Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini düzenleyen 8. madde kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa değişikliği teklifinin birinci tur oylamasında, Cumhurbaşkanı’na yürütme yetkisi veren ve ‘Devlet Başkanlığı’ sıfatı getiren 8. madde 340 oyla kabul edildi.
Teklifin çok tartışılan 8. maddesi, Anayasa’nın “cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine” ilişkin maddesinde önemli değişiklikler getiriyor.
481 milletvekilinin katıldığı oylamada 340 “Evet”, 135 “Hayır” oyu çıktı.
8. madde Cumhurbaşkanı’na “kanunları yayımlamak” ve “tekrar görüşülmek üzere TBMM’ye geri göndermek” gibi yetkiler getiriyor. Cumhurbaşkanı, “yürütme yetkisine ilişkin konularda” Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek, milli güvenlik politikalarını belirleyerek gerekli gördüğü tedbirleri alabilecek.
Cumhurbaşkanı ayrıca, “kanunların, TBMM İçtüzüğü’nün tümünün veya belirli hükümlerinin anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açabilecek”.
Cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen 7. madde de kabul edilmişti
TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa değişikliği teklifinin birinci tur oylamasında, Cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen 7. madde de 340 oyla kabul edildi.
Oylamaya 483 milletvekilinin katıldı; 340 kabul oyuna karşılık 136 ret oyu verildi. 4 boş, 2 geçersiz oy kullanıldı.
Meclis’te kabul edilen maddenin getirdiği düzenlemeye göre, Cumhurbaşkanı, 40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanı en fazla 2 kez görev yapabilecek.
Baykal: Erken seçim kararına CHP tam destek veriyor
Anayasa değişikliği teklifinin 7. maddesinin görüşmeleri sırasında söz alarak konuşan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP lideri Devlet Bahçeli ve AKP Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’un “Eğer anayasa Meclis’ten geçmezse seçime gidilir” sözlerine tepki gösterdi.
Erken seçim tehdidiyle siyasi sonuç almaya kalkışanları kınadığını söyleyen Baykal, “Eğer bu bir tehdit ise, yakışıksızdır” Eğer bu bir tespitse, zamansızdır. Eğer bu bir tehditse; böyle bir tehdidi Meclis’imize de, buradaki teker teker her bir vekilimize de hakaret sayarım.” dedi.
Baykal’ın konuşması ardından CHP grubunun bulunduğu bölümde ayağa kalkarak söz isteyen Grup Başkanvekili Levent Gök, erken seçim kararının hemen alınması gerektiğini söyledi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de yaptığı açıklamada, “Sayın Genel Başkanımızın varlığında, Genel Başkanımızın talimatlarıyla, bugün böyle bir rejim değişikliğine kalkışmaktansa, bugün akşam gelecek bir erken seçim kararına Cumhuriyet Halk Partisi tam destek veriyor” dedi.
Toplam 7 madde kabul edildi
Yargı ile ilgili düzenlemeyi içeren birinci maddeye 347 kabul oyu geldi.
Teklifin, milletvekili sayısını 550’den 600’e çıkarılmasını öngören ikinci maddesi 343 oyla kabul edilmişti.
Seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesini öngören 3. Madde 341 oyla kabul edilmişti.
Teklifin “TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 5 yılda bir, aynı gün yapılmasını” öngören 4. maddesi, 343 oyla kabul edilmişti.
Meclisin görev ve yetkilerinin sıralandığı 5. madde ise 343 oyla kabul edildi.
Gensoruyu kaldıran 6. madde 343 oyla kabul edildi.
Süreç nasıl işliyor?
Değişiklik paketinde 18 madde bulunuyor. Yasa gereği, anayasa değişikliklerinin iki tur oylamayla yapılması gerekiyor.
Her madde görüşüldükten sonra, gizli oylama yapılıyor.
Genel Kurul’da yapılan birinci tur oylamalar, maddelerin ikinci tur oylamada 330’u geçip geçemeyeceğini göstermesi açısından önem taşıyor.
İlk tur oylamalar yapıldıktan sonra anayasa değişikliği görüşmelerinde birinci tur bitmiş olacak; ikinci ve son tur oylamalara geçilecek.
İkinci tur oylamada en az 330 oy alan maddeler kabul edilecek.
Ardından anayasa değişikliği paketi referanduma götürülecek.
Kaynak: BBC Türkçe