SAĞLIK: Hafızayı güçlü tutmak için nelerle beslenmeliyiz?

Gün boyunca yediklerimiz, içtiklerimiz doğrudan beynimizin çalışma temposunu ve verimliliğini etkiler. Özellikle bilgi depomuz olan hafızanın gelişiminde de rol oynar. Besin yetersizliği ve kalitesizliği beyin fonksiyonlarında aksamalara sebep olabilir! Eğer siz de bu durumdan şikayetçiyseniz ya da önceden önleminizi almak istiyorsanız; bu doğal yöntemleri uygulamanız yardımcı olacaktır.

Omega-3

Somon, alabalık, palamut, sardalya gibi omega-3 yağ oranı yüksek olan balıkları tüketmeye özen gösterin. Çünkü omega-3 yağı Alzheimer hastalığı riskini düşürür, hafıza kaybını önler, beynin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, kalp ritmini düzenler. Serotonin hormonu salgılatan o3 yağı kişinin kendisini iyi hissetmesine katkı sağlar.

Kepekli gıdalar

Beyin fonksiyonlarının enerji deposu olan kepekli ürünler, dikkat dağınıklığını azaltır, odaklanmaya yardımcı olur. Aynı zamanda kan dolaşımını düzenler. Sofralarda beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketmenizi de tavsiye ederiz.

Yaban mersini

Koyu kırmızı ve mor renkli meyve ve sebze tüketimi hafızayı geliştirir ve kısa süreli hafıza kaybını önler. Yaban mersini bunlardan sadece biri. Stresi azaltır. Özellikle çalışan kesimin birincil doğal antidepresanıdır.

B vitaminleri

Özellikle B6 ve B12 vitaminlerinin tüketimi felç, bunama, Alzheimer hastalığı riskini azaltır. B vitaminleri bakımından zengin olan tavuk,balık,yumurta ve yeşil yapraklı bitkilerin tüketilmesi şiddetle tavsiye edilir.

Kuş üzümü

İçerisinde bulunan C vitamini zihinsel çeviklik kazandırır. Yaşa bağlı olan bunamaya ve Alzheimer hastalığına karşı koruyucu görevindedir. Kuş üzümüyle beraber turunçgiller ve brokoli de bu korumayı destekler.

Kahve

Kafein, beyin fonksiyonlarının yüksek performansta çalışmasını sağlar. Hafızayı dinç tutar ve geliştirir. Günde iki fincan kahve buna yardımcı olur.

Domates

Yaz mevsiminde salataların vazgeçilmezi olan, anti-oksidant özelliğiyle bilinen domates, vücuttaki hücre yenilenmesini hızlandırır ve hafızayı güçlendirir. Erken bunamanın ve kısmen Alzheimer hastalığının önüne geçer. Sofranızdan eksik etmeyin

Kabak Çekirdeği

Çinko bakımından zengin, sayısız mineral içeren kabak çekirdeği tam bir beyin dostu. Stresi azaltır, serotonin hormonu salgılatmaya yardımcı olur. Dizi veya film izlerken ayçiçeği çekirdeği yerine kabak çekirdeği tüketmenizi tavsiye ederiz.

Brokoli

C vitamininin yanında K vitamini deposudur. Sinir sisteminin dinç durmasını sağlar, reflekslerinizi kuvvetlendirir, beynin gelişimini hızlandırır. Ayrıca vücuttaki toksinlerin atılmasına büyük katkı sağlar. Detoks yapmak isteyenlere duyurulur.

Adaçayı

Diğer bir adıyla ’dişotu’ olarak bilinen adaçayı, hafızaya büyük katkısı vardır. Özellikle odaklanma sorunu yaşayanlar için bir numaralı doğal ilaçtır. Diğer bir yandan günlük stresi azaltır. Beyin nöronlarının arasındaki bağlantıyı kuvvetlendirir.

Ceviz

Yeşil yapraklı sebzelerin, kuş burnunun, kepekli gıdaların ve yumurtanın yanında ceviz de E vitamini kaynağı, yaşlılıkta görülen geçiçi hafıza kaybını, anlama ve kavrama bozukluklarını engeller. (Hürriyet)