Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in, Milliyetçi Hareket Partisi’nden (MHP) ihraç edilmesine ilişkin kararın iptali istemiyle açtığı davayı reddetti.
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bakanlık teklifini kabul eden ve AK Parti’ye geçen Tuğrul Türkeş’in, MHP’den ihracına ilişkin disiplin kurulu kararının iptali istemiyle açtığı dava Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüşüldü. Mahkeme Türkeş’in talebini reddetti.
Mahkemenin kararında, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununa göre mahkemenin, ancak şekil ve usule uygunluk açısından inceleme yetkisi bulunduğu ve bu doğrultuda bilirkişi görüşüne başvurulduğu belirtildi.
Kararda, bilirkişi raporunda, ihraç sürecinin, MHP’nin tüzüğündeki 73 ve 81. maddelere dayandırılarak yapıldığı ve tüzükteki usul hükümlerine uygun olarak yürütüldüğüne ilişkin tespitin yer aldığı hatırlatıldı. Söz konusu maddeler “ihraç konusunda, partinin meclis grup yönetim kurulu, merkez yönetim kurulu veya genel başkanın disiplin takibatı başlatabilmesi” hükmünü içeriyor.
İhraç kararı çıkması halinde itirazın, “merkez disiplin kurulu ve grup disiplin kurulunun birlikte oluşturacağı müşterek disiplin kuruluna yapılacağı ve bu kurulun verdiği kararın kesin olduğu” tespitinin de bilirkişi raporunda yer aldığı kararda hatırlatıldı. Bu rapor doğrultusunda, parti işleminde, tüzüğe aykırı ve iptali gerektirir bir husus bulunmadığı, bu nedenle davanın reddedildiği kaydedildi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Başbakan Yardımcısı Türkeş, MHP Ankara Milletvekiliyken AK Parti’den gelen teklifi kabul etmesinin ardından parti yönetimi tarafından 26 Ağustos 2015’te tedbirli olarak kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti. Kurul, 5 Eylül 2015’te Ankara Milletvekili Türkeş’in partiden kesin ihracına karar vermişti. Türkeş, ihracına ilişkin parti disiplin kurulu kararının iptali istemiyle dava açmıştı. Kaynak: Hürriyet