ÖSYM tarafından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yerleştirme sonuçları açıklandı. Milyonların merakla DGS tercih yerleştirme sonuçlarını ÖSYM’nin resmi sitesinden sorgulama yapabileceğiniz gibi haberimizdeki linkten de ulaşabilirsiniz. ÖSYM tarafından yapılan DGS’nin sonuçlarına göre, bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adaylar, kayıt işlemleri için 21 Ekim Cuma gününe kadar ilgili üniversiteye başvurması gerekiyor.
DGS) yerleştirme sonuçları açıklandı. ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, 2016-DGS sonuçlarına göre, tercih yapan adayların yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı. Yerleştirme sonuçları, https://sonuc.osym.gov.tr adresli ÖSYM’nin resmi internet sayfasından açıklandı.
Yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayları gösteren fotoğraflı yerleştirme sonuçları, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecek.
ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçlarına göre, bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adaylar, kayıt işlemleri için 21 Ekim Cuma gününe kadar ilgili üniversiteye başvurması gerekiyor.
ÖSYM yetkililerinden alınan bilgiye göre, merkezi yerleştirme sonuçlarına göre bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri için tarihler belirlendi. Buna göre, bugün ilgili üniversitelere başlayan adayların kayıt işlemleri, 21 Ekim Cuma gününe kadar devam edecek.
Kayıt için adayların, yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye süresi içinde başvurmaları gerekiyor. Öte yandan yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler, ÖSYM’nin resmi internet sitesinde adayların bilgisine sunuldu.
YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?
Yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır.
Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin İnternet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecektir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayları gösteren fotoğraflı yerleştirme sonuçları, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ÖSYM tarafından elektronik ortamda gönderilecektir.
YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?
2016-DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlara ek yerleştirmeler sayesinde açıkta kalan öğrenciler yerleşebilecek. Adaylardan ek yerleştirme ücreti olarak 15,00 TL alınacak.
Yerleştirme işlemi, adayların 2016-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır.
Örneğin; T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir. Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2016-DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2016-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir.
Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.
Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 1 ay içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde kontenjan harici yerleştirilirler. Alt tercihi bulunmayan veya alt tercihine yerleşemeyen adaylar için yapılacak işlem, Yükseköğretim Kurulunca belirlenir. Kaynak: Milliyet