SAĞLIK: Çocuk sahibi olmak isteyenler için beslenme

Bir çok kadın çocuk sahibi olmak için hayaller kuruyor. Çocuk sahibi olabilmek için en önemlisi sağlığınıza dikkat etmeniz. Sözcü Gazetesi’nden edinilen bilgilere göre, Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen de New Mexico Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaştı ve çocuk isteyen kadınların özellikle ne yemesi ve ne yememesi konusunda uyarılarda bulundu.

ne yemeli, ne yememeli
ne yemeli, ne yememeli

Özellikle şekerin üreme üzerinde negatif bir etkisi olduğunu belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen uyardı: Şeker hormon bozucudur ve zamanla gelişen insülin direnciyle birlikte fazlaca tüketimi, yumurta hasarına neden olur.
ŞEKER, ÜREME KAPASİTESİNİ NASIL ETKİLER?

“Aslında her kadın diyet konusunda bir fikir sahibidir fakat beslenme konusunda değil” şeklinde konuşan Görgen şu bilgileri verdi:
“Kan şekeri, kanda dolaşan glikoz miktarıyla ilgili bir terim olup, bizim enerji seviyemizi belirler.
Sağlıksız bir diyet (rafine karbonhidrat ve doymuş yağdan zengin) kan şekerinde ani yükselme ve düşmelerle birlikte olup, gün boyu şeker dengesizliğine ve üreme sisteminin de bozulmasına neden olur.
Öncelikle ani şeker düşüşü sizi halsiz hissettirir ve vücuttan stres hormonlarının (adrenalin ve kortisol) salgılanmasına neden olur.

ne yemeli, ne yememeli
ne yemeli, ne yememeli

Stress hormonlarının devamlı salınması, progesteron hormonuna verilen tepkiyi değiştirir. Bu hormon normal adet döngüsü ve gebelik için çok önemlidir.
İkinci olarak, yüksek kan şekeri (şeker enerjiyi körükler) sık sık insülin salgılanmasına neden olur ki bu sayede şeker seviyesi dengelenir.
Burada sorun şudur; sisteme sık sık insülin salgılanması, vücudun bazı bölümlerinde bulunan insülin alıcılarının duyarsızlaşmasını sağlar. Bu reseptörlerden bir kısmı da overlerde bulunur. Bu duyarsızlaşma durumuna “insülin direnci” adı verilir.

Bu durum “polikistik over sendromlular” için ciddi bir risk faktörü olup, yumurtaların direkt zarar görmesine bir sebeptir.
Zaten boş kalori olan şeker, kilo almaya, yağlanmaya sebep olur. Yumurta ve spermlerde erken yaşlanmayı kolaylaştırır.
Uygun beslenme kan şekerinin tüm gün boyunca dengeli seyrettiği, enerji seviyesinin ve metabolik reaksiyonların düzenli olduğu beslenmedir.”

PEKİ NE YEMELİ?
Rafine şekerlere alternatif olarak doğal şeker kaynaklarını sıralayan Görgen, vücudun tatlı ihtiyacını karşılayan sağlıklı fikirler verdi:

ne yemeli
ne yemeli

“Aslında hiç ekmek, çikolata ve şekerleme yemeden yaşayabilir misiniz? Bu neredeyse imkansız. Çikolata ve şekerin içinde boğulmadıkça, hiçbir tüp bebek hekimi bunları tümden yasaklamaz. Çünkü tüm bu gıdalar kesilirse vücut tatlı ihtiyacını nasıl karşılayacak?
Yüksek oranda rafine şekerler (çikolata, bisküvi vs) çiğ şekerdeki doğal formlarıyla değiştirilmelidir. Böylece vücudunuza daha az zarar verirsiniz.

DOĞAL ŞEKER KAYNAKLARI NELER?
Kuru meyveler:
Hurma, üzüm ve kayısı hem tatlılar için hem de ara öğünler için çok uygun gıdalardır. Birkaç dilim kurutulmuş mango çikolatadan sağlıklıdır.

DOĞAL ŞEKER KAYNAKLARI
DOĞAL ŞEKER KAYNAKLARI

Bal:
Bal kalori bakımından çok zengindir ama B vitamini gibi sağlıklı vitaminler de içerir. Kahvaltıda granola içine konacak bir çay kaşığı bal tatlandırıcılara tercih edilmelidir. Bal ve hurma gibi sağlıklı alternatifler, yumurta kalitesini olumlu yönde etkiler.
Xylitol:
Düşük kalorili doğal tatlandırıcıdır. Bazı meyve sebzelerde bulunur. (çilek ve karnabahar) Hamur işlerinde ve kahvede şekere alternatif kullanılabilir. Barsakları yumuşatıcı etkisi olup, fazla tüketilmemelidir.
Çay ve kahveyi şekersiz içemiyorsanız, yapay tatlandırıcı kullanmayın. Onun yerime şeker miktarını yavaş yavaş azaltın.
Damak tadınıza değil, vücudunuzu hayal kırıklığına uğratmamaya odaklanın.”