Doların belini kıracak 4 kritik adım daha geliyor: 2017’de 3 milyar dolarlık özelleştirme geliri TL ile tahsil edilecek. BOTAŞ doğalgaz ve petrol için piyasaya yerine Merkez’den döviz alacak. İhracat gelirleri ile 16.1 milyar dolar rezervler artacak.
Merkez Bankası ve Maliye, piyasalara ihtiyacı olduğundan daha fazla döviz bırakacak. Özelleştirme ve enerji KİT’lerine döviz satışı nedeniyle piyasalara yaklaşık 8 milyar dolar bırakılacak. Reeskont kredileriyle de Merkez Bankası’nın yeni yılda rezervinde 16.1 milyar dolar civarında artış meydana gelecek. Toplamda 24 milyar dolarlık bir adım atılmış olacak.
Ekonomi yönetimi doların ateşini düşürmek amacıyla yeni adımlar atmaya devam ediyor. Öncelikli olarak yeni yılda yapılması planlanan özelleştirmelerin dolar yerine TL ile yapılmasına yönelik çalışma başlatıldı.
Sadece yeni yılda yapılacak Milli Piyango özelleştirmesinden 2.5-3 milyar dolarlık bir özelleştirme gelir beklentisi bulunuyor. Bunun yaklaşık 1 milyar dolarının peşin ödeme ve vergi ile birlikte 2017 yılı içerisinde tahsil edilmesi planlanıyor. Yine yeni yılda limanlar başta olmak üzere 1.5-2 milyar dolarlık daha yeni özelleştirme yapılabileceği hesaplanıyor. Bu ihale bedelleri TL ile yapılacağı için piyasaya yaklaşık 3 milyar dolarlık bir para bırakılmış olacak. Satış ihalelerine ilişkin ikinci adımı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) attı. EPDK doğalgaz dağıtım ihalelerinde dolar yerine TL ile ihaleye çıkma kararı aldı.
KİT’LERE DÖVİZ DESTEĞİ
Merkez Bankası enerji ithalatçısı Kamu İktisadi Teşebbüsleri’ne (KİT) döviz satımı yapmaya 2017 yılında da devam edecek. Edinilen bilgilere göre BOTAŞ başta olmak üzere petrol ve doğalgaz ödemelerinde piyasa yerine Merkez Bankası’ndan döviz temin edilecek. Bu kapsamda 31 Ekim 2016 itibariyle 4.2 milyar dolarlık rakam piyasada bırakıldı. Bunun yıl sonuna kadar 5 milyar doları bulması bekleniyor. Merkez Bankası’na yakın kaynaklar yeni yılda da 5 milyar dolara yakın bir desteğin olabileceğini ifade ediyor. Yetkililer BOTAŞ’ın yüklü ödeme yaptığı dönemlerde piyasadan döviz aldığında kurun yükselmesine neden olduğuna dikkat çekiyor.
Merkez Bankası’nın 2017 yılında izleyeceği para ve kur politikası çerçevesinde rezervi artırıcı adımlar atılacak. Dış ticaretin dengelenmesi kapsamında limit artırımı, maliyetlerin azaltılması, vade uzatımı ve reeskont kredisi kapsamının genişletilmesi sonucunda kredi talebinde bulunan firma sayısında ve bu kredilerin banka rezervlerine katkısında artış bekleniyor. Kredi kullanımının 2016 yılının sonunda yaklaşık 16.5 milyar dolar olması bekleniyor.
DOLAR GÖZDEN DÜŞTÜ, GRAM ALTIN KALMADI!
Vatandaş döviz bozdurunca dolar erimeye devam ediyor. Dolar iki günde 15 kuruş düşerek 3.38 seviyesine inerken vatandaş da altına yöneldi. Kapalıçarşı’da normalin üzerinde bir hareketlilik görülürken, özellikle Anadolu’dan ciddi bir altın talebi olduğu ve eldeki gram altınların tükendiği belirtildi. Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının Kapalıçarşı’da karşılığını bulduğunu söyledi.
YOĞUN TALEP VAR
Döviz ve altında Kapalıçarşı’nın önemli bir merkez olduğunu dile getiren Kökler “Altın ve döviz işleri yapan kambiyo ofislerinden edindiğimiz bilgilere göre Anadolu’dan dolar bozdurup altına geçme taleplerinin yüksek olduğunu görüyoruz. Ülkesini seven vatandaş döviz bürolarına gidip ne kadar imkanı varsa dövizini bozduruyor” dedi. ALB Menkul Değerler Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Yatırım Uzmanı Volkan Kuğucuk ise “Vatandaşın özellikle gram altına yoğun bir talebi var. Piyasada gram alın bulmak biraz zorlaştı. Özellikle Anadolu tarafında dövizi satıp TL alan vatandaş da var” dedi. Kaynak: Star