AKTÜEL: TGC Sedat Simavi Ödülleri’ni kazananlar belli oldu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2016 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen sanatçı, gazeteci, edebiyat, spor ve bilim insanlarına verilecek ödüller açıklandı.

11 Aralık 1953’de yaşamını yitiren TGC kurucu Başkanı Sedat Simavi adına 40 yıldan bu yana sürdürülen ödüller gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında veriliyor. Ödül Töreni’nin tarihi ve yeri daha sonra paylaşılacak. 2016 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen isimler ve eserleri şöyle:

1- GAZETECİLİK ÖDÜLÜ:

Ömer Erbil

Hürriyet Gazetesi’nde 26 Eylül 2016 tarihinde yayınlanan “Topkapı Sarayı Ayakta Zor Duruyor” başlıklı haberi nedeniyle.

2-RADYO ÖDÜLÜ:

Özlem YALÇIN

TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu ve TRT Memleketim FM’de 27 Ocak 2016 tarihinde yayınlanan “Evim Türkiye” adlı radyo programı nedeniyle.

3-TELEVİZYON ÖDÜLÜ:

Haber:

Engin YILMAZ, Sevgi ŞAHİN, Çağlar GÜNER fox tv’de 4 Şubat 2016 tarihinde yayınlanan “Baran’ın İlaçları İçin Operasyon” adlı ortak haberleri nedeniyle.

Belgesel:

Burçe BAHADIR

TRT Televizyonu Belgesel Kanalında 17 Ağustos 2016 tarihinde yayınlanan “Refakatçi” adlı belgesel programı nedeniyle.

4-KARİKATÜR ÖDÜLÜ:

Behiç AK

Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan “Kim Kime Dum Duma” isimli köşesinde çizdiği karikatürleri nedeniyle.

5-EDEBİYAT ÖDÜLÜ:

Haluk ORAL

“Bir Roman Kahramanı Orhan Veli” adlı biyografi çalışması nedeniyle.

6-SOSYAL BİLİMLER ÖDÜLÜ:

Dr. Bahar ARSLAN

“II. Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e İki Devrim; İki Süreç; “Tarihsel, İdeolojik ve Olgusal Bir Karşılaştırma” adlı eseriyle.

7-FEN BİLİMLERİ ÖDÜLÜ:

Prof. Dr. Ali KOŞAR

“Mikrokanallarda Çap ve Uzunluğun Yüksek Kütle Akılı Doymamış Akış Kaynama Isı Transferine Etkilerinin Nümerik ve Deneysel Olarak Araştırılması” adlı eseri nedeniyle.

8-SAĞLIK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ:

Seçici Kurul, yarışmaya başvuran eserler içerisinde bu yıl yönetmelik şartlarına uygun ödüle değer bir araştırma eseri olmadığına karar verdi.

9-SPOR ÖDÜLÜ:

Taha AKGÜL

“Güreşçi (Serbest Stil 125 kg) – Rio Olimpiyatları Şampiyonu” olması nedeniyle.

TGC KURUCU BAŞKANI SEDAT SİMAVİ’NİN ÖZ GEÇMİŞİ (1896-1953)

Öncü çalışmaları ile adını yayın tarihine yazdıran Sedat Simavi,1896 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Hamdi Simavi Bey, annesi Sultan Abdulhamit sadrazamlarından Saffet Paşa’nın torunu Aliye Hanım’dır. Sedat Simavi, babasının görevli olduğu Samsun’da ilk Fransızca derslerini aldı. Kadıköy Saint-Joseph Fransız Okulu’nda başladığı öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı (1912), Okul sıralarında ilk karikatürleri yayınlanmaya başlandı. 1.Dünya Savaşı patlak verince Hadımköy’deki birliğine katıldı. 1916’da Şeker Bayramı’nın birinci günü “HANDE” adındaki haftalık dergiyle yayın hayatına atıldı. 1917’de Müdafaa-i Milliye Cemiyeti adına ilk defa konulu bir film çevirdi. “PENÇE”, “CASUS” ve “ALEMDAR VAKASI” filmleri böyle doğdu. İstanbul’un çeşitli semtlerinde başarı ile oynadı. “DİKEN” ve “İNCİ” dergilerini de bu arada yayımlamıştı. Sedat Simavi, günlük gazete idealine 21.7.1920’de “DERSAADET” ile kavuştu. Gazete, Sevr Muahedesi’nin yarattığı karamsarlığa karşı yapıcı bir ruh aşılıyordu. Onu “PAYİTAHT”, “GÜLERYÜZ” izledi. 15 Mart 1933’te yayın hayatına atılan haftalık “YEDİGÜN” ile 18 yıl en çok satan dergiyi çıkarma başarısına sahip oldu. gazetecilerin dayanışmalarını ve bağımsızlıklarını sağlamak amacıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurulmasında öncü oldu. Cemiyetin 1 numaralı Şeref Rozeti’ni taşıdı ve ilk başkanlığa seçildi. Sedat Simavi, 1 Mayıs 1948’de Türkiye’nin en büyük tirajlı gazetesi “HÜRRİYET” i yayımlamaya başladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı iken Üniversitede Gazetecilik Kürsüsü’nün kurulması için de ilk yazılı başvuruyu yaptı. Sedat Simavi’nin mücadeleli hayatı 11 Aralık 1953’te son buldu. Kaynak: Milliyet