Savunma sanayisinde millilik oranını yüzde 60’a yükselten Türkiye, silah teknolojisinde de ön plana çıkıyor. Elektromanyetik silah SAPAN, dünyada sadece 4 ülkede bulunuyor.
Geçtiğimiz günlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün, sosyal medya hesabından paylaştığı elektromanyetik fırlatma sistemi SAPAN teknolojisine dünyada sadece 4 ülkenin sahip olduğu öğrenildi. Bakan Özlü, resimlerini paylaştığı için MÜSİAD EXPO Fuarı’nda sergileme kararı alınan SAPAN, TÜBİTAK standının en ilgi çekici silahlarından biri oldu. Dünyada ABD’den sonra Rusya, Çin ve Türkiye’de bulunduğu belirtilen elektromanyetik silah teknolojisi, tungsten ve masif mermi atıyor. 3 yıldır üzerinde çalışılan SAPAN teknolojisinde şu anki menzil 30 kilometre olarak belirlendi. Mermi ise sesten 6 kat (6 Mach) daha hızlı hedefe ulaşabiliyor. TÜBİTAK uzmanları, üzerinde çalışmaların devam ettiği SAPAN’ın balistik atış yapabilen hipersonik mermi kullandığını belirtti. Uzmanlar, elektromanyetik silahla atılan mermilerin yönlendirilebildiğini ve klasik silah sistemlerinin yüzde 1 oranında daha ucuz olduğunu belirtti.
Uzmanlar, “TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen ilk milli elektromanyetik fırlatma sistemi SAPAN, mühimmatın fırlatılması için barutu kullanan klasik namlulu silah sistemlerine alternatif olarak geliştirilen yeni nesil silah sistemidir. Testleri 2014’te yapılan SAPAN’ın ilk prototip üretimi de tamamlandı. Bu silahı tamamladığımızda maliyetlerimiz yüzde 1’e düşecek” dedi. Uzmanlar, ABD’nin elektromanyetik silah üzerinde 30 yıldır çalıştığını ve 450 kilometre menzile ulaşabildiklerini belirtti. Uzmanlar, ses hızının 8 katına çıkabilen ABD mermilerinin 450 kilometreyi 6 dakikada alabildiğini vurguladı.
Sapan’ın, sadece enerji kullanarak barutsuz mermi atabilme özelliği bulunuyor. Elektro manyetik enerji sayesinde mermiler, sesin 10 katı hızda hedefe ulaşabiliyor. Şu anda sadece ABD ve İngiltere’nin ürettiği silahların azami menzili 185-450 kilometreye kadar çıkabiliyor. SAPAN’ın teknik özellikleri ve kullanım alanı henüz bir netlik kazanmasa da testlerin ardından envantere girmesi bekleniyor. Kaynak: Sabah