‘YÖK Doktora Bursları’ adı altında 100 alanda 2 bin kişiye doktora bursu verecek. Burs verilecek alanlar: temel bilim ve mühendislikte 32, sağlıkta 29, sosyal bilimlerde 35, mimarlık, sanat ve tasarımda dört alan yer alıyor. Burs miktarı bin 550 TL olarak belirlendi.
YÖK Başkanı Yekta Saraç, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, “Biz Türkiye’de doktoralı insan sayısını artırmalıyız. Yükseköğretim talebini yönetebilmek için üniversitelerde öğretim üyesi ihtiyacımız var. Ülkemizin kalkınması için nitelikli beyinlere sahip olmamız lazım. Ülkemizin de doktoralı insan kaynağında belki ‘bin 1’ diye bir hedef koyması lazım. Yakın dönemde hiç olmazsa bin kişiye bir doktoralı insan oluşturmak için bir kurgu yapılması lazım. Bunun için bu ‘bin 1’ hedefini yakalamamız açısından şimdiden adım atmamız lazım. Bu başlattığımız proje, ilk adım.”
“Bu kapsamda öğrencilerin bahar döneminden itibaren eğitim almalarının sağlanmasını planladık. Öğrenciler 4 yıl süreyle yılda 12 ay bursu alacaklar. Burada dikkat etmemiz gereken ülkenin öncelikli alanları dedik. Aynı zamanda başarıyı da hedefleyen bir burs programı onun için 4 yıl süreyle dedik. Yükseköğretim sistemini bütün katmanlarında başarıya endeksli bir şekilde yeniden yapılandırıyoruz. Verilecek burs miktarını ise YÖK Genel Kurulunda bin 550 TL olarak belirledik. Bugün için bu rakamın tatminkar olduğunu düşünüyoruz. Müteakip seneler enflasyon oranına göre bu rakamlarda iyileştirmeler olacak” diyen Yekta Saraç konuşmasına şu şekilde devam etti: “Doktora bursu dediğimizde bu alanlarda doktora yapan herkese verilebilecek veya müracaat edenlere verilecek bir burs olarak algılanılmaması lazım. Biz yeni YÖK derken bunun lafta kalmayan bir söylem olduğunu, uygulamaya yansıdığını birçok kez söyledik. Şöyle bir usül takip edilecek; YÖK bu tematik alanlarda çağrı açacak, üniversiteler bu alanlar için yetiştirecekleri öğrenci sayılarını belirleyerek YÖK’e başvuracak devlet üniversiteleri. Bu şekilde YÖK başvuruda bulunan üniversiteler arasında yetkinlik ve nitelik açısından mukayeseler yaparak bir seçme yapacak. Buradaki amaç üniversitelerimizde ihtisaslaşma alanları odaklı bir rekabet ortamının oluşması ve üniversitelerimizin bu kapsamda desteklenmesidir. Bu sıradan bir burs verme meselesi değildir. Üniversitelerimizde rekabet ortamını teşvik edici, ülkemizin öncelikli alanlarında ihtiyaç duyduğu alanlarında insan kaynağı oluşturmayı hedefleyen süreçlerinde başarıyı sürekli gözeten bir burs programı. Öğrenci başvuruları ve seçimi, YÖK tarafından desteklenmesi uygun bulunan üniversiteler tarafından gerçekleştirilecek. Başvuruda bulunan üniversitelerin yetkinliği YÖK tarafından kabul edilen, bu hususta doktoralı öğrenci yetiştirme hususundaki yetkinliği tespit edilen ve kabul edilen üniversiteler bu öğrencileri seçecek. 100/2000 YÖK Doktora Bursuna ülkemizin vatandaşı olup da herhangi bir işte çalışmayan, doktora yapmayı hak eden herkes başvurabilecek. Eğer doktora eğitimine devam ediyorsa öğrenci tez aşamasına geçmemiş olmasını arayacağız.”
“Günümüzde alanlar birbirinden kesin duvarlarla ayrılan bir mahiyet arz etmiyor. İnterdisipliner alanlarda araştırmalar daha yoğunlaşmaya başladı. Bir mühendislik alanının sosyal bilimlerle de ilişkili olduğunu görüyoruz. Bu alanları belirlerken bir uzman heyeti oluşturduk. Uzman heyeti çeşitli üniversitelerden oluşuyor. Her bir alan için farklı alanlar oluşturuldu. Uzmanlar, heyetler oluşturdu. Şuna dikkat edildi burada; Türkiye’nin öncelikli alanları olsun. Uzmanı var Türkiye’de fakat bu uzmanlar yeni açılan üniversiteler dikkat edildiğinde yetersiz kalıyor. Bizim asıl baktığımızda dünyanın gittiği yöne doğru onu görebilen bir seçim yapıldığı görülecek. Bu alanlar belirlenirken ülkenin içinde bulunduğu sosyal şartlar ve sıkıntılar göz önüne alınarak belirleniyor. Uluslararası güvenlik ve terör uzmanı maalesef az. Balkan, Afrika çalışmaları yapan uzmanlarımız çok az. Bizim planlamamız önümüzdeki sene de sürmesi. Önümüzdeki sene de bunu devam ettireceğiz. Bir sonraki sene de devam ettireceğiz. Çünkü burada mesele doktoralı insan kaynağımız diğer ülkelere baktığımızda ülke nüfusuna göre çok düşük. Biz doktoralı insan sayısını arttırmalıyız. Ülkemizinde doktoralı insan kaynağında belki bin bir diye hedef koyması lazım. Bin kişiye bir doktoralı insan oluşturmak için bir kurgu yapılması lazım” açıklamasını yaptı.