanın gelip iğneye oturmasını izlemeyi planlarken hiç beklemedikleri bir olay gerçekleşir. Sandalyeye oturacağı sırada cübbesini düzeltirken iğneyi fark eden Salih Hoca, şakayı anlar ve sandalyeye oturmaz.

İSTİFAYA GİDEN ÜZÜNTÜ
Kendine yapılanı kaldıramayan Salih Hoca, “Ben bu muameleye layık değildim, sizlere çok teessüf ederim” diyerek sınıftan çıkıp gider. İlgili olayı Müdür Besim Bey’e bildirdikten sonra ise üzgün bir şekilde istifasını istifa eder. Salih Hoca’nın istifasının ardından disiplin kurulu olayı gerçekleştiren öğrenciyi bulmaya çalışır, sınıfın dersleri iptal edilir araştırmalar o şekilde devam eder ancak hiçbir öğrenci itirafta bulunmaz.

SINIFIN TAMAMI SÜRGÜN EDİLİYOR
Öğretmenler toplantısı gerçekleştiği sırada müdür ile lisenin güvenliği içeri girer ve “Muhterem hocamız Salih efendiye iğneyi koyan iğneci sınıfın tamamen ihracına karar verdik. Çünkü failini ele vermiyorlar…” der. Ardından gelen kararla sınıftaki 41 öğrenci İstanbul Erkek Lisesi’nden Bursa Lisesi’ne sürgüne gönderilir.

HERKES MEZUN OLDUKTAN SONRA GERÇEK ORTAYA ÇIKTI
Olayın üzerinden yıllar geçip, Bursa’ya sürülen öğrenciler mezun olduktan sonra olayı başka sınıftan bir öğrencinin yaptığı anlaşılır. O günlerde iğneci sınıf adıyla tanınan sınıf çok ünlenir. Hatta sınıftan olmayanlar bile o sınıftan olduğunu iddia eder. Hikmet Feridun ES’in şu sözü çok meşhurdur. “Biz 43 iğneci idik. Fakat sonradan o kadar çok kişi iğneci sınıftan olduğunu iftiharla iddia etti ki, hayret etmemek mümkün değil …”

İĞNECİ SINIFTA ÜNLÜ İSİM ÇOK
1925 yılının 10.sınıfı, yani “iğneciler” arasından birçok başarılı isim çıktı;
Sait Efendi : Arkadaşları arasındaki lakabıyla H2O, yani sulu Sait. Ünlü hikayeci Sait Faik Abasıyanık
Rahmi Efendi : Ünlü hekim, politikacı, şair ve akıl hastalıkları uzmanı Dr.Rahmi Duman
Saffet Efendi : Ünlü hukukçu Saffet Nezihi Bölükbaşı
Feridun Efendi : Ünlü gazeteci ve yazar Hikmet Feridun Es
Sabri Efendi : Türk politika ve diplomasi hayatının unutulmaz isimlerinden, eski Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil
Sıtkı Efendi : Demokrat parti döneminin ünlü bakanlarından Sıtkı Yırcalı

Kaynak: SÖZCÜ